به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هفتهای که گذشت، خبرهایی از جنس صنفی، فرهنگی و دانشجویی در سطح دانشگاهها منتشر شد. برخی از این اخبار دانشجویان زیادی را دربر گرفت و برای آنها حائز اهمیت بود. گزیدهای از مهمترین اخبار صنفی و فرهنگی دانشگاهها در هفته گذشته را مرور میکنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: رقابت کنکور سراسری تنها به ۱۵ درصد صندلیهای دانشگاهها اختصاص دارد و ۸۵ درصد کرسیهای دانشگاه بدون آزمون، برای داوطلبان امکان ورود به دانشگاهها را ایجاد کرده است.
سعید رضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در همایش ملی «سنجش علمی و آزمونهای ورودی آموزش عالی: مبانی، چالشها و راهکارها» ضمن تقدیر از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس سازمان سنجش کشور برای برگزاری این همایش، این مصوبه را مطالبه ۴۰ ساله کشور و چه بسا در قبل از انقلاب اسلامی بیان کرد و گفت: روش سنجش و پذیرشی که سرنوشت داوطلب را در چهار ساعت کنکور سراسری تعیین میکند، با این مصوبه تبدیل به ظرفیت جدیدی شده که ۶۰ درصد سنجش در دوره دبیرستان شکل بگیرد. این دیدگاه مدلی است که نظام آموزش و پرورش و فعالیت ۱۲ ساله معلمان و تلاش دانش آموزان را مورد توجه قرار میدهد تا در مسیر زندگیشان نقش آفرینی کنند.
استاد دانشگاه تهران اجرای مصوبه ۸۴۳ در سال ۱۴۰۲ را روشی اعتمادآفرین دانست و گفت: نظام سنجش و پذیرش ساختاری قابل اعتماد دارد و اگر نواقصی هم وجود دارد تا اجرایی شدن مصوبه باید برطرف شود؛ بنابراین باید گفت نظام سنجش و پذیرش آزمون سراسری یکی از مزیتهایش اعتمادآفرینی، امنیت و سلامت آزمونها است.
معاون دانشجویی دانشگاه علامه گفت: ساخت خوابگاه متاهلی یک پروژه و هدف بلند مدت است که پیگیر هستیم که در افق ۴ ساله بتوانیم به ظرفیت قابل توجهی برسیم.
واحدی، معاون دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص برنامه ساخت خوابگاه متاهلی این دانشگاه گفت:خوابگاه متاهلی یک پروژه و هدف بلند مدت است، دانشگاه علامه در دهه ۸۰ خوابگاه متاهلی داشته که بنا بر دلیلی این خوابگاهها جمع آوری شد. با توجه به سیاستهای جمعیتی کشورطبیعتا یکی از نقشهایی که دانشگاهها میتوانند داشته باشند ارائه تسهیلات خوابگاهی است، در قالب یک واحد کوچک دانشجویی اختصاص دهد که دانشجو پس از اتمام تحصیلات خوابگاه را ترک کند.
مسعود گنجی، رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در پاسخ به این سوال که چرا دانشجویان دانشگاه آزاد برای دریافت وام شهریه با مشکل مواجه شدند و نمیتوانند برای دریافت وام ثبت نام کنند، گفت: به دلیل متصل نبودن دانشگاه آزاد به سامانه صندوق رفاه متصل نیستند و این مسئله باعث شده که دانشجویان در ثبت نام و ثبت اطلاعات خود در سامانه صندوق رفاه دچار مشکل شوند.
وی افزود: ما این مشکل را به دانشگاه آزاد اعلام کردیم و از آنها درخواست کردیم با حضور در صندوق رفاه دانشجویان این مشکل را برطرف کنند، اما هنوز اقدامی از سوی دانشگاه آزاد صورت نگرفته است.
گنجی اضافه کرد: ما منتظر حضور مسئولان دانشگاه آزاد در صندوق برای حل مشکل هستیم و باید هر چه سریعتر نسبت به رفع این مشکل به سامانه صندوق رفاه متصل شوند البته که دانشجویان تا پایان آذر برای ثبت نام و دریافت وام دانشجویی فرصت ثبت نام دارند.
معاون فرهنگی و سیاسی نهاد رهبری در دانشگاهها با اشاره به آخرین وضعیت اجرای سند دانشگاه اسلامی گفت: مسئولان دانشگاهی باید نسبت به اجرای سند توجه لازم داشته باشند؛ چرا که این سند به خودی خود قابل اجرا نیست.
نهاد رهبری در دانشگاهها یکی از ارکان آموزش عالی در حوزه فرهنگی و دانشجویی محسوب میشود که فعالیتهای ویژهای از جمله ازدواج دانشجویی، مسائل مربوط به تشکلهای دانشجویی، برگزاری جشنوارههای فرهنگی و ... را بر عهده دارد و میتوان به جرات گفت که حضور نمایندگان نهاد رهبری در دانشگاهها در واقع به ارتقای فرهنگ در فضای دانشگاهی، ارتباط بیشتر دانشجویان با اساتید و مسئولان دانشگاهها تاثیر ویژهای داشته است.
با توجه به اینکه این روزها زمزمه حضوری شدن دانشگاهها پس از دو سال تعطیلی ناشی از کرونا به گوش میرسد و نهاد رهبری نیز در این زمینه مسئولیتی را به خصوص در زمینه فرهنگی برعهده دارد، به سراغ حجت الاسلام فاطمی پور، معاون فرهنگی و سیاسی نهاد رهبری در دانشگاهها رفتیم و در خصوص مسائل مختلف دانشجویی به گفتگو نشستیم که جزئیات گفتگو در ادامه میخوانید.
سند دانشگاه اسلامی یکی از اسناد خوبی است که در مجموعه شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین و در مراحلی هم بازبینی شده و نسخه امروز آن که نسخه نهایی است نقشه راهی است برای اقدام که اگر مجریان امر انگیزهای برای اقدام نداشته باشند این سند به خودی خود اجرا نخواهد شد.
به منظور بررسی مسائل و برخی مشکلات دانشجویان بین المللی در ایران، نشست صمیمی جمعی از این دانشجویان با حضور رئیس و مدیران سازمان امور دانشجویان در محل این سازمان برگزار شد.
هاشم داداش پور، معاون وزیر علوم و رئیس سازمان امور دانشجویان در ابتدای این نشست گفت: بر طرف کردن مشکلات احتمالی دانشجویان بین المللی شاغل به تحصیل در ایران برای مدیران سازمان امور دانشجویان مهم است و در همین راستا جلسات مستمر با دانشجویان بین المللی ادامه دارد.
وی افزود: تلاش ما این است که میزبان خوبی برای دانشجویان شاغل به تحصیل در ایران باشیم و این دانشجویان با کمترین مشکل تحصیل خودرا به اتمام برسانند.
رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: تلاش میکنیم شرایط فراهم شود تا ویزای دانشجویان مقیم ایران برای کل دوره تحصیل باشد و شرایطی و تسهیلاتی فراهم شود تا دانشجویان برای رفت و برگشت به کشورشان دچار مشکل نشوند.
معاونت دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس از پرداخت وام ازدواج ویژه دانشجویان مقاطع ارشد و دکتری علوم پزشکی خبر داد.
معاونت دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس در اطلاعیهای اعلام کرد: وام ازدواج ویژه دانشجویان دوره روزانه و شهریهپرداز مقاطع ارشد و دکتری علوم پزشکی پرداخت میشود.
در این اطلاعیه آمده است: دانشجویان دوره روزانه و شهریهپرداز که در حال تحصیل عقد رسمی نمودهاند و یا حداکثر تا یکسال بعد از تاریخ عقد رسمی با ارائه عقدنامه دائم محضری میتوانند وام ازدواج به مبلغ ۱۰۰/۰۰۰/۰۰۰ و برای یک نوبت دریافت کنند که در این خصوص تاریخ عقد در سال جاری باید از تاریخ ۱۳۹۹/۰۷/۰۳ به بعد باشد و در صورتیکه زوجین دانشجو باشند نیز با رعایت سایر شرایط به هر دو نفر تسهیلات ازدواج اعطاء میگردد.
در پی واکنشهای رسانهای پیرامون مصوبه جلسه ۱۵۵ شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با موضوع سرانه پزشک و پذیرش دانشجو این ستاد، مواردی را جهت پاسخگویی در خصوص شبهات ایجاد شده، مطرح کرده است.
به دنبال واکنشهای رسانهای پیرامون مصوبه جلسه ۱۵۵ شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، با موضوع اجراییسازی سیاستها و ضوابط اجرایی آمایش آموزش عالی در عرصه سلامت در جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر سرانه پزشک و پذیرش دانشجو به میزان سالانه ۳ تا ۵ هزار نفر، به مدت ۵ سال، موارد زیر جهت شفافسازی موضوع و تنویر افکار عمومی ارائه میگردد:
۱- در پاسخ به ادعای غیر کارشناسی بودن مصوبه، به اطلاع نخبگان، ذینفعان و عموم جامعه میرساند استدلالهای موافق و مخالف پیرامون افزایش ظرفیت، به طور مبسوط در جلسات ۱۵۴ و ۱۵۵ ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، ارائه گردید و توسط اعضا مورد بحث قرار گرفت. مبنای تصمیم در این جلسه، آمار و اطلاعات موجود در خصوص ظرفیت پذیرش پزشکی در سالهای گذشته و نیز شاخصهای موجود از سرانه پزشکان در کشور و مقایسه آن با کشورهای مختلف بوده است. مطابق اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سرانه پزشک در کشور ۸/۱۷ پزشک در ۱۰۰۰۰ نفر است. با حذف پزشکان غیرفعال در حوزه درمان این عدد به ۸/۱۱ کاهش پیدا میکند. وضعیت ایران در این شاخص در مقایسه با کشورهای عضو گروه ۲۰ حتی با درنظرگرفتن سرانه ۸/۱۷ در بین ۴ کشور آخر است.
اداره کل بورس و اعزام دانشجویان طی اطلاعیهای اعلام کرد که درخواستهای اخذ معافیت تحصیلی خارج از کشور در مقاطع کارشناسیارشد و دکتری به صورت الکترونیکی انجام خواهد شد.
در اطلاعیه اداره کل بورس و اعزام دانشجویان آمده است: براساس توافقات به عملآمده با سازمان وظیفه عمومی ناجا مقرر گردید، از تاریخ ۱۵ شهریور ۱۴۰۰ کلیه درخواستها در سامانه سازمان وظیفه عمومی ناجا به ادرس: https://services.epolice.ir ثبت گردد.
نماینده مجلس گفت: از امسال در بودجه دانشگاهها ۱۰ درصد از اعتبار تخصصی و ۱۰ درصد از اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای باید صرف ساخت خوابگاه متاهلی شود.
امیر حسین بانکی پور نماینده مجلس شورای اسلامی در نشست معاونان فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت که دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد، بیان داشت: ما در مرحله ورود به سال ۱۵ هجری شمسی هستیم و به طور قطع بزرگترین ابربحران در این دوران مسئله پیری جمعیت است و هر فرض دیگری را که فکر کنید هیچ کدام، بحرانش به خطرناکی مسئله پیری جمعیت نیست و ما در چند قدمی فرو افتادن در این سیاه چاله هستیم.
این مقام مسؤول خاطر نشان کرد: شما کافی است نقشههای سازمان ملل در سال ۲۰۵۰ یعنی ۳۰ سال آینده را نگاه بیندازید، در این نقشه کشور ایران را یک لکه قهوهای رنگ خواهید دید که اطرافش را کشورهای زرد رنگ احاطه کردهاند، قهوهای به معنای کشوری کاملا پیر و زرد به معنای کشورهای جوان است. برخی میگویند اروپا، روسیه و آمریکا پیر هستند چرا نگران هستید؟ این دو پیری متفاوت است آنها طی ۳۰۰ سال پیر شدند و طی این مدت با سیاستهای مهاجرتی به تدریج که پیر میشدند، افراد مهاجر، شهروند آن کشور شده و مسئله را با یک چرخه طبیعی به این شکل حل میکردند، اتفاقی که برای آنها طی ۳۰۰ سال رخ داد برای ما ظرف ۳۰ سال اتفاق خواهد افتاد.