کد خبر:۸۹۱۱۴۴

توسلی غرجستانی: حکومت افغانستان به دنبال ایجاد صلح در کشور است

استاد دانشگاه کابل گفت: در ابتدای کرونا در افغانستان با تلاش دولت روبرو بودیم و قرنطینه از ۴۵روز تا دوماه در برخی استانها ایجاد شد اما به دلیل محدودیتهایی که برای مردم وجود داشت به لحاظ اقتصادی قرنطینه را نشد ادامع بدهند

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست مجازی دانشگاه کابل به همت انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه شریف امشب برگزار شد. در این نشست خبری توسلی غرجستانی استاد دانشگاه کابل و مشاور اقتصادی دولت افغانستا حضور پیدا کرد و درباره افغانستان گفتگو کرد. وی گفت: ما چه بخواهیم و چه نخواهیم در یک منطقه جغرافیایی حضور داریم و ارتباطات ما از بعد اجتماعی و اقتصادی تنگاتنگ است و چه بهتر که آموزشگاه‌ها و دانشگاه‌ها در این زمینه پیش قدم شوند و تعاملات سازنده بین دانشگاه‌ها باشد چرا که ما مشترکات زبانی و تجاری و منطقه ای داریم و تعامل برد برد خواهیم داشت.


توسلی غرجستان در پاسخ به سوال راه‌حل های فعلی افغانستان برای خروج از بحران چیست؟ گفت:دولت افغانستان در حد امکانات و ظرفیتهایی که دارد تلاش می‌کند تا صلح را درکشور ایجاد کند اما این صلح به دست دولت نیست و بازیگران منطقه ای در آن نقش دارند.مردم افغانستان و حکومت افغانستان از جنگ خسته شده اند و دنبال شرایط مذاکره‌ای با نیروهای متخاصم برای ایجاد صلح هستند. در کشور افغانستان آزادی بیان کم نظیری وجود دارد و رسانه‌ها محدودیتی ندارند و در بخش حقوق زنان ما دستاوردهای بسیار خوبی داشته ایم و تلاشمان این است که این دستاوردها از بین نرود و به دودهه قبل برنگردیم که زنانمان حق بیرون رفتن از خانه را نداشتند. بنابراین افغانستان این توقع را دارد که به عنوان حکومت صلح را بتواند در کشور ایجاد کند و نیازمند همکاری منطقه ای کشورهایی مثل ایران و پاکستان و حتی روسیه و آمریکا است. این صلح در واقع به نفع کشورهای منطقه نیز هست چرا که این نا امنی‌ها خواه ناخواه به منطقه هم سرایت خواهد کرد.


این استاد دانشگاه کابل در پاسخ به اینکه، چرا دولت افغانستان دربرابر عوامل تروریستی برخوردی انجام نداده؟ اظهار داشت: حکومت تلاشهای خود را انجام می‌دهد و احیرا عوامل حمله انتحاری دستگیر شده اند ولی خب یقینا چهاردهه دیری روی بخش‌های امنیتی ما تاثیر گذاشته و بخشهای امنیتی ما تسلط کامل بر شریان‌های امنیتی را به دست نیاورده و ما دچار مشکل هستیم.


وی ادامه داد: مردم افغانستان در طی بیست سال اخیر به یک سری از دستاوردها آزادی ها رسیده اند و نمی‌خواهند این‌ها را از دست بدهند به همین سبب برای از دست ندادن این آزادی‌ها خواستار خروج نیروهای غیر افغان از کشور نیستند ولی وقتی مردم ارزیابی می‌کنند بین ضرر کوچکتر و ضرر بزرگتر ترجیح می‌دهد ضرر کوچکتر اتفاق بیفتد ولی ضرر بزرگتر نه و خاطره تسلط نیروهای طالبان از ذهن مردم افغانستان هنوز بیرون نرفته به همین سبب نمی‌خواهد آن دوران تکرار شود.


توسلی غرجستانی در پاسخ به اینکه آیا حضور تروریست ها در بدنه دولت آیا واقعیت دارد یا نه؟ کفت: به صورت واضح وجود ندارد اما سیاست دولت افغانستان سیاست تکثر گرایی است و از همه اقشار در آن وجود دارند. از کشورهای مختلف و راههای مختلف متاسفانه دنبال نفوذ در کشور هستند و مردم افغانستان مردمی سنتی و مسلمان هستند و این سنتی بودن آنها را به سمت افراطی بودن می‌کشاند و شاهد انتحاری بستن و امثالهم دربخشهایی از این کشور هستیم.مدل حشدالشعبی و بسیج مردمی در افغانستان جواب نمی‌دهد چرا که افغانستان از اقوام مختلفی تشکیل شده و اگر چیزی شبیه حشد الشعبی ام به وجود بیاید جنگهای قبیله ای ایجاد می‌شود که اوضاع بدتر خواهد شد. این نوع بسیج مردمی بعضی کشورها جواب می‌دهد و بعضی کشورها.


وی همچنین درباره حمایت طالبان افزود: در زمینه حمایت طالبان ابهاماتی وجود دارد و برخی می‌گویند بخشی از ان را ایران حمایت می‌کند ولی مستنداتی وجود ندارد و هنوز مشخص نیست و از طرفی ما شاهد این هستیم که جمهوری اسلامی ایران با طالبان تا سر حد مرگ نیروهایش هم پیش رفته است مثل ماجرای مزار شریف و ما انتظار داریم این اتفاق نیفتد.

توسلی غرجستانی گفت: در ابتدای کرونا در افغانستان با تلاش دولت روبرو بودیم و قرنطینه از ۴۵روز تا دوماه در برخی استانها ایجاد شد اما به دلیل محدودیتهایی که برای مردم وجود داشت به لحاظ اقتصادی قرنطینه را نشد ادامع بدهند و البته روند کنترل کرونا در اواخر تابستان خیلی خوب بود و کم شده بود اما بدون همکاری مردم وزارت بهداست افغانستان نمی‌تواند کاری کند و چون جمعیت کشور افغانستان بیشتر جوان است مرگ و میر بسیار کمتر از کشورهای دیگر است و مراکزی مثل دانشگاه و ... باز است و محدود نشده است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار