به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سخنرانان حوزه علم و فناوری در مراسم یلدای علم جایزه مصطفی، در سخنان خود گفتند: بسیاری از دانشمندان که همان بانیان علم هستند، با زبانی تخصصی به سختی با جامعه ارتباط برقرار کردهاند لیکن همچنان جمعی محدود از دانشمندان با زبانی متفاوت در ضمن حفظ ساحت علم، به زبانی جذاب و ماندگار با جامعه ارتباط گرفتهاند.
بر اساس نظر صاحبان سخن در این محفل؛ در میان ۱۹ اثر برگزیده طی پنج دوره برگزاری جایزه علم مصطفی، تنها پروفسور «اوگور شاهین» به سرخط خبرها آمد. هنگامی که اثر ایشان معرفی شد پاندمی کرونا را در جهان تجربه نکرده بودیم و مدتی کوتاه پس از آن که اثر وی در تولید واکسن برای این پاندمی، وعدهای بر نجات بشر شد، بسیاری از رسانههای جهان خواهان مصاحبه با این دانشمند ترکتبار شدند.
مسیر پویش «علمکاوی» راهکاری بود تا دست بر دستان علامندان به ترویج علم، جریانی در تقویت ارتباط علم و جامعه به زبان شیرین فرهنگ و رسانه ساخته شود تا آثار علمی برای جامعه به زبان به دور از پیچیدگیهای زبان تخصصی، روایت گردد.
بنیاد مصطفی در ارتباط با برگزیدگان جایزه مصطفی فراخوانی منتشر کرد و در این فراخوان از علاقمندان درخواست شد تا آثار علمی برگزیدگان جایزه مصطفی را به زبان متفاوت بیان کنند. از یک طرف با اصحاب علم و دانش خوشفکر اشتیاق همراهی داشتند و از طرف دیگر با مسائل تخصصی و پیچیده در آثار برگزیدگان نیازمند روان سازی بود؛ بنابراین از مشارکت کنندگان درخواست شد تا در قالب پوستر، پادکست، ویدئو یا به هر طریق رسانهای دیگری به روایتگری بپردازند. از دستاورد اوگور شاهین و دیگر برگزیدگان ادوار پیشین، تا دو برگزیده از پنجمین دوره جایزه مصطفی؛ پروفسور فرخزاد پروفسورخوری در کانون توجه صاحبان علم و دانشجویان مروج علم قرار گرفت.
فراخوان ششمین دوره جایزه مصطفی منتشر شد
غلامحسین حلوایی، مدیر توسعه همکاریهای علمی و فناوری بنیاد مصطفی در برنامه یلدای علم جایزه مصطفی اظهار کرد: پرسش «چه کسی در این دنیا کت را پوشیده است؟» را مطرح میکنم. ما در پاسخ به این پرسش میتوانیم بگوییم که کت بر تن یک کشور، شخص یا نظریهپرداز شاید نباشد هز چند پاسخهای متفاوتی میتوان برای پاسخ به این پرسش ارائه داد.
وی با بیان اینکه باور داریم کت بر تن "علم" است، اظهار کرد: علم میتواند منجر به قدرت و ثروت شود. جهان اسلام در قرنهای پنجم و ششم به واسطه علم، پیشتاز بود، اما در حال حاضر علم در سرزمینهای دیگر تجلی بیشتری دارد. این سرزمینها از مبنای علوم مسلمانان استفاده کرده اند و به واسطه علم توانستهاند قدرت و ثروت به دست بیاورند.
مدیر توسعه همکاریهای علمی و فناوری بنیاد مصطفی با بیان اینکه دانشمندان صاحبان علم هستند، گفت: هنگامی که زندگینامه دانشمندان را بررسی میکنیم به این نتیجه میرسیم که بعضا آنها در کودکی به یک موضوع علمی علاقهمند میشدند و در بلندمدت با پیگیری آن به نتایج خوبی در حوزه مورد علاقه خود میرسیدند.
حلوایی درباره ضرورت کشف و تقویت استعداد در دوران کودکی گفت: بارور نمودن استعدادهای افراد مستعد در دوران دانشآموزی از اهمیت فراوانی برخوردار است. معلمان و والدین، نفش موثری در این مهم در دوران تحصیلات مقدماتی دارند.
وی ادامه داد: پس از اینکه تحصیلات مقدماتی به پایان رسید دوران تحصیلات آکادمیک آغاز میشود و استعداد باید به طور جدیتری تقویت شود. گاهی به واسطه درک نادرست وارد یک رشته و مسیر اشتباه میشویم. ما در دانشگاهها میتوانیم از ظرفیت دیگران استفاده کنیم و با اساتید مختلف آشنا شویم و در فضای فناوری قرار بگیریم.
حلوایی با بیان اینکه بنیاد علم و فناوری مصطفی برنامههای متعددی برای سنین مختلف دارد، گفت: مسابقه دانشآموزی «نور» جزو برنامههای بنیاد علم و فناوری مصطفی است. ما در این مسابقه از دانشآموزان میخواهیم که مباحثی را که در کتب درسی فرامیگیرند کاربردی کنند. به عبارت دیگر، ما از آنها میخواهیم که یک آزمایش را انجام دهند.
مدیر توسعه همکاریهای بنیاد علمی و فناوری مصطفی ادامه داد: رقابت علمی «کنز» برای دانشمندان جوان است و ما در آستانه دوره چهارم این رویداد قرار داریم. همچنین نشست تجربیات علم و فناوری (استپ) توسط بنیاد علم و فناوری برگزار میشود. برنامه تبادل علم و فناوری به منظور ایجاد تعامل میان دانشمندان جوان است.
حلوایی با بیان اینکه جایزه مصطفی در راس فعالیتهای بنیاد علم و فناوری مصطفی قرار دارد، افزود: پنجمین دوره جایزه مصطفی در مهر ماه سال جاری برگزار شد. ۱۹ برگزیده طی ۵ دوره جایزه مصطفی معرفی شدهاند.
وی در پایان گفت: در آستانه انتشار فراخوان ششمین دوره جایزه مصطفی قرار داریم. این فراخوان در دی ماه منتشر میشود و افراد تا شهریور ماه فرصت دارند که افراد ذیصلاح را تا شهریور ۱۴۰۳ به دبیرخانه جایزه مصطفی معرفی کنند. ششمین دوره جایزه مصطفی شهریور ماه ۱۴۰۴ برگزار میشود.