گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از الجزیره؛ انتظار میرود «توافقنامه شراکت راهبردی جامع» بین روسیه و ایران، در جریان سفر رئیسجمهور ایران مسعود پزشکیان به روسیه در ۱۷ ژانویه ۲۰۲۵ امضا شود.
از منظر تاریخی، روابط ایران و روسیه همواره حالتی متغیر داشته اما تحریمهای اقتصادی و فشارهای نظامی آمریکا و غرب علیه هر دو کشور، ایران و روسیه را به سمت سیاست «همکاری قوی و کاهش رقابت» سوق داده است.
نزدیکی بین ایران و روسیه، پس از انقلاب اسلامی ایران و در چارچوب جنگ سرد آغاز شد. این روابط در دوران اشغال افغانستان و عراق توسط آمریکا و همچنین در خلال جنگ داخلی سوریه به شراکتی استراتژیک تبدیل شد.
این توافقنامه شامل ۴۷ ماده است که حوزههای مختلفی را پوشش میدهد؛ از اقتصاد گرفته تا روابط سیاسی، همکاریهای بین دولتی، نحوه همکاری در نهادهای بینالمللی، اجرای پروژهها و حتی همکاریهای چندجانبه و دوجانبه.
برخی از محورهای اصلی این توافق عبارتند از:
انتظار میرود این سند، پایه و اساس روابط آینده روسیه و ایران را تشکیل دهد. همچنین، وزرای امور خارجه دو کشور توافق کردهاند که ایران پیشنویس اولیه توافقنامه را تهیه کند و سپس مذاکرات برای تکمیل متن آغاز شود.
این توافق اولین از نوع خود نیست. در سال ۲۰۰۱، ایران و روسیه یک توافقنامه همکاری جامع امضا کردند که مدت اعتبار آن ۲۰ سال بود و در سال ۲۰۲۱ منقضی شد. طبق مفاد آن توافق، اگر طرفین پیش از اتمام اعتبار، قرارداد جدیدی امضا نمیکردند، توافقنامه بهصورت خودکار برای پنج سال دیگر تمدید میشد. به دلیل عدم امضای قرارداد جدید تا سال ۲۰۲۱، توافقنامه ۲۰۰۱ تا سال ۲۰۲۶ بهصورت خودکار تمدید شد.
در مارس ۲۰۱۷، حسن روحانی، رئیسجمهور وقت ایران، دیداری طولانی با ولادیمیر پوتین داشت و دو طرف در این دیدار ۱۴ توافقنامه در حوزههای تجارت، علم و فناوری به امضا رساندند.