گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * جانمایی صنایع باید براساس میزان آلودگی که به آسمان شهر تزریق میکند، دسترسی به راههای ترانزیتی و دسترسی به منابع اولیه برنامه ریزی شود. مسالهای که به نظر میرسد در دهه هفتاد و زمانی که دولت تصمیم به احداث نیروگاه شازند گرفت، مورد غفلت واقع شد. اگرچه برخی کارشناسان معتقدند در آن زمان خیانتی به مردم اراک و استان مرکزی در جانمایی این نیروگاه و پالایشگاه شازند صورت گرفته، با این حال آنچه امروز از نتیجه این تصمیم به چشم میخورد، افزایش آلودگی هوا در اراک و دیگر شهرهای استان مرکزی است.
علیرضا کاظمی، فعال سابق دانشجویی و خبرنگار فعلی در شهر اراک در برنامه دادستان با توضیح اینکه این شهر صنعتی جزو هشت کلان شهر آلوده کشور است، بیان میکند که در سال ۸۶ طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک به تصویب هیات وزیران رسیده و قرار بود براساس آن برنامههایی مانند انتقال کارخانه آندسازی شرکت آلومینیوم سازی اراک به خارج شهر، گازسوز کردن وسایل حمل و نقل عمومی، تعیین شعاع ۳۰ کیلومتری برای ایجاد صنایع جدید در جوار شهر اراک، گازسوز کردن نیروگاههای حرارتی به ویژه نیروگاه شازند و ... اجرایی شوند. اما با وجود اینکه بخشهایی از این طرح اجرا شد، برنامههای مهمتر مورد بی مهری مسئولان قرار گرفت و به مرحله اجرا نرسید.
او میگوید:مهمترین متهم آلودگی هوای اراک در این فصل سال و روزهایی که سرمای هوا غالب میشود، نیروگاه شازند است. معمولا در فصول گرم سال سوخت این نیروگاه گاز است و جز در یکی دو سال اخیر که در تابستان هم از مازوت استفاده شد، سوخت نیروگاه در زمستانها معمولا مازوت بوده است.
کاظمی درباره میزان گوگرد مازوتی که در نیروگاه شازند میسوزد، مطرح میکند که براساس آمار تحلیلی شرکت پالایش و پخش، درصد گوگرد این مازوت، به ۲ و نیم درصد می رسد اما در پژوهشی که در دانشگاه اراک انجام شده، درصد گوگرد این مازوت را ۴ و نیم درصد اعلام شده است.
به گفته او در هر صورت میزان گوگرد مازوت بیشتر از حد استاندارد است؛ یعنی نیم درصد.
این فعال رسانهای میگوید: کنترل گوگرد در مازوتی که در نیروگاه شازند میسوزد، بهعنوان یک راهکار کوتاه مدت باید حتما مدنظر قرار گیرد و به نظر میرسد که این موضوع باید در وزارت نفت حل و فصل شود.
فیلتر دودی که دودکشهای شازند خارج میشود هم بهعنوان راهکار جلوگیری از آلودگی این نیروگاه مطرح شده اما به گفته کاظمی مسئولان هزینه ایجاد سیستمهای فیلتراسیون را بسیار زیاد و حتی همرده ایجاد یک نیروگاه جدید میدانند و معتقدند که به صرفه نیست.
مشروح سخنان کاظمی در برنامه دادستان را در فیلم زیر مشاهده میکنید.