به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، استان هرمزگان یک از مهمترین مناطق اقتصادی کشور است که ظرفیتهای تجاری و اقتصادی فراوانی دارد که با نگاه صحیح به این ظرفیتهای میتوان به پیشرفت منطقه کمک کرد، اما آفتهایی نیز در فعال سازی این ظرفیتها وجود دارد که از جنس واگذاریهای پرابهام زمین در این استان است و بعضا در این واگذاریها بوم منطقه و سود افراد محلی نادیده انگاشته میشود همچنین از زمینهای استان استفاده دیگری برده میشود که ممکن است زمین و دیگر شرایط موجود کیفیت و توانایی ایجاد آن محصول را نداشته باشد.
مهدی دوستی، استاندار هرمزگان در تابستان امسال از طرحی تحت عنوان کیف سرمایه گذاری رونمایی کرد که به واسطه اجرای این طرح همه مجوزها برای سرمایه گذاری در استان هرمزگان در کوتاهترین زمان و از طریق استانداری صورت بگیرد و زمان مجوزگیری برای فعالیت اقتصادی کاهش یابد.
استاندار هرمزگان در توضیح طرح کیف سرمایه گذاری عنوان کرد: سند سرمایهگذاری استان تدوین شده که فرصتهای سرمایهگذاری در آن احصا و برای ۴۰ طرح هم مطالعات اقتصادی انجام و بیش از ۱۰۸ محدوده هم مجوززدایی شد در همین راستا کیف سرمایهگذاری استان هرمزگان تهیه شد که مطالعات طرحهای سرمایهگذاری، خلاصه امکان سنجی پروژهها، تمام مجوزهای موردنیاز برای اجرای طرحها در آن اخذ شده و سرمایهگذار کافی است در چند ثانیه آن را امضا و پروسه اجرای طرح را آغاز کند.
وی تصریح کرد: با تهیه کیف سرمایهگذاری فساد را به صفر رساندهایم؛ چرا که افرادی که میخواهند مجوزها را امضا کنند نمیدانند این مجوزها قرار است به چه کسانی اعطا شود و این بزرگترین گام ما در راستای زدودن فساد و امضاهای طلایی بود و مستحضر هستید که خیلیها در دستگاههای مختلف دنبال این هستند که فرآیند صدور مجوزها را به دو هفته و یک ماه کاهش دهند، اما من ادعا میکنم که صدور مجوز را به سه ثانیه کاهش دادهام.
امر کاهش زمان مجوزدهی برای فعالیت اقتصادی در استان هرمزگان با توجه به ظرفیتهایی که ذکر کردیم امر مبارکی در کشور است که دیوان سالاری و کاغذ بازی و رانتهای اداری را کاهش میدهد، اما همانطور که گفتیم آفتهایی نیز دارد و با اجرای این طرح برخی از واگذاریها پرابهام به راحتی صورت میگیرد و ممکن است فرصتهای طلایی نیز از بین برود.
یکی از واگذاریهای مبهم در استان هرمزگان طرح «شهر نساجی» است که قرار است در زمینهای پشت سد جگین و مرز شهرستانهای جاسک و بشاگرد به بهره برداری برسد و مجوز واگذاری زمینها و کشت پنبه در این منطقه صورت گرفته است.
امیری زاده، مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان درباره طرح شهر نساجی در مزارع پشت سد جگین اظهار داشت: در سال ۱۳۹۹ حدود ۴۰۰ هکتار و در سال ۱۴۰۰ حدود ۶۰۰ هکتار از زمینهای کشاورزی هرمزگان زیر کشت پنبه رفت که با برنامهریزی انجام شده در سطح وزارت جهادکشاورزی و حمایتهای استاندار هرمزگان در تلاش هستیم تا کشت پنج هزار هکتاری پنبه در مرحله نخست با تامین آب از سد جگین عملیاتی شود.
وی افزود: حدود پنج هزار هکتار زمین کشاورزی در این استان برای کشت پنبه در مرحله نخست، برنامهریزی شده که سه هزار هکتار آن به کشاورزان واگذار شده است.
ادعای مطرح شده توسط جهاد کشاورزی هرمزگان این است که با کشت پنبه در منطقه پشت سد جگین و سرمایهگذاری در ساخت کارخانه نساجی میتوان ۲ و ۵۰۰ شغل مستقیم ایجاد کرد و بالغ بر سه تن در هکتار از زمینها پنبه برداشت کنیم.
مواردی در احداث شهر نساجی مورد ابهام است اولا این که این مقدار از زمین دقیقا قرار است به چه کسانی و به چه تعداد از افراد واگذار شود که شاهد نوعی از عدم شفافیت در این واگذاری هستیم.
مورد بعدی این است که طبق گزارشات مردمی منطقه بشاگرد منطقه کم آب به شمار میرود و حتی مردم این شهرستان برای آب شرب نیز مشکلات اساسی دارند و همزمان با این مشکلات قرار است کشاورزی و صنایع آب بر در این استان به بهره برداری برسد و این سوال مطرح میشود که بحث تامین آب دقیقا به چه صورت انجام میگیرد و چه میزان آب برای زمینهای تحت کشت پنبه و کارخانه نساجی تخصیص داده میشود؟
ابهام دیگر نیز بحث فرسایش خاک در منطقه مورد نظر برای بهره برداری است و وقوع بادهای شدید در منطقه است که تولید محصول پنبه را با تهدیدات اساسی مواجه میکند.
همانطور که عرض کردیم جذب سرمایه گذار و تسهیل در فرایندهای اخذ مجوز از موارد خوبی است که دولت در حال تلاش برای رقم زدن آن است، اما باید توجه داشت که بررسی دقیق موارد مطالعاتی نسبت به آب، هوا، خاک و... میتواند از به باد رفتن سرمایههای دولتی و خصوصی جلوگیری کند و در روند تسهیل برای مجوزها این مسائل در نظر گرفته شود.