گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، عبدالله کاویانی راد؛ سازمان غذا و کشاورزی جهانی (FAO) در جدیدترین گزارش خود در فوریه ۲۰۲۱ هشداری درباره افزایش جهانی قیمت مواد غذایی و کاهش ذخایر غلات در سال ۲۰۲۱ اعلام کرد. با توجه به این که سونامیهای افزایش قیمت جهانی پس از مدتی به ایران میرسند، لازم است تا دولت برای جلوگیری از افزایش قیمت مواد غذایی و حفظ تولید محصولات کشاورزی در بالاترین سطح، راهکارهایی را اتخاذ کند.
در گزارش FAO آمده که شاخص قیمت مواد غذایی با افزایش ۴.۳ درصدی به بالاترین نرخ از ژانویه ۲۰۱۴ رسیده است. براساس اعلام FAO بهای جهانی مواد غذایی در ژانویه ۲۰۲۱ برای هشتمین ماه بطور متوالی افزایش یافته که شامل حال غلات، روغنهای گیاهی و شکر می شود. شاخص FAO که تغییرات قیمت را به طور ماهانه اعلام می کند، در ژانویه ۱۱۳.۳ بود که نسبت به ماه پایانی سال ۲۰۲۰ افزایشی ۴.۳ درصدی دارد.
شاخص قیمت ماهانه غلات افزایش ۷.۱ درصدی را نشان میدهد. در میان غلات، قیمت بینالمللی ذرت ۱۱.۲ درصد افزایش یافته که نسبت به ژانویه ۲۰۲۰ افزایشی ۴۲.۳ درصدی دارد. قیمت گندم ۶.۸ درصد افزایش یافته که به علت افزایش تقاضای جهانی می باشد. همچنین تقاضای زیاد خریداران آسیایی و آفریقایی برنج، موجب افزایش شدید قیمت این محصول شده است.
شاخص قیمت روغن های گیاهی در ژانویه ۲۰۲۱، ۵.۸ درصد بیشتر شد و به بالاترین سطح از مه ۲۰۱۲ رسیده است. به علت مشکل تولیدکنندگان روغن پالم در اندونزی و مالزی به دلیل بارندگی بیش از حد و کمبود نیروی کار و نیز اعتصابهای طولانی مدت در آرژانتین، میزان صادرات روغن کاهشیافته که علت افزایش قیمت روغن می باشد.
شاخص قیمت شکر در ژانویه ۸.۱ درصد بیش از دسامبر ۲۰۲۰ بود. زیرا تقاضای جهانی واردات شکر به علت نگرانی از شرایط تولید محصول در اروپا و آمریکای جنوبی افزایش یافت. شاخص قیمت لبنیات نیز ۱.۶ درصد بیشتر شد. شاخص FAO از قیمت گوشت در مقایسه با دسامبر ۲۰۲۰ یک درصد افزایش داشت. البته شیوع آنفولانزای مرغی تولید و صادرات گوشت طیور را در چندین کشور اروپایی محدود ساخته است.
پیشبینی FAO از آینده تولید غلات در سال ۲۰۲۱ حاکی از افزایش تولید گندم در نیمکره شمالی و مناطقی مانند هند، فرانسه، روسیه و ایالات متحده است. انتظار میرود میزان تولید ذرت در نیمکره جنوبی و آرژانتین و برزیل تا حدودی کاهش یابد. چشمانداز تولید در جنوب آفریقا نیز مطلوب است.
با این حال پیشبینی شده که ذخایر جهانی غلات رو به کاهش باشند. میزان مصرف غلات در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۱ حدود ۲۷۶۱ میلیون تن پیشبینی شده که ۵۲ میلیون تن بیشتر از فصل قبل می باشد. انتظار میرود که مصرف گندم و برنج در سراسر جهان به ترتیب ۰.۷ و ۱.۸ درصد در سال ۲۰۲۱ افزایش یابد.
همچنین پیشبینی شده که ذخایر جهانی غلات با ۲.۲ درصد کاهش به ۸۰۱ میلیون تن برسد که کمترین میزان در پنج سال گذشته است. این وضعیت باعث می شود که میزان ذخایر غلات در سال ۲۰۲۱ حدود ۲۸.۳ درصد کاهش یابد که این مقدار کمترین میزان از هفت سال گذشته می باشد. پیشبینی شده که تجارت جهانی غذا در سال ۲۰۲۰-۲۱ به ۴۶۵.۲ میلیون تن برسد که نسبت به بالاترین رقم فصل قبل، ۵.۷ درصد رشد خواهد داشت.
عبدالله کاویانی راد - عضو هسته تخصصی محیط زیست، بسیج دانشجویی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.