گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بردیا فخرنیا؛ این روزها در مورد واکسن کرونا اخبار گوناگونی شنیده می شود و این بحث به محافل سیاسی و رسانه های گوناگون رسیده است. خوشبختانه کشور عزیزمان توانسته واکسن داخلی را به مرحله ی آزمایش انسانی (فاز یک کارآزمایی بالینی) برساند. این موضوع مایه افتخار کشورمان است ولی خیلی نباید شگفت زده شد؛ زیرا کشور ما در زمینه ساخت واکسن، سابقه طولانی دارد و محققان ایرانی توانمندی خود را در زمینه های گوناگون از جمله علوم پزشکی ثابت کرده اند. هر چند که بدخواهان از این خبر ناراحت شده اند و با تبلیغات مغرضانه خود، سعی دارند که مردم را به دستاوردهای ایرانی بدگمان کنند.
اکنون در کل جهان از طریق ۴ روش واکسن تولید شده است:
۱.از طریق ژنتیک یا mRNA که شامل فایزر آمریکا و بایونتک آلمان است.
۲.از طریق وکتور یا انتقال دهنده
۳.از طریق پایه ی پروتئینی
۴.ویروس ضعیف یا کشته شده
واکسن ایرانی که چند روز قبل تزریق شد، کُووایران برکت نام دارد و توسط شرکت دارو سازی شفا ( وابسته به بنیاد برکت و ستاد اجرایی فرمان امام ) تهیه شده است. فناوری به کار رفته در این واکسن، استفاده از ویروس کشته شده یا ضعیف شده است و مشابه سینوواک و سینوفارم چینی می باشد.
واکسن هایی که تاکنون در کشور های مختلف تولید شده است هنوز به طور گسترده مورد تایید و توزیع گسترده در کشورهای دیگر قرار نگرفته است و کشورهای صادر کننده ی واکسن، گواهی عدم مسئولیت دریافت میکنند یعنی مسئولیت عوارض احتمالی را نخواهند پذیرفت. به همین دلیل باید گفت در صورت اقدام به خرید واکسن خارجی باید در این زمینه شفاف سازی ها و بررسی های لازم در مورد نوع واکسن، کشور تولید کننده ی آن و اطمینان از مناسب بودن آن انجام شود تا شاهد اتفاقاتی مانند واردات خون آلوده به ایدز از فرانسه در سال های قبل و یا واردات اخیر داروهای بی اثری همچون فاوی پیراویر و رمدسیویر بر درمان کرونا که هزینه های هنگفتی را بر کشور متحمل کرد نشویم.
همچنین خواستار این هستیم که به دانشمندان و جوانان ایرانی اعتماد بیشتری شود و اقدامات و حمایت های لازم جهت به نتیجه رسیدن هر چه زودتر و توزیع به موقع واکسن ایرانی، مانند اصلاح و تغییر فرآیندها و یا قوانین مربوط به تولید واکسن در گذشته، تخصیص بودجه کافی و... صورت گیرد تا دوباره شاهد اتفاقاتی مانند تاخیر توزیع کیت تشخیص بالینی کرونا که با وجود اینکه در کشور تولید شده بود، ۱۰ ماه طول کشید تا تاییدیه لازم را بگیرد نشویم.
در نهایت باید گفت که خرید واکسن خارجی درصورت شفافیت سازی و بررسی های دقیق منافاتی با تولید واکسن داخلی نخواهد داشت زیرا برای ایجاد ایمنی جمعی در جامعه باید بیش از ۷۰ درصد مردم واکسینه شوند و این موضوع با واردات به تنهایی ممکن نیست. امید است که با سیاست های منطقی مسئولین محترم و همکاری مردم شریف کشورمان، با کمترین اثرات منفی از این گذرگاه تاریخی عبور کنیم.
بردیا فخرنیا و مرضیه ابادگر - مسئولین پژوهش و فناوری بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی گیلان
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.