مرتضی محمدی قائم مقام رئیس دانشگاه مفید امروز در گفتوگو با خبرنگار سرویس دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به نقش آیت الله موسوی اردبیلی در تأسیس این دانشگاه و مخالفت صریح وی با حضور یکی از اعضای خانواده پهلوی در هیات امنای دانشگاه، اشاره کرد.
وی اظهار کرد: فکر تاسیس این دانشگاه در ذهن و ضمیر آیت الله موسوی اردبیلی از سالها پیش از پیروزی انقلاب اسلامی وجود داشته.
قائم مقام رئیس دانشگاه مفید بیان کرد: وی و همفکرانشان در زمان پهلوی دوم با عنایت ویژه ای که به بحث ترویج فرهنگ اسلامی و لزوم توجه به دانش روز داشتند، در صدد بودند تا دانشگاه مفید را تاسیس کنند.البته برای تاسیس هم اقدام کردند.
محمدی افزود: اما دستگاه رژیم پهلوی شرط گذاشته بود که بایستی یکی از اعضای خانواده سلطنت به عنوان عضو هیات امنای این دانشگاه حضور داشته باشند که با مخالفت صریح وی مواجه شد و تاسیس دانشگاه مفید تا بعد از انقلاب اسلامی به تعویق افتاد.
وی یادآوری کرد: البته لازم به ذکر است که آن عالم فقید برای پوشش نیاز دانش آموزان مسلمان و تربیت دینی آنان، در اوایل دهه پنجاه شمسی اقدام به تاسیس مدارس مفید در شهر تهران نمودند.
محمدی اشاره کرد: راه اندازی دانشگاه مفید همچنان به عنوان دغدغه وی در بعد از انقلاب نیز مطرح بود تا اینکه با فراهم آوری شرایط و خرید زمین و اخذ مجوزات لازم، این دانشگاه در سال ۱۳۶۸ تاسیس و اقدام به پذیرش دانشجو نمود.
وی تاکید کرد: هدف از تاسیس این دانشگاه تربیت و پرورش طلاب دو زبانه و متخصص در علوم حوزی و دانشگاهی بود تا از این طریق، به مسائل دنياي معاصر با رويگردي ديني و مذهبي در حوزه علوم انساني و اسلامي پاسخ دهد.
قائم مقام دانشگاه مفید عنوان کرد : بحمدالله و با تلاش تمامی مسئولین، اساتید و دانشجویان، دانشگاه مفید از سالهای اول تاسیس خود تا به امروز همواره جزو دانشگاه های شناخته شده در حوزه علوم انسانی به شمار می رود.
محمدی ادامه داد : استفاده از اساتید مبرز حوزه و دانشگاه سبب شده که دانشجویان این دانشگاه در فضای آموزشی خاصی زیست کنند و دستاوردهای آنان در رقابت های علمی یا در حوزه های پژوهشی گویای تاثیر تحصیل در این فضاست.
وی اضافه کرد: همچنین دانشگاه مفيد در مجامع علمی بهعنوان دانشگاهی ایدهپرداز و بنيانی برای نقدِ علمی و تضارب اندیشهها شناخته میشود و تأكيد مؤسس دانشگاه بر عدم اختلاط محيط علمی با ديگر مواضع موجود در جامعه، سبب شده است تا در دانشگاه مفيد جمعی از تفکّرها و سلیقههای گوناگون گرد همآیند و محيطی علمی و با نشاط برای پيگيری مسائل مختلف علوم انسانی فراهم گردد که این کار را می توان تحقق یکی از مهمترین شعارهای انقلاب اسلامی در باب آزاد اندیشی دانست.
محمدی اظهار کرد: دانشگاه مفيد زمینهساز، ایجادکننده و بسط دهندۀ بسياری از روندهای علمی موجود در جامعه ازجمله: مباحث مربوط به گسترههای گوناگون و بنيادی حقوق بشر، حقوق زن، حقوق كودك، ارتقای کیفیت نظام قضايی، رفع چالشهای نظام اقتصادی اسلام، بانكداری بدون ربا، عدالت اجتماعی و ... بوده است.
محمدی شرح داد: فعالیتهای چشمگيری مانند برگزاری همایشهای بینالمللیِ دوسالانۀ حقوق بشر را در كارنامۀ خود دارد كه از اين راه موجب آشنايی بسياری از پژوهشگران بين المللي و جهاني با آراء و اندیشههای پژوهشگران مسلمان شده است و با حمايت مادی و معنوی از پژوهشگران، آثار شایستهای را در گسترههای فعالیت خود به اهل علم عرضه داشته است.
وی یادآور شد: در طول این سالها، نزدیک به ۱٠ هزار دانشجوی آقا و خانم ايرانی و غير ايرانی از دانشگاه مفيد فارغالتحصیل شدهاند كه بسياری از آنها در مشاغل گوناگون مرتبط با رشتههای تخصصی خود در داخل و خارج از كشور مشغول فعالیت و خدمتاند.
محمدی تشریح کرد: در بعد آموزشی نیز به ترتیب دپارتمانهای اقتصاد، حقوق، فلسفه، علوم سياسي، الهیات و زبان انگلیسی تاسیس شده اند و متناسب با اهداف دانشگاه، مجوز ارائه رشته های گوناگونِ مقاطع مختلف کارشناسی، ارشد و دکتری اخذ نموده و امروزه دانشجویان این دانشگاه در ده ها گرایش در حال تحصیل هستند.
وی تصریح کرد: در رابطه با پذیرش دانشجو در دانشگاه مفید باید ۳ دوره را تفکیک کرد. در دوره اول یعنی از سال ۱۳۶۸ تا اوایل دهه ۸۰ دانشگاه مفید فقط از بین طلاب حوزه های علمیه سراسر کشور از طریق آزمون اختصاصی دانشجو می پذیرفت.
وی توضیح داد: در دوره دوم با توجه به امتیازات علمی و امکانات آموزشی دانشگاه، از اوایل دهه ۸٠ تا به امروزمجوز پذیرش دانشجوی آزاد نیز اخذ شد و در این دانشگاه هم دانشجوی طلبه و هم دانشجوی آزاد پذیرفته می شود.
محمدی اعلام کرد: در دوره سوم که شامل سالهای اخیر است، با توجه به سیاست های دانشگاه برای نزدیک سازی نسبت استاد به دانشجو به استاندارد جهانی و نیز تمرکز ویژه بر پرورش دانشجویان علی الخصوص در مقطع تحصیلات تکمیلی، سیاست انقباضی و کیفی گرایی محض در دانشگاه مفید در پیش گرفته شده است.
وی در آخر اضافه کرد: به همین دلیل دانشجویان دانشگاه امروزه نزدیک به ۱هزارو ۲۰۰نفر دانشجوی آقا و خانم هستند.