به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو- سعید جلیلی: در حالی که یک ماه به انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی باقیمانده است، جمعی از فعالان دانشجویی تصمیم گرفتند با غنیمت شمردن این فرصت، نسبت به نقد و بررسی چالش فعالیت سیاسی احزاب در کشور کنشگری داشته باشند.
در سی و هشتمین قسمت از برنامه شانزده آذر با مشارکت تعدادی از دفاتر تشکل جامعه اسلامی دانشجویان از دانشگاههای مختلف تهران بزرگ، در میزگردی به نقد و پرسشگری نسبت به کیفیت فعالیت احزاب سیاسی پرداختیم تا نقاط ضعف و قوت نظام سیاسی کشور بهتر شناخته و تبیین شود.
به همین منظور در سلسله نشستهای «انتخاب هوشمند؛ مجلس تراز» میزبان آقای مصطفی کواکبیان، دبیرکل حزب مردمسالاری و نماینده پیشین مجلس بودیم تا با طرح بحثی پیرامون ساختار نظام سیاسی کشور، جایگاه احزاب در تاثیرگذاری بر مسائل اساسی را نقد کرده و مورد بررسی قرار دهیم.
کواکبیان در ابتدا با بیان اهمیت مشارکت سیاسی و حضور در انتخابات گفت: مشارکت حداقلی در دهان یک عده مزه کرده است! هنوز هم برای افزایش مشارکت فرصت هست.
وی افزود: ما احزاب متعدد داریم، اما نظام حزبی نداریم. انتخابات ما جناحی است نه حزبی. از حدود ۱۲٠ حزب تنها ۳٠ حزب فعال است. حزب به معنای واقعی نداریم.
وی نقدی هم نسبت به قانون اخیر مصوب مجلس از جمله درباره پیش ثبت نام نامزدهای انتخاباتی داشت و شاکله چنین قوانینی را از عوامل کاهش مشارکت برشمرد.
بیخاصیتی احزاب ما از نبودن عرصه برای فعالیت است
دبیرکل حزب مردمسالاری در پاسخ به این سوال که «آیا احزاب سیاسی ما بیخاصیت شدهاند؟» گفت: همین الان از وزارت کشور بپرسید که آیا میادین و مجوزها (برای تجمعات قانونی) مشخص شده است یا نه؟ میگویند در حال بررسی است! وقتی عرصه برای احزاب فراهم نباشد معلوم است خاصیت ندارند! زمینه را باید برای احزاب فراهم کرد.
وی ادامه داد: اصل ۱۷۷ قانون اساسی به صراحت از بازنگری قانون میگوید. از سال ۱۳۶۸ حدود ۳۴ سال است که دست به ترکیب قانون اساسی نزدیم. احزاب متعدد باید در قالب ۴ تا ۵ حزب معدود و مشخص شکل بگیرند.
کواکبیان در پاسخ به اینکه «در آبان ۹۸ که حیثیت مجلس و جمهوریت زیر سوال رفت مجلس چرا ورود پیدا نکرد و الان از بحث مشارکت صحبت میکند؟» توضیح داد: در مجلس دهم ما ۱٠۵ نفر نماینده اصلاحطلب و فراکسیون امید بودیم و حدود ۸٠ نفر نیز وسط بودند و در مسائل اساسی به سمت اصولگرایان غش میکردند اما در مسائلی مثل تحقیق و تفحص از شهرداری و... با ما همراهی نکردند.
چرا ۱٠۵ نماینده اصلاحطلب و فراکسیون امید در برابر افزایش قیمت بنزین سکوت کردند؟
نماینده مجلس دهم گفت: من نطقی داشتم معروف به خطبه بنزینیه! صبح یکشنبه دیدیم آقای شمخانی آمده تا ابلاغیه شورای عالی امنیت ملی را به مجلس اعلام کند. در نحوه اجرا اینکه طرف صبح جمعه فهمیده یا بعدازظهر به من چه مربوط است؟ سران قوا و همه از قبل تصمیم گرفته بودند!
دبیر کل حزب مردمسالاری در پاسخ به اینکه «وقتی میگوئید با ۱٠۵ نفر نماینده قدرتی در مجلس نداشتید پس چه فرقی میکند ۲٠ نفر به مجلس بفرستید یا ۳٠ نفر؟» گفت: چون اکثریت نداشتیم نمیتوانستیم چیزی تصویب کنیم. تا مجلس ساختار حزبی پیدا نکند و قانون اساسی بازنگری نشود این جور مجلسها برای دلخوشی است!
وی درباره اینکه روحانی که فعالیت حزبی نداشته، رهبر حزب میشود. این یعنی پدرخواندگی پس احزاب شخصیت خودشان را نمیخواهند حفظ کنند؟! گفت: این اشتباه است، خود روحانی باید دبیرکل حزب بشود. حول محور ایدهها باید جمع شوند نه افراد.
اگر توسعه سیاسی خاتمی مصنوعی نبود چرا در آن دوره احزاب در داخل کشور شکل نگرفت؟!
کواکبیان در پاسخ به این سوال گفت: موانع ساختاری نگذاشت احزاب شکل بگیرد و همان زمان هم آقای موسوی لاری علیه خود ما شکایت کرد.
دببرکل حزب مردمسالاری در پاسخ به اینکه «چرا طرح استیضاح مطرح میشود اما بعدش معلوم نیست در کمیسیون چه اتفاقی افتاده؟» گفت: استیضاح مطرح نمیشد چون آقای لاریجانی مایل نبودند و رای نمایندگان را پس میدادند! خود من سه بار طرح استیضاح وزیر کشور را پیش بردم. اما لابیمنها خیلی راحت دور میزنند چون حاکمیت قانون نیست.
عضویت در احزاب ما چه فایدهای دارد؟
کواکبیان گفت: حزب عدالت و توسعه در ترکیه ۱۵ میلیون عضو دارد. مشارکت انتخابات ترکیه بالای ۸٠ درصد بوده و رای دادن در ترکیه اجباری نیست. معنای توسعه سیاسی آنجا محقق شده. مجموع اعضای احزاب سیاسی کشور ما بعید است به ۲ میلیون نفر برسد.
وی افزود: عضو شدن در حزب چه فایدهای دارد و چرا باید عضو شد؟ چون فکر نمیکنید که احزاب برای کسب قدرت نقش دارند. اگر کل احزاب کشور فعال شوند شاید فقط ۱۵ درصد آراء مردم را داشته باشند.