آخرین اخبار:
کد خبر:۸۶۱۱۱۴
در گفتگو با دانشجو؛

میرعلمی: افزایش نقدینگی منشاء اصلی گرانی و تورم است

دانشجوی اقتصاد شهید بهشتی گفت: نمی‌توانیم بگوییم، چون تحریم هستیم، دچار گرانی شده‌ایم؛ بلکه راه‌های دیگری باید برای جبران کسری بودجه پیدا کرد تا دچار گرانی و تورم نشویم.

میرعلمی، دانشجوی اقتصاد دانشگاه شهیدبهشتی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پیرامون منشأ تورم و گرانی که با سرعت اتفاق افتاده است، گفت: منشأ گرانی بستگی به نرخ پایه پولی کشور و نقدینگی دارد که همین موضوع یکی از دلایل اصلی تورم است وقتی دولت با کسری بودجه مواجه می‌شود این کسری بودجه را باید از یک طریقی تامین کند متاسفانه سیاستی که چندین سال دولتمردان ما در پیش گرفته اند به ماجرای چاپ پول و افزایش نقدینگی منجر شده که سالانه پایه پولی ما را بالا آورده است و به صورت میانگین در هر سالی ۲۴ درصد نقدینگی ما افزایش داشته است. وقتی که نقدینگی افزایش پیدا می‌کند مثل این می‌ماند که ارزش ریال کم بشود وقتی که ما می‌گوییم دلار بالا رفته در واقع دلار گران نشده است بلکه ارزش ریال پایین آمده است.

وی افزود: ریشه تورم و گران شدن دلار در کشور بالا رفتن پایه پولی و نقدینگی است متاسفانه تا وقتی که در مرحله اول در بودجه نویسی ما مسئله بودجه‌های ما با کسری بسته نشود این اولین مرحله ایجاد تورم است و قطعا به خاطر تحریم‌ها و کاهش قیمت نفت و وجود بیماری کرونا که فروش نفتی ما را کاهش داده است با کسری بودجه مواجه شده ایم و کاری هم نمی‌شود کرد، اما راه این چیست آیا مجدد باید با چاپ پول و بالا بردن پایه پولی کشور این کسری را جبران کنیم؟ بعضی از سال‌ها دولت از بازار سرمایه نیز استفاده می‌کند که بتواند با فروش دارایی‌های خود این کسری را جبران کند این راه حل، راه حل بسیار خوبی است یعنی وقتی راه‌های دیگری را به جز چاپ پول در نظر می‌گیریم و یا به فروش دارایی‌های غیرمولد دولت می‌پردازیم و بورس را فعال می‌کنیم در جبران کسری بودجه موثر هستیم و در عین حال موجب تورم نمی‌شویم.

میرعلمی گفت: در حال حاضر کشور به این موضوع فکر می‌کند که راه‌های دیگری به غیر از چاپ پول برای کسری بودجه نیز وجود دارد یکی از محاسباتی که ما در این باره داشتیم این بود که دارایی‌های غیرمولد ما بسیار زیاد است و با محاسباتی که من کردم اگر یک درصد از دارایی‌های دولت مولد بشوند بخش بزرگی از کسری بودجه ما جبران خواهد شد و برای کسری بودجه راه‌هایی از این قبیل باید در نظر گرفت تا ریشه تورم در کشور از بین برود چرا که تا وقتی چاپ پول و افزایش نقدینگی در کشور است این دور باطل ادامه دار است که در مقابل آن تورم به وجود می‌آید و گرانی ایجاد می‌شود.

این دانشجوی اقتصاد درباره تاثیر تحریم‌ها بر گرانی و تورم توضیح داد: تاثیر تحریم‌ها بر گرانی‌ها مستقیم نیست عامل مستقیم بر گرانی تحریم محسوب نمی‌شود بلکه تحریم باعث می‌شود درآمد‌های دولت کاهش پیدا کند یعنی برای مثال دولت بودجه‌ای را بسته و پیش بینی کرده است که n میلیون تومان بشکه نفت می‌فروشد، ولی تحریم باعث می‌شود این رقم کاهش پیدا کند تا بخشی از درآمد‌های نفتی دولت کاهش پیدا کند همین موضوع سبب ایجاد کسری بودجه می‌شود. در واقع خود تحریم به صورت مستقیم عامل گرانی نیست تحریم درآمد‌های دولت را کم می‌کند کمبود درآمد‌های دولت باعث کسری بودجه دولت می‌شود زمانی که دولت این کسری بودجه را با افزایش نقدینگی جبران می‌کند ما دچار تورم و گرانی هستیم پس نمی‌توانیم بگوییم، چون تحریم هستیم دچار گرانی شده ایم بلکه راه‌های دیگری باید برای جبران کسری بودجه پیدا کرد تا دچار گرانی و تورم نشویم.

وی ادامه داد: همه افرادی که دانش اقتصاد دارند می‌دانند که کار دولت در این شرایط بسیار سخت است قطعا دولت هم محدودیت‌هایی دارد، ولی اگر که بخواهد این مشکل اساسی حل بشود نیاز به یک آگاه سازی عمومی بین مردم دارد و یک بار ما باید برای مردم شفاف بگوییم که ریشه گرانی و تورم در چیست و اینکه دلار بالا می‌رود دلیلش چیست و با مردم صحبت بشود که آیا حاضر هستید که طی دو سال اقتصاد مقاومتی را اجرا کنید تا در این دو سال بهبود ببخشیم کیفیت تولید داخلی را و درآمد‌های غیرنفتی و صادرات غیرنفتی مان را افزایش دهیم؟ اگر این طور شفافیت انجام شود قطعا به سود مردم خواهد بود متاسفانه یکی از دلایل مشکلات ما این است که مردم ما آگاه نیستند و ما این آگاهی را به مردم نمی‌دهیم و فکر می‌کنند که تحریم‌ها به تنهایی موجب فلج شدن اقتصاد شده است.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ تير ۱۳۹۹ - ۲۱:۵۹
عالی بود
1
2
پربازدیدترین آخرین اخبار