به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، در هفته ای که گذشت مطالبات استانی همچنان ادامه داشت و به مسائلی مانند مشکلات کشاورزان شیراز، آبگرفتگی شهر اهواز و نیاز خراسان شمالی به انتقال آب از خلیج فارس یا خزر و مشکلات مسکن ملی سهند پرداخته شد.
سهند باری بر دوش تبریز
شهر سهند در ۲۰ کیلومتری تبریز قرار دارد و از سال ۱۳۷۰ شروع به بهرهبرداری از آن شده است. سهند با هدف کاهش تراکم شهر تبریز و تعدیل جمعیت آن و همچنین تامین مسکن مناسب برای حاشیه نشینان تبریز به بهره برداری رسید.
اما با گذشت حدود ۲۵ سال از احداث سهند میتوانستیم با استفاده از ایجاد ظرفیت در این شهر بخشی از مشکلات شهر تبریز را بر طرف کنیم.
شهر سهند گریبان گیر دو مشکل بزرگ از لحاظ ساختاری است. ابتدا نیازمند به یک ساختار سیاسی مستقل است و یک فرمانداری جدا از آن جهت که به طور خواص و با تمرکز بیشتر به شهر سهند به پردازد.
دومین مشکل و انتقادی که میتوان آن را به تمامی شهرهای جدید نسبت داد این است که میان شهرداری و شرکت عمران باید یک نهاد نظارتی وجود داشته باشد که ضمن مشخص کردن مرز کاری هرکدام از آنها بر عملکردشان نیز برسی داشته باشد از این جهت که نهادهای متولی نتوانند مردم را وارد یک دور باطل و سرگردان کنند.
آب و هوا در شمال شرق کشور تنوعی بیش از حد انتظار دارد. به ویژه در خراسان شمالی هم آب و هوای مدیترانهای مشاهده میشود هم آب و هوای خشک؛ ۶۸ درصد از ۲۸ هزار هکتار مساحت این استان، نیمه خشک است؛ ۲۲ درصد خشک بیابانی، ۸ درصد مدیترانه ای، یک و نیم درصد مرطوب و نیم درس خیلی مرطوب است.
این آمار را شرکت آب منطقهای خراسان شمالی منتشر کرده که به گفته مدیرعامل آن کمبود آب در این استان میتواند تنش آبی را به دنبال داشته باشد. براساس این آمار میانگین بارش اگرچه در سالهای آبی ۹۸-۹۷ و ۹۸-۹۹ بیشتر از میانگین استان بوده، اما امسال باران و برف بسیار کمتر از میانگین استان باریده است. اگر میانگین بارشها در خراسان شمالی ۲۷۲ و ۷ دهم میلیمتر باشد، در ۲ سال آبی گذشته ۴۵۲ و ۷ دهم میلیمتر و ۳۴۶ و ۷ دهم میلیمتر باریده و امسال بارشها به ۱۹۴ میلیمتر هم نرسیده است.
بیشتر بخوانید:
کشاورزی شیراز به تسخیر فاصلاب شهری و صنعتی در آمده
استفاده از پساب در کشاورزی دارای مزایای قابل توجهی است، اما در صورت رعایت نشدن استانداردهای مشخص شده از طریق نهادهای مسئول میتواند خطرات قابل توجهی برای سلامت عمومی ایجاد کند، که این خطرات به ویژه زمانی که از فاضلاب تصفیه نشده برای آبیاری محصولات استفاده میشود، غیر قابل اغماض و چشم پوشی است.
کشاورزان اغلب جایگزینی جز استفاده از فاضلاب تصفیه نشده ندارند، زیرا تصفیه فاضلاب وجود ندارد و آب شیرین یا در دسترس نیست یا بسیار گران است. خطرات عمده استفاده از فاضلاب برای سلامت عمومی مواد میکروبی و شیمیایی موجود در آن است.
استفاده از فاضلاب در کشاورزی همچنین میتواند خطرات زیست محیطی را در قالب آلودگی خاک و آبهای زیرزمینی ایجاد کند.
بیشتر بخوانید:
متخلفین هر غیر ممکنی را ممکن کردهاند/ کشاورزی شیراز به تسخیر فاضلاب شهری و صنعتی درآمده
اهواز باز هم دچار آبگرفتگی شد
کمتر از یک ماه پس از وعده استاندار سابق، هفته گذشته شاهد بارندگی در اکثر نقاط کشور بودیم و این نعمت الهی مخصوصا در مناطق خشک باعث خوشحالی مردم شد، اما در شهر اهواز شرایط جور دیگری رقم خورد و بارندگیها باعث روان شدن آب در مناطق شهری و منازل ساکنین یکی از کلانشهرهای کشور شد.
طبق اعلام هواشناسی بارش باران در شهر اهواز به طور میانگین ۵۴ میلیمتر بوده است، اما متاسفانه به دلیل ضعف در سیستم فاضلابی شهر اهواز و دفع آب سطحی آبگرفتگی معابر صورت گرفت؛ این در حالی است که میزان بارندگی در آذر ۹۸ اهواز ۷۳ میلیمتر بوده است، اما اهواز دوباره درگیر مسئله آبگرفتگی معابر شد با توجه به این نکته که دولت سیزدهم از ابتدا نسبت به تکمیل شبکه فاضلاب در استان خوزستان تاکید کرده بود.
بیشتر بخوانید:
اهواز باز هم دچار آبگرفتگی شد / وعدههایی که همچنان خاک میخورد
دادستانی خوزستان با ترک فعل مسئولین در آبگرفتگی اخیر شهر اهواز برخورد کند
سازه محوری؛ آفت آبخیزداری در استان مرکزی
تغییرات اقلیمی باعث شده در سالهای اخیر برنامه ریزی برای شیوههای جدید ذخیره آب مورد توجه قرار گیرد. اگرچه سیاستهای تغییر مدیریت آب که در دهه ۳۰ و ۴۰ اعمال شد، شیوههای سنتی آبخیزداری را دگرگون کرد و نقش کشاورزان، مرتع داران و دامداران را در ذخیره آب و آبخیزداری تا حدود زیادی از بین برد، اما در تاریخ کشاورزی ایران، حتی در سدههای بسیار دور، مردم برای حفظ آب در سفرههای زیرزمینی و بهره برداری به صورت قنات، تجربههای خوبی داشتند که با سیاستهای انقلاب سفید پهلوی ها، این تجربهها کنار گذاشته شد و آبخیزداری در ایران به کلی دگرگون شد.
با این حال اکنون که به جای بارانهای فصلی و بارش برف در زمستان، اقلیم کشورمان با سیلابهای که در برخی موارد سهمگین هستند، مواجه شده، تغییر در شیوههای آبخیزداری و توجه به ذخیره آب در سفرههای آب زیرزمینی اهمیت پیدا کرده است.
بیشتر بخوانید:
بررسی مزایای ساخت مسکن یک طبقه در قم
دبیر قرارگاه احمدی روشن استان قم درباره بحث تامین زمین در ساخت مسکن یک طبقه عنوان کرد: در ایران با تمام ساخت و سازهایی که صورت گرفته است تقریبا کمتر از یک درصد از زمینها به ساخت و ساز مسکونی اختصاص پیدا کرده است در صورتی که اگر ما برای کل مردم ایران مسکن حیاط دار با متراژ ۸۰۰ متر بسازیم تنها از دو درصد زمینهای کشور استفاده کردیم؛ ما با طرح جامع تفصیلی مسکن را در شهرها محدود کردهایم و با کمبود عرضه در زمین و افزایش تقاضا باعث تورم مسکن در کشور شده است.
محمودآبادی با اشاره به در نظر گرفتن مباحث اجتماعی در طرح مسکن ملی اظهار کرد: یکسری مباحث، بحثهای اجتماعی در کشور است به عنوان مثال وقتی آپارتمان سازی انجام میدهیم، صدها خانواده در یک برج مسکونی قرار میگیرند، شما فرض کنید از یک زمین هزار متری یکدفعه ۴۰۰ ماشین خارج شود خب طبیعتا افزایش تراکم جمعیت، ترافیک و آلودگی هوا را به بار میآورد و همه اینها بر روی روح و روان مردم اثر خواهد داشت و باعث معضلات اجتماعی خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
طرح جامع تفصیلی کمبود عرضه زمین را ایجاد کرده است / بررسی مزایای ساخت «مسکن یک طبقه» در قم