گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، یائیر لاپید، روزنامهنگار و مجری پیشین تلویزیونی که بعد از دو دهه کار و تقلای سخت سیاسی تنها چهار ماه سکاندار رهبری اسرائیل بود، شامگاه روز ۱۲ آبان در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو، گفت «کشور بالاتر از هر ملاحظه سیاسی است؛ برای شما و برای کشور آرزوی موفقیت دارم». لاپید با گفتن این جملات شکست خود را در انتخابات روز ۱۰ آبان پذیرفت و به این امید ماند که شاید روزی مجدد به رویای رسیدن خود به نخستوزیری برسد.
پیش از او نیز نفتالی بنتِ هم که تنها یک سال نخستوزیر بود، که در نهایت صحنه سیاست را به دلیل عدم توانایی اداره آن ترک کرد.
دوستان قدیم، رقیبان فعلی
با نگاهی به رقابتهای سیاسی و جناحی نتانیاهو و لاپید به نظر میرسد که عمر این تقابل دقیقا به یک دهه پیش باز میگردد. لاپید پیش از ورودش به سیاست در سال ۲۰۱۲، روزنامه نگار، نویسنده، مجری تلویزیون و گوینده خبر بود.
حزب میانهروی «یش عتید» که لاپید آن را تأسیس کرد با کسب ۱۹ کرسی در اولین انتخابات در سال ۲۰۱۳ توانست به عنوان دومین حزب بزرگ در کنست، وارد پارلمان اسرائیل شود. این نتایجِ فراتر از حد انتظار به نفوذ و تقویت وزنه سیاسی لاپید به عنوان یک میانهروی پیشتاز کمک کرد. در مارس ۲۰۱۳ و در پی توافق ائتلاف لاپید با حزب لیکود، وی به سمت وزیر دارایی اسرائیل منصوب شد.
۱۳ ژوئن ۲۰۲۱، نقطه عطفی در تقابل لاپید و نتانیاهو بود؛ روزی که به نخست وزیری نتانیاهو پایان داد. در این روز ائتلاف بنت – لاپید قدرت را به دست گرفت. از آن روز جای لاپید و نتایاهو عوض شد و این بار نخست وزیر پیشین اسرائیل در کسوت رهبر اپوزیسیون از هر فرصتی برای حمله به این دولت ائتلافی دریع نکرد تا در نهایت شاهد سقوط این ائتلاف شکننده و به دنبالش کنار رفتن بنت و روی کار آمدن لاپید به عنوان نخست وزیر اسرائیل بودیم.
از این رو ماه مه ۲۰۲۱ به عنوان نقطه عطف دوم در تقابل نتایاهو – لاپید عمل کرد. چرا که لاپید به عنوان نخست وزیر، مأمور تشکیل کابینه شد. از آن زمان تا به اکنون نتایاهو عملا لاپید را به شکل مستقیم تری مورد حمله قرار داد.
از توافق با لبنان بر سر ترسیم مرزهای دریایی در منطقه نفتی و گازی کاریش که نتانیاهو عملا لاپید را به ترس از حزب الله و سیدحسن نصرالله متهم کرد تا عملکرد لاپید در جنگ اوکراین که به محل مانور سیاسی نتانیاهو علیه وی بدل شد و دیگر مسائل داخلی در سرزمینهای اشغالی که هر روز مورد هجمه لیکود و جریان اپوزیسیون به رهبری نتانیاهو قرار میکیرد.
بنیامین نتانیاهو حتی از سخنرانی یائیر لاپید در سازمان ملل هم برای حمله به وی دریغ نکرد. نتانیاهو در این رابطه عنوان کرد: «سخنان لاپید در مجمع عمومی سازمان ملل مالامال از عجز و شکست بود.»
بحران سیاسی همچنانه ادامه دار است
این وضعیت نشان میدهد که باز هم بحران سیاسی مزمن در سرزمینهای اشغالی بعد از انتخابات یاد شده ادامه خواهد یافت و حتی تشدید هم پیدا خواهد کرد.اگر چه لاپید تا اواخر سال ۲۰۱۴ به عنوان وزیر دارایی در کابینه نتانیاهو حضور داشت، اما به تدریج مخالفتها و تنش بین این دو منجر به برکناری او از کابینه شد. پس از آن تخاصم لاپید و نتانیاهو روز به روز اوج گرفت. این تخاصم تا جایی پیش رفت که لاپید خود را به عنوان رهبر اپوزیسیون معرفی کرد و به همین دلیل با نتانیاهو در سالهای نخست وزیری وی درگیری داشت.
در سال ۲۰۱۸ و زمانی که پلیس توصیه کرد که نتانیاهو با اتهامات فساد روبرو شود، لاپید به عنوان شاهد کلیدی در پروندهای علیه او معرفی شد.
اما همان طور که لاپید وعده داده بود، بلافاصله پس از انتخاب نتانیاهو به عنوان نخست وزیر جدید رژیم صهیونیستی، کار خود را به عنوان مخالف و منتقد جی نتانیاهو و کابینهاش آغاز کرد.
«یائیر لاپید» نخستوزیر سابق کابینه تلآویو، در نامهای سرگشاده به شهرداران شهرکهای اشغالی از وضعیت تشکیل کابینه جدید توسط «بنیامین نتانیاهو» و ائتلاف افراطی او انتقاد کرده و از آنان خواست تا با کابینهی جدیدی که توسط جناح راست تشکیل میشود همکاری نکنند.
لاپید در پیام خود نوشته است: من این نامه را با نگرانی شدید از آینده نظام آموزشی و دولت برای شما مینویسم؛ زیرا دولت جدیدی که در اسرائیل تشکیل میشود، آموزش فرزندان ما را نادیده گرفته و آن را به افراطیترین شکل و تاریکترین وضعیتها در جامعه اسرائیل منتقل خواهد کرد.
لاپید همچنین بارها نسبت به تشکیل کابینه آینده این رژیم توسط احزاب تندوری دینی و عواقب بد ناشی از آن در سطح داخلی و خارجی برای صهیونیستها هشدار داده است.
در آخرین اظهار نظر، نخستوزیر فعلی رژیم صهیونیستی با انتقاد از توافقات بنیامین نتانیاهو برای تشکیل کابینه جدید این رژیم سپردن مناصب به یهودیان تندرو را "دیوانگی" توصیف کرد.
از طرفی بنیامین نتانیاهو نیز ساکت ننشسته است. او اخیرا در جواب نامه انتقادی لاپید مبنی بر دعوت مردم برای عدم همکاری با کابینه نتانیاهو گفت: او از افسران ارتش اسرائیل و مقامات محلی میخواهد تا از دستورات و برنامههای کابینه آینده سرپیچی کنند.
اختلاف در ارتش
اختلافات در رژیم صهیونیستی تنها میان مسئولانت عالی رتبه این رژیم خلاصه نمیشود. بلکه در جدیدترین خبر وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نسبت به کشیده شدن شکافها و اختلافات داخلی این رژیم به درون ارتش ابراز نگرانی کرده است.
" آویو کوخاوی" رئیس ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی در پی این امر طی پیامی به نظامیان ارتش این رژیم گفت که متاسفانه اخیرا چندین بار شاهد خشونت و به کارگیری زور علیه "اسرائیلی ها" بوده ایم و این خشونت هم لفظی و هم فیزیکی بود. وی تاکید کرد که به کارگیری بی دلیل زور (علیه اسرائیلی ها) به طور کامل ممنوع است و این رفتار غیرطبیعی نیازمند محکومیت و مجازات شدید است.
بر اساس این گزارش، پیام کوخاوی منجر به خشم "ایتمار بن گویر" وزیر امنیت داخلی آتی رژیم صهیونیستی شد و او گفت که خواستار توضیح در خصوص این مساله خواهد شد. بن گویر در گفت وگو با روزنامه صهیونیستی "یدیعوت آحارنوت" گفت: حمایت نکردن از نظامیان غیرممکن است، میخواهم که نگاه عمیق به ابهامات داشته باشند و اگر اقدامات تحریک آمیزی علیه نظامیان انجام شده است دلیلی ندارد که ارتش از آن ها حمایت نکند.
اخیرا شبکه تلویزیونی "کان" رژیم صهیونیستی ویدیویی منتشر کرد که نظامیان صهیونیست یک فعال چپگرای صهیونیست را به زمین می اندازند و ضرباتی به صورتش وارد می کنند. یک نظامی صهیونیست نیز خطاب به یک فعال چپگرای صهیونیست می گوید که بن گویر روی کار خواهد آمد و به تمام اقدامات شما پایان خواهد داد.این ویدئو خود گوشه ای از شکاف و اختلافات گسترده داخلی بین سکولارها و هواداران احزاب دینی در رژیم صهیونیستی و گسست درونی این رژیم را نشان می دهد.
توافق هستهای مرده است؟
«بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر سابق و احتمالاً آینده رژیم صهیونستی در گفتگو با فاکس نیوز، ادعاهایی درباره اغتشاشات در ایران و آینده توافق هستهای مطرح کرد.
به ادعای نتانیاهو، اقدامات اخیر دولت ایران بسیار گویا آن است که ممکن است تهران به توافق هستهای جدید پایان دهد.
نتانیاهو پس از انتشار کتاب خاطرات جدید خود با عنوان «بی بی: داستان من» در گفتگو با فاکس نیوز مدعی شد: «توافق هستهای احتمالاً مرده است، زیرا تمام جهان دیدند که چهره واقعی تهران چیست.»
نتانیاهو همچنین با دفاع از اغتشاشات ایران، گفت که برای ادامه این وضعیت، هم به تحریمهای فلج کننده و هم به تهدید نظامی نیاز است و اسرائیل آماده است بدون توجه به تأیید آمریکا خودش اقدامات لازم را انجام دهد.
ادعاهای نتانیاهو در حالی مطرح شده است که نتایج انتخابات اخیر رژیم صهیونیستی و تشکیل دولت بعدی به رهبری مشترک چهارگانه بنیامین نتانیاهو، بزالل اسموتریچ، ایتمار بن گویر و آریه درعی، عمق تأثیرات منفی کابینه ائتلافی نتانیاهو بر وحدت جامعه صهیونیستی و نزاع درباره ماهیت «هویت اسرائیل» را آشکار کرد. با وجود مشکلات و بحرانهای داخلی رژیم صهیونیستی بویژه در حوزه اتحاد داخلی، اما افرادی پوپولیست مانند نتانیاهو با طرح ادعاهایی علیه ایران در تلاش هستند تا افکار عمومی را از مشکلات داخلی خود به سمت خارج هدایت کنند و از این رو بنیامین نتانیاهو همواره به طرح ادعاهایی علیه ایران میپردازد.
انتهای پیام/