وزارت علوم که این روزها سر ناسازگاری با اساتید حقالتدریس برداشته و از رسیدگی به مطالبات آنها سرباز میزند اینبار ضمن انتشار نامهای جدید برای جذب اساتید بازنشسته، داغ آنها را تازه کرد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محیا معصومی- درحالی که منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری حضور و فعالیت اساتید حقالتدریس در دانشگاهها را منکر میشود و معتقد است وزارت علوم هیچ استادی را با این عنوان به خدمت نگرفته است، اما گویا برخلاف اطلاعات وزیر، دانشگاههای کشور چنین اساتیدی را با حداقل امکانات و مزایا به کار گرفتهاند.
اساتید حقالتدریس سالهاست که با وعده استخدام و جذب در دانشگاهها در جای جای آموزش عالی کشور ارائه خدمت میکنند و چند وقتی است با اقدامات نسنجیده و غیرشفاف وزارت علوم از بیعدالتیها رنج میبرند. مشکلات آنها بیشمار است و متاسفانه مسئولی از دانشگاه یا حتی وزارت علوم از جمله منصور غلامی (که بارها به وی نامه اعتراضی و درخواست بررسی مشکلات ارسال شده است) پاسخگوی آنها نیست. به عنوان مثال اخیرا مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم به ریاست محمدرضا رضوانطلب با انتشار نامهای داغ این اساتید را تازه کرده است.
زهرا قدسی، رئیس انجمن اساتید حقالتدریس دانشگاهها و موسسات آموزش عالی استان البرز و عضو اصلی مرکزی شورای راهبردی اساتید در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو بیان کرد: نامه جدید محمدرضا رضوانطلب رییس مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم نمک تازهای بر زخم کهنه اساتید حقالتدریس پاشیده است.
قدسی درباره این نامه توضیح داد: مطابق این نامه اساتید بازنشسته دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور میتوانند بدون توجه به شرایط سنی فراخوان جذب اعضای هئیت علمی و حتی شرکت در آن، به عنوان هیئت علمی موسسات آموزش عالی غیردولتی و غیرانتفاعی جذب شوند.
عضو اصلی مرکزی شورای راهبردی اساتید گفت: درحقیقت اینگونه، افراد پس از ورود به هیئت اجرایی جذب، استعلام میشوند و درنهایت مراحل جذب آنها انجام میگیرد یعنی تمام مراحل اداری که یک جوان باید برای جذب انجام دهد برای افراد بازنشسته ملغی است و ضرورتی برای طی کردن آن مراحل ندارد.
وی با تاکید بر حفظ احترام اساتید بازنشسته که سالهای زیادی را به دانشجویان و دانشگاههای کشور خدمت کردهاند، عنوان کرد: متاسفانه مشخص نیست که دانشگاهها و وزارت علوم بر چه اساس و قانونی اساتید را پس از بازنشستگی مجددا به کار میگیرند و حتی در وزارت کار هم افراد پس از بازنشستگی نمیتوانند مجددا در همان سمت مشغول به کار شوند.
نامه جدید وزارت علوم فرصت اشتغال را از جوانان میگیرد
قدسی اظهار داشت: طی این نامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اساتیدی که پس از سالها خدمت در آموزش عالی و دریافت بیمه و حقوق ثابت بازنشسته شدهاند دوباره وارد چرخه بازار کار میشوند و در مقابل، میلیونها جوان جویای کار و به ویژه فارغالتحصیلان، فرصتهای اشتغال و آیندهسازی خودشان را از دست میدهند.
اساتید حقالتدریس همچنان منتظر جذب!
رئیس انجمن اساتید حقالتدریس دانشگاهها و موسسات آموزش عالی استان البرز این دستورالعمل و نامه جدید وزارت علوم را برخلاف عدالت دانست و ادامه داد: این موضوع کاملا دور از عدالت است و چرا باید افراد بازنشسته با ورود مجددشان به کار فرصت دیگر جوانان را بسوزانند اگر آموزش عالی کشور کمبود نیرو داشت این نامه و بخشنامه رییس مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم کاملا عادلانه و به حق بود، اما وقتی سالانه فارغالتحصیلان جویای کار بیشماری داریم و حتی اساتید حقالتدریس جوان سالهای زیادی پشت دربهای جذب ماندهاند، انصاف و به حق نیست.
وی افزود: وقتی دیده میشود که اساتید حقالتدریس با تحصیلات عالیه و تجربیات مناسب با این نامه کنار گذاشته میشوند و فرصت به افراد بازنشسته داده میشود، بیعدالتی وزارت علوم بیشتر به چشم میخورد. اگر بازنشستگان به شغل و درآمدی ثابت برای زندگی و آینده خود نیاز دارند پس آن جوانانی که سالها شرایط سخت حقالتدریسی را به امید جذب در دانشگاهها تحمل کردهاند، چه باید کنند؟
به گفته قدسی، شاید برخی از این اساتید بازنشسته برای تامین آینده خود به این کار و شرایط نیاز داشته باشند، اما بهتر است وزارت علوم اولویتبندی کرده و با رعایت انصاف پیش رود. باید دید بهرهگیری از ظرفیتهای کدام دسته از افراد منصفانه وعادلانه است، گروهی که (اساتید جوان حقالتدریس) پس از سالها کسب تجربه و تدریس حتی ماهی ۵۰۰ هزار تومان هم درآمد ندارند یا گروهی که (اساتید بازنشسته) ماهانه حداقل سه میلیون تومان حقوق میگیرند.
خیانتی آشکار در حق آموزش عالی
عضو اصلی مرکزی شورای راهبردی اساتید با اشاره به خیانتی که در حق آموزش عالی روا داشته شده است، اظهار داشت: وقتی یک نیروی جوان با حوصله، علم روز، توانایی و انگیزه کافی خود آماده به کار است چرا باید دوباره سکان به دست کسانی بیفتد که به لحاظ سن تقویمی، جسم و روحشان انرژی گذشته را ندارند و تمام توانشان را در سالهای خدمت خود استفاده کردند.
وی ادامه داد: اگر وزارت علوم نگران کمبودهای مالی و شرایط زندگی اساتید بازنشسته است میتواند با کمک دولت راههای دیگری را برای جبران کمبودهای آنان استفاده کند.
قدسی عنوان کرد: من به نمایندگی از قشر عظیم اساتید حقالتدریس که سالهای زیادی از عمر خودشان را در وزارت علوم صرف کسب و ارائه دانش کردند از رییس مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم میخواهم که در این موضوع و نامه تجدید نظر کنند و قشر جوان و تحصیلکرده را نادیده نگیرند.
درکنار اساتید بازنشسته باید به اساتید جوان بها داد
رئیس انجمن اساتید حقالتدریس دانشگاهها و موسسات آموزش عالی استان البرز با تاکید بر اینکه وزارت علوم با عارضهیابی میتواند ریشه بسیاری از مشکلات تشکیل زندگی، بچه دار شدن و یا حتی رشد فساد جوانان در جامعه را نابود کند، گفت: باید به جوانان کشور انگیزه داد تا بتوانند زندگی خود را به بهترین شکل بسازند و دیگر حتی به فکر پناهندگی و مهاجرت به خارج از کشور نیفتند. چرا باید روز به روز تعداد جوانان متخصص و تحصیلکرده جویای کار بیشتر شود و ما به جای بهرهگیری از توانایی آنان، بازنشستگان را مجددا روی کار آوریم.
به گفته وی، استفاده از تجربیات و تواناییهای اساتید بازنشسته ضرورت دارد، اما در کنار آن باید به جوانان و اساتید دیگر فرصت داد نه اینکه آنها را از بازار کار و جامعه طرد کرد و اینگونه چرخه ناقصی را ادامه داد.
قدسی تاکید کرد: عدم اعتماد به جوانان و بها ندادن به اساتید حقالتدریس میتواند تیشه به ریشه ایران بزند و این مسئله هیچ توجیهی ندارد لذا خواهان ابطال نامه مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم هستیم و معتقدیم بایدای اعمال آن در وزارت علوم و به ویژه موسسات آموزش عالی دولتی و غیرانتفاعی جلوگیری شود.