چند سالی است که داوطلبان کنکور علاوه بر تحمل استرس آزمون ، غم دیگری را نیز به دوش میکشند غولی که گویا مرگی ندارد و خوشحالی تعدادی و در مقابل آن رنج گروه های بسیار دیگری را در پی دارد، اکنون آنقدر بزرگ شده است که دزدان و متقلبین ماهری پرورش میدهد.
باز هم در چند هفته ی مانده به کنکور سراسری ، سکوت ها شکسته شد و زمزمه هایی توام با نگرانی از اینکه نکند اتفاق سالهای گذشته تکرار شود به گوش میرسد. جمله ی ( هرکسی پول داشته باشد سوال ها را می خرد و رشته ای که دوست داشته باشد را قبول میشود ) بسیار تامل برانگیز است.
مگر نه اینکه بخشی از هدف ما در آموزش و پرورش برقراری عدالت آموزشی و آموختن عدالت به دانش آموزانمان بود اما حالا چه شده که نه کنکورمان عادلانه است و نه دانش آموزانمان ، عادلانه زیستن را میتوانند بیاموزند؟
برایمان داستان آشنایی است که روز بعد از کنکور سراسری همهمه ی اینکه سوالات لو رفته اند ، گروهی سوالات را داشتهاند و با متخلفان باید برخورد شود به گوش برسد و در این بین قلب های بسیاری میشکنند و امیدهای بسیاری ناامید میشوند.
به راستی چگونه ممکن است در یکی از مهم ترین و امن ترین آزمون های کشور چنین تقلب هایی رخ بدهد؟
چگونه میشود که علی رغم همه ی قوانین ، عده ای در فضای مجازی این توانایی را دارند که سوالات را خرید و فروش کنند ؟ چگونه میشود علی رغم همه ی حساسیتها، باز هم دانش آموزی موفق به بردن وسایل الکترونیکی سر جلسه کنکور میشو؟
این در حالی هست که طبق قانون، خرید و فروش سوالات کنکور سراسری با مجازات سنگینی همراه هست اما گویا این قانون نتوانسته چندان جلوی تخلفات را بگیرد و بازهم عده ای از این راه کسب درآمد میکنند و تجارت های پرسودی برای خود راه اندازی کرده اند.
انتظار ما از سازمان سنجش به عنوان نهاد برگزار کننده بزرگترین و سرنوشت ساز ترین آزمون کشور این است که نظارت های خود را برای اجرای دقیق قانون های موجود بیشتر کند تا دیگر شاهد تقلبی در کنکور سراسری نباشیم و دانش آموزانمان کنکوری امن را تجربه کنند.
از طرفی، خبرها حاکی از این است که میخواهند اینترنت را در روز برگزاری کنکور قطع کنند که مبادا تقلبی صورت بگیرد اما سوال این جاست که مگر یک بال نظام آموزش و پرورش ما تربیت نبود؟ اکنون چه شد که تربیت را میان فرمول هایمان جا گذاشتیم و هدفمان شد کنکور و کنکور و کنکور ... که حال بخواهیم به دنبال تدبیر برای دانش آموزانی که قصد تقلب دارند باشیم.
آنقدر برای برنده شدن در کنکور سراسری به دانش آموزان مان یاد دادیم فرمول ها و قانون ها را دور بزند تا به جواب تست ها برسند که حال نگران این هستیم که مبادا دانش آموز قانون های بزرگتر را هم دور بزند.
آنقدر آموزش خود را محدود کردیم به تست زدن ، به آموختن فرمول ها و قوانین و پرورش را فراموش کردیم که دیگر دانش آموزان هم یادشان رفته که برای اینکه انسان بزرگی شوند باید اول انسان خوبی باشند و حال با تمام این وقایع انتظارمان از دستگاه آموزش و پرورش این است که با اتخاذ سیاست هایی دقیق و درست مانع از عمیق تر شدن روزافزون این مشکلات ریشه ای در خانواده تعلیم و تربیت شوند تا در نهایت متربیانی طراز انقلاب اسلامی پرورش دهند نه صرفا متعلمانی بی هویت.
رقیه کردی کوشه
معاونت سیاسی دانشگاه فرهنگیان پردیس رسالت زاهدان