به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مراسم بزرگداشت آیت الله مصباح یزدی، عضو فقید مجلس خبرگان رهبری با حضور مسئولان کشوری، نمایندگان مجلس و دانشگاهیان به همت ستاد دانشجویی بزرگداشت علامه مصباح یزدی در دانشگاه تهران برگزار شد.
آیت الله مصباح مرد برچیدن دوگانههای جعلی بود
در ابتدای این مراسم احسان ابراهیمی، مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران گفت: تخریبها و توهینها علیه آیت الله مصباح اگر چه ظاهری تلخ و مشمئزکننده دارند و دل هر آزادهای را به درد میآورند، اما در باطن نشان دهنده یک حقیقت شیرین است و آن اینکه مجاهدت مخلصانه، روشنگریهای حکیمانه و تدابیر هوشمندانه مرحوم علامه مصباح به ثمر نشسته است.
وی افزود: شاید خیابانهای شهر را از عکسهای آیت الله مصباح خالی کنند؛ اما این فکر علامه مصباح است که در فراز و نشیبهای میدان نبرد با اسلام آمریکایی قلعه مستحکم اصحاب و یاران و مدافعان اسلام ناب محمدی در عرصههای گوناگون است.
وی بیان کرد: ریشه مظلومیت علامه مصباح را نه در جبهه دشمن بلکه باید در میان دوستان جست و آنچه ما را متعجب ساخته ملامتهای دوستان دشمن فراموش کرده ما است که گاه دست کمی از دشمنان نشان دار نداشتهاند. این افراد فراموش کردهاند که اگر روشنگریهای آیت الله مصباح نبود، معلوم نبود که امروز آنها در چه جایگاهی بودند.
مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران با بیان اینکه آیت الله مصباح مرد برچیدن دوگانههای جعلی همچون مدارا یا خشونت و دین حداکثری یا حداقلی و تبیین و تحکیم صف بندیهای اصیل است، گفت: دیگران نمیدانستند، ولی ما که میدانستیم آیت الله مصباح نماد نفی التقاط فکری، عملی و همزمان خود تجسم انسجام و امتداد سازگار اندیشه و عمل سیاسی است. پس چرا در میان خود از مصادیق ناسازگاریها چشم پوشیدیم.
وی افزود: هر چند داغ فراق تنها تکیه گاه معنوی، فکری و سیاسی پس از رهبر معظم انقلاب نفس گیر است؛ اما ما بیش از همه سوگوار قدرناشناسیها از نعمت آیت الله مصباح هستیم. به همین دلیل به خاطر غفلتهای خود و تغافلهای دوستانمان از آیت الله مصباح عذرخواهی میکنیم.
زمانشناسی و دشمنشناسی توصیه آیتالله مصباح به دانشجویان و طلاب
همچنین دراین مراسم حجت الاسلام علی مصباح یزدی، فرزند آیت الله مصباح یزدی و عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی گفت: ضایعه رحلت حضرت آیت الله مصباح یزدی را به حضرت بقیه الله اعظم و رهبر معظم انقلاب و همه کسانی که در سراسر جهان به دنبال حقیقت هستند، تسلیت عرض میکنم.
وی با بیان اینکه امیدوارم همه ما توفیق داشته باشیم تا در مسیری که آیت الله مصباح به پیروی از امام خمینی و رهبر معظم انقلاب ترسیم کردهاند حرکت کنیم و ادامه دهنده او باشیم، تصریح کرد: راهی که آیت الله مصباح پیش روی ما گذاشتند چیزی جز بندگی خدا و سعادت ابدی نیست.
فرزند آیت الله مصباح یزدی گفت: توصیه آیت الله مصباح همواره به فرهیختگان این بوده که اسلام را با همه جامعیت و ابعاد سیاسی، فرهنگی و تربیتی آن به درستی بشناسند و این یکی از پایههای اصلی هدایت است.
عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی با بیان اینکه یکی دیگر از توصیههای آیت الله مصباح به فرهیختگان تهذیب نفس و اخلاق بوده است، افزود: معرفتی که بدون تقوا باشد میتواند به منشأ بدبختی فردی و اجتماعی تبدیل شود.
وی گفت: بصیرت شامل زمان شناسی و دشمن شناسی از دیگر توصیههای آیت الله مصباح به فرهیختگان اعم از دانشجویان و طلاب است؛ چرا که اگر عنصر بصیرت وجود نداشته باشد، انسان میتواند به عنصری در راستای اهداف شیطان تبدیل شود.
آیتالله مصباح دژ نفوذ ناپذیر جمهوری اسلامی بود
آیت الله کعبی، عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری نیز گفت: هنگامی که یک عالم ربانی از دنیا میرود فرشتگان و زمین در محل عبادت این عالم اشک میریزند، چون با فقد یک عالم ربانی رخنهای ایجاد میشود که جبران پذیر نیست.
وی از فقها به عنوان دژ مستحکم اسلام نام برد و افزود: آیت الله یزدی دژ مستحکم نفوذناپذیر اسلام، مکتب اهل بیت علیهم السلام و نظام مقدس جمهوری اسلامی بود.
کعبی تصریح کرد: اولیای الهی بعد از ارتحال جاودان میشوند و دست آنها از لحاظ فیض رسانی بازتر میشود به شرط اینکه ما با آنها ارتباط برقرار کنیم.
عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه شخصیتهایی مانند علامه طباطبایی، شهید بهشتی و شهید مطهری بعد از ارتحال و شهادتشان برای ما بهتر شناخته شدند، اضافه کرد: تبلیغات کینه توزان باعث میشود که شخصیتها و اولیای الهی به خوبی معرفی نشوند و بنده فکر میکنم که ارتحال آیت الله مصباح آغاز راه است، تا میلیونها انسان شیفته اسلام ناب با اندیشههای تابناک او از طریق کتابهای راهگشایی که نوشته اند، آشنا شوند.
وی با بیان اینکه دشمنان از ارتحال آیت الله مصباح هم خوف دارند، چون میترسند که اندیشههای تابناک او گستردهتر شود و قطعا این پرتوافشانی اتفاق خواهد افتاد، گفت: آیت الله مصباح الگوی معرفتی حوزویان و دانشگاهیان است در واقع او میتواند جزو نمادهای موفق وحدت حوزه و دانشگاه باشد.
کعبی به نقش احیاگری آیت الله مصباح یزدی در فرهنگ اسلامی ایرانی اشاره کرد و گفت: هر تمدنی برای اینکه ساخته شود نیازمند اندیشهها، فرهنگ تمدنی، رهبری تمدن ساز، بسیج ظرفیتها و توانمندی ها، ارتقای سطح فکری و آگاهیها و ارزشهای جامعه، نهضت علمی، بهره مندی از علم تجربه و دستاوردهای بشری است.
وی با بیان اینکه اگر تمدنی نداشته باشیم استکبار اجازه نمیدهد تمدنی شکل بگیرد، تصریح کرد: عقبه تئوریکی، معرفتی و ارزشی میتواند تکیه گاه و پشتوانه ولایت در تمدن سازی باشد.
کعبی با اشاره به اینکه آیت الله مصباح توانست خلاء تئوریکی علامه طباطبایی و شهید مطهری را برای نظام اسلامی در پشتیبانی از ولایت پر کند، افزود: آیت الله مصباح توانست ضلع اول تمدنی یعنی اسلام ناب محمدی بر پایه معارف اهل بیت علیهم السلام را با تبیین کتابهای راهگشا و تربیت شاگردان ممتاز و اثرگذار و همچنین راه اندازی موسسات ارزشمندی مثل موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی تقویت کند.
عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه اگر تبیین اسلام نبود جریانهای انحرافی یک برش بزرگ در نهضت امام خمینی ره و خط ولایت ایجاد میکردند، افزود: کتابهای آیت الله مصباح در زمینه فلسفه حقوق، فلسفه سیاسی، فلسفه اخلاق، خداشناسی و انسان شناسی که در دوره طرح ولایت تدریس میشوند، کتابهای ارزشمندی هستند که همه ما برای صیانت اعتقادی و صیانت از ارزشها و باورها و همچنین ترویج اسلام ناب باید با این کتابها آشنا شویم.
وی با بیان اینکه از دیدگاه علامه مصباح عملکرد دولتها و مسئولان سه قوه در ۴۰ سال گذشته در معرض دو آسیب بوده تصریح کرد: یکی از این آسیبها، آسیب معرفتی و آشنا نبودن به معارف عمیق در بین مسئولان و همچنین دیگری ضعف ارزشی و اخلاقی بوده است.
کعبی با اشاره به اینکه یکی از اهداف موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ترویج باورها و ارزشهای اسلامی است و طرح ولایت نیز در این راستا راه اندازی شده، خاطرنشان کرد: بنده طرح و برنامهای مهمتر از طرح ولایت سراغ ندارم. در حال حاضر ۷۰ هزار نفر از دورههای طرح ولایت فارغ التحصیل شدهاند که هر کدام به نماد مدیریت در حوزه و دانشگاه تبدیل شده اند. به هر روی امروز طرح ولایت به یک شجره طیبه تبدیل شده و آثار عظیمی به همراه داشته است.
عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه ما امروز به یک نهضت تحول معرفتی برپایه اسلام ناب نیاز داریم، افزود: تمدن نوین اسلامی دارای سه ضلع است؛ با این وجود رهبر معظم انقلاب در ۱۹ دی از شهید فخری زاده به عنوان ضلع تمدنی در بعد علمی و از آیت الله مصباح به عنوان ضلع تمدنی در بعد دینی نام بردند. همچنین باید گفت که اقتدار بازدارنده یکی دیگر از اضلاع تمدنی است که شهید قاسم سلیمانی و شهدای مقاومت ضلع اصلی این بعد تمدنی هستند.
وی با اشاره به اینکه آیت الله مصباح در شکل گیری جریان دینی تبلیغی انقلابی در دفاع از ولایت، پاسخگویی به شبهات دینی و مرزبانی از اندیشههای اسلامی نقش ویژهای داشت، تصریح کرد: همچنین آیت الله مصباح نقش ویژهای در مبارزه با سکولاریسم غربی و سکولاریسم متدینانه، جریان انفعال، سکوت و محافظه کاری و جریان انقلابی نمایی جدای از ولایت داشته است.
کعبی به دیگر نقشهای تمدن ساز آیت الله مصباح اشاره کرد و گفت: آیت الله مصباح یک اسلام شناس، حکیم و عالم ربانی، عارف بالله، مدیر برجسته در تولید علوم انسانی، کادرسازی و تربیت شاگردان ممتاز، زبان گویای اسلام و حق، دیدهبان راهبردی نظام اسلامی و مجاهد فی سبیل الله در جهاد اکبر و جهاد اصغر بوده است.
عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری افزود: علی رغم تهمتهایی که مطرح میشوند آیت الله مصباح فرزندانش و دامادش همگی در جبهه بودند و شخص ایشان کتابهایی را در رابطه با دفاع مقدس تالیف کرده اند و از طرفی برخی از شاگردان شان به شهادت رسیده اند.
وی افزود: یکی دیگر از تهمتهایی که به آیت الله مصباح میزنند این است که میگویند او به دنبال ایجاد اتحاد تاکتیکی با منافقین خلق و حزب توده بوده و این در حالی است که آیت الله مصباح هیچ گاه این موضوع را برنمی تافتند و میگفتند نهضت ما اسلامی است و اتحاد با منافقین معنا ندارد.
کعبی به ولایتمداری آیت الله مصباح و ایستادن او در کنار رهبری تمدن ساز اشاره کرد و افزود: آیت الله مصباح علاوه بر تولید علم عمر خود را صرف فرهنگ سازی در بین جوانان و اساتید دانشگاهها کرد و توانست یک شبکه گسترده تبلیغی را به شکل یک جریان مومن انقلابی ایجاد نماید.
عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری گفت: آیت الله مصباح مانند حضرت فاطمه زهرا (س) تبیین کننده اسلام ناب، افشاگر خط نفاق، التقاط و فتنه بود و مدافع ولایت بود.
آیتالله مصباح در چالشها به داد نظام اسلامی میرسید
همچنین حجت الاسلام نبویان، نماینده مردم تهران در این مراسم گفت: ویژگی منحصربفرد آیت الله مصباح این بود که علم و داشتههای معرفتی خود را پای کار دین آورده بود و هر جا بدعت و انحرافی میدید پا به میدان میگذاشت.
وی با بیان اینکه علم زمانی ارزش دارد که آن را در دفاع از دین به کار بگیریم؛ در غیر این صورت علم هیچ ارزشی ندارد، تصریح کرد: باید علم را طوری بخوانیم که از اسلام و تشیع دفاع کنیم و حضرت آیت الله مصباح این گونه بود.
نبویان با اشاره به اینکه آیت الله مصباح تمام داشتههای معرفتی خود را در دفاع از رای مردم و دفاع از حکومت مبتنی بر ولایت فقیه پای کار آورده بود، گفت: آیت الله مصباح معتقد بود که آبروی علمی خود و هر آنچه که داریم را باید خرج اسلام و ولایت فقیه کنیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: نگاه آیت الله مصباح به ولایت فقیه یک نگاه دینی بود؛ در واقع از نظر او هر آنچه که رهبر معظم انقلاب میگفتند درست بود؛ با این وجود همه ما نیز باید این نگاه را در خود زنده کنیم.
نبویان با اشاره به اینکه بزرگترین ویژگی علامه مصباح اخلاص و تواضع او بود، تصریح کرد: هر جا نظام اسلامی با چالش جدی مواجه میشد این آیت الله مصباح بود که به داد نظام اسلامی میرسید؛ مثلا در جریان انقلاب فرهنگی به فرمان امام دانشگاه ها دو سال تعطیل شد؛ با این وجود امام فرمود بروید در قم علوم دینی و اسلامی تولید کنید و قم فقط یک نفر داشت که معرفی کند و آن هم علامه مصباح بود. همچنین در دهه ۷۰ رهبر معظم انقلاب گفتند دانشگاه های ما اسلامی نیست؛ از این رو به فرمانده سپاه گفتند بروید قم خدمت آقای مصباح پس این آیت الله مصباح بود که همواره باید به داد چالش های اصلی نظام می رسید.
وی با بیان اینکه علامه مصباح یگانه و منحصر به فرد بود؛ به گونهای که در ایام دوم خرداد رهبر معظم انقلاب به ایشان گفتند آقای مصباح سرد نشوید، وسط میدان بمانید، تصریح کرد: در صفحات اول روزنامه های اصلاح طلب به خواهر و مادر آیت الله مصباح هم فحش می دادند اما وقتی می گفتیم که شما چطور این همه ناسزاها را تحمل می کنید که در پاسخ می گفت: إِنَّ اللَّهَ يُدافِعُ عَنِ الَّذينَ آمَنوا یعنی قطعاً خداوند از كسانى كه ايمان آوردهاند دفاع مىكند.
طرح ولایت با هدف تقویت مبانی فکری دانشجویان راه اندازی شد
همچنین حجتالاسلام الهیراد عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی گفت: آیت الله مصباح هم در مسائل اجرایی و هم مسائل محتوایی طرح ولایت پای کار بود؛ به گونهای که با تمام مشغلهها که داشت ساعتها برای مسائل اجرایی این طرح وقت میگذاشت.
وی افزود: برخیها میگفتند بحثهایی که در طرح ولایت مطرح میشوند، مخصوص دوم خرداد است. مگر طرح لایت برای مقابله با جریانهای سیاسی دوم خرداد تاسیس شده؟ این طرح حاصل ۵۰ سال تاملات آیت الله مصباح در اسلام بوده است.
الهی راد بیان کرد: مگر امروز در دانشگاهها مبانی فکری دانشجویان به چالش کشیده نمیشود؟ امروز مباحث شکاکیت، نسبیت، نسبیت اخلاقی، معرفت شناختی و مباحث فیزیکالیسم و مادی انگاری انسان در دانشگاهها موج میزند؛ با این وجود مگر میتوان نسبت به این مسائل بی تفاوت بود.
وی با بیان اینکه هنوز هم ولایت مطلقه فقیه برای بسیاری از جوانان ما حل نشده با این وجود برخی از هم لباسیهای ما هم میگویند که مباحث طرح ولایت مربوط به زمان اصلاحات است و این در حالی است که اصلا اینگونه نیست، افزود: ما نیازمند یک نظام فکری، منطقی، معقول، بنیادین و مستحکم برای تربیت جوانان هستیم و اگر این نظام فکری نباشد بصیرت شکل نمیگیرد.
عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی با اشاره به اینکه آیت الله مصباح، نگران دانشجویان و انحراف آنها بود و بر تقویت مبانی این قشر تاکید میکرد، گفت: منظومه فکری مستحکمی مانند طرح ولایت با هدف تقویت مبانی فکری دانشجویان راه اندازی شد. در واقع این طرح حاصل ۵۰ سال تامل علامه مصباح یزدی در اسلام بود.
الهی راد با اشاره به اینکه آیت الله مصباح با رجوع به فلسفه، کلام، قرآن و روایات اهل بیت به ارائه نظریه تربیتی میپرداخت، تصریح کرد: حملات لیبرالها و دلخوریهایی که برخی دوستان ایجاد کردند اصلا برای آیت الله مصباح مهم نبود در واقع او مسائل دین را هیچ وقت درگیر عواطف و احساست نکرد.
وی با بیان اینکه تمسک و توسل آیت الله مصباح به اهل بیت از او یک مقام فلسفی و معنوی ساخته بود، افزود: علامه مصباح وقتی به میدان مبارزه میرسید اولویت را مبارزه اخلاقی، معنوی و عقلانی ترسیم میکرد.
جاهطلبی و ریاستطلبی در وجود آیت الله مصباح نبود
همچنین در بخش پایانی این مراسم بیانیه ستاد دانشجویی بزرگداشت علامه مصباح یزدی قرائت شد.
متن این بیانیه به شرح زیر است:
تلاش علامه مصباح در جهت تربیت نیرو و کادرسازی برای انقلاب اسلامی بیهمانند است.
رحلت جانگداز و جانسوز فقیه انقلابی، فیلسوف بصیر، عارف مجاهد، استاد اخلاق، عمار و مدافع حریم ولایت حضرت استاد علامه مصباح یزدی برای ما دانشجویان انقلابی بسی سخت و دردناک بود به نحوی که هنوز هم باورمان نشده است که استادمان را از دست داده و دیگر نمیتوانیم از دریای بیان و قلم آن عزیز سفر کرده سیراب شویم.
بلاشک فقدان این حکیم اسلام شناس برای دوستداران معارف توحیدی خُسران و ضرری جبران ناپذیر خواهد بود.
تلاش و کوشش و همتی که علامه مصباح در جهت تربیت نیرو و کادرسازی برای انقلاب اسلامی به ارمغان رساند بی همانند و مثال زدنی است.
تأسیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی برای تربیت نیرو در رشتههای مختلف علوم انسانی، مقابله با شبهات علمیای که از سوی غربیها و عواملشان در داخل پراکنده میشد و تألیف صدها کتاب در این زمینه توسط شخص ایشان و شاگردانشان، تربیت صدها استاد و محقق در عرصههای مختلف و ارتباط سازنده با دهها هزار دانشجو و نخبه فرهنگی در کشور که نقشههای فکری و سیاسی دشمن را خنثی کرد، تلاش در جهت تبیین ابعاد مختلف مقولهی علم دینی، زمینه سازی تئوریک و ساختاری وحدت حوزه و دانشگاه و صدور اندیشههای ناب اسلامی و انقلابی در فضای بین المللی تنها بخش کوچکی از خدمات و زحمات آن استاد فرزانه است.
استاد مصباح که به تعبیر رهبری منبع بی غل و غش معارف اسلامی و به معنای واقعی کلمه بصیر خطاب شده؛ هم مغضوب دشمنان خارجی انقلاب اسلامی بود و هم مورد اهانت و تمسخر اظناب داخلی دشمنان کینه دار نظام اسلامی و صد افسوس که متاسفانه مورد طعن و کنایه و کم لطفی برخی دوستان داخلی. به راستی علتش چیست؟ آیا جز این است که ایشان اهل معامله و کوتاه آمدن از اصول ولو به قیمت تخریب شخصیت شان نبود؟ آیا جز این است که برای استاد آن چه معیار قرار داشت تکلیف مداری و عمل به وظیفه بود؟ آری مصباح دوستان در دفاع از حریم انقلاب و ولایت فقیه با هیچ کس عهد اخوت نبسته و حاضر بود علاوه بر جان و مال، آبروی خویش را بر سر دست گرفته و به جدال با دشمنان خارجی و غربگرایان و منافقان داخلی برود. نبردی که روزی در بر ملا ساختن التقاط فکری روشنفکران دینی در دوران دوم خرداد نقش مییافت و روزی در عیان ساختن انحراف مدعیان انقلابی گری و مردم داری و مهدویت گرایی.
البته دشمن به خوبی هدف را نشانه رفته بود. میدانست که باید مصباح را منکوب و مطرود کند. به راستی علت این حجم از عداوت و دشمنی چه بود؟ رهبری انقلاب در اوج حملات رسانهای روزنامههای زنجیرهای به حضرت علامه مصباح در دهه هفتاد علتش را واضح و مبرهن دانسته و فرمودند: «حرف رسا و نافذ، منطق قوی و مستحکم هر جایی که باشد، آنجا را دشمن زود تشخیص میدهد، چون حسابگر است دشمن آنجا را خوب میشناسد و به مقابلهاش میآید؛ با مرحوم شهید مطهری هم همین جوری برخورد کردند.»
در گام دوم انقلاب باید همانند استاد گرانقدر آیت الله مصباح، آرمانهای انقلاب را بدون هیچ لکنت زبانی فریاد زده و همچون ایشان روشنگری و تبیین ارزشهای اسلامی و انقلابی را بر خود فرض دانسته و بدون اندکی محافظه کاری و با صراحتی صادقانه در جدالی احسن به مقابله با جریانات مذبذب و انحرافی و التقاطی و متحجر و غربگرا پرداخت.
ما دانشجویان انقلابی با پیر و رهبر و مُراد و، ولی مان عهدی دوباره بسته و با غریوی بلند اعلام میداریم که رهبرا؛ اگر امروز عمار خویش را از دست داده اید، به واسطه تلاشها و مجاهدتهای آن یار صدیقتان امروز صدها و بلکه هزاران عمار جان بر کف در صحنه جنگ نرم و جنگ فرهنگی و فکری آماده اند تا نگذارند عدهای انقلاب اسلامی را از ریل اصلی خویش خارج کرده و تیشه به ریشه همهی آن چیزهایی بزنند که برایش دهها هزار شهید داده ایم. هیهات؛ هیهات که فرزندانتان بیدار باشند و ببینند حسین بن علیها به مذبح کربلا بروند، مسیر روشن است و مشخص، ما امید آن داریم که همین نسل جوان و انقلابی به رهبری امام شان پرچم این نهضت را بدستان با کفایت، ولی عصر (عج) برسانند و یقینا آن روز نزدیک است و جنود حق بر اباطیل دوران فاتح و پیروزند. باذن الله، ان شا الله.
در پایان این مراسم سعید حدادیان از ذاکرین اهل بیت عصمت و طهارت نیز به مناسبت ارتحال آیت الله مصباح یزدی به مداحی و ذکر مصیبت پرداخت.
لازم به ذکر است، حجت الاسلام مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های کشور، حسین محمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از جمله مسئولانی بودند که در این مراسم شرکت کرده بودند.