دانشمندان در راستای مبارزه با ویروسهای مقاوم به آنتیبیوتیکها، روش جدیدی را برای ساخت تورهای نانویی به عنوان سیستم موثر در انتقال داروی حاوی آنتیبیوتیکها ابداع کردند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، پزشکان و متخصصان بهداشتی همواره در مورد افزایش باکتریهای مقاوم در برابر دارو اظهار نگرانی میکنند. در همین راستا نیز محققان دانشگاه فلیندرز در جنوب استرالیا به کمک محققان ژاپنی یک تور نانویی یا نانومش را تولید کردهاند که قادر به رهاسازی موثر دارو است.
در این مطالعه، دو آنتیبیوتیک به نامهای کولیستین و وانکومایسین به همراه نانوذرات طلا به این تور نانو اضافه شدند و سپس به مدت ۱۴ روز توسط دانشجویان دکتری دانشگاه ملانی فولر مورد آزمایش قرار گرفتند.
به گفته محققان، تکههای ۲۰ در ۱۵ سانتیمتری این تور نانویی توسط الیافی به قطر ۲۰۰ نانومتر ساخته شدهاند. این شبکهها با استفاده از فرآیندی که «الکتروریسی» نام دارد، با پارامترهای بهنیهسازی شده به منظور اطمینان از سازگاری مواد شبکه تولید شدند.
آنها میگویند: برای انتقال آنتیبیوتیک به یک منطقه خاص، از تکنیک الکتروریسی استفاده کردیم تا آنتیبیوتیکها را به تور نانو متصل کنیم و این امر توجه جامعه پزشکی را به خود جلب کرده است، زیرا کاربردهای بسیاری از جمله درمان زخم، انتقال دارو و آنتیبیوتیک در محل زخم به عنوان گاز استریل یا چسب زخم دارد.
محققان سپس با اعمال ولتاژ بالا در سر سوزن متصل به سرنگ و با کمک مواد نانوپلیمر در قسمت پایین آورنده محلول در سرنگ، توانستند مخروطهای بسیار ریزی در سر سوزن ایجاد کنند و به این ترتیب دارو یا آنتیبیوتیک را از داخل سرنگ به تور نانو منتقل کنند. نانوذرات با بار کمتر باعث آزاد شدن آنتیبیوتیکها از تور نانویی میشود. علاوه بر این، افزودن نانوذرات طلا موجب میشود که آنتیبیوتیک به سمت مرکز الیاف مهاجرت کند و انتشار آن را طولانیتر کند.
نتایج این آزمایشها حاکی از آن است که با کمک این تور نانو – که روی زخم یا محل مورد نیاز قرار میگیرد- میزان دوز دارو در مقایسه با داروهای سنتی به شدت کاهش پیدا میکند و این امر میتواند عوارض جانبی دارو را نیز در بدن بیمار کاهش دهد.