به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، پروفسور قانعی امروز در همایشی که به همت انجمن راویان فتح رضوی و با حضور جمعی از راویان و جانبازان دوران دفاع مقدس در فرهنگسرای غدیر مشهد برگزار شد، تصریح کرد: از سال 1675 میلادی اولین گفتمان بین دو کشور فرانسه و آلمان مبنی بر اینکه در جنگ نباید از سلاح شیمیایی استفاده کرد صورت گرفت، در سال 1874 با توجه به مشکلات و عوارض طولانی مدت سلاح شیمیایی کنوانسیون بروکسل تشکیل و این بحث مطرح شد که نباید به هیچ عنوان از مواد سمی استفاده کرد.
وی در ادامه گفت: در سال 1899 در کنفرانس بین المللی صلح در لاهه معاهده صلح منعقد شد ولی این مانع استفاده از سلاح شیمیایی در جنگ جهانی اول نشدودر سال 1972 نیز کمیته ای با عنوان منع استفاده ازسلاح شیمیایی و مذاکراتی در این راستا صورت گرفت و در نهایت صنایع عمده شیمیایی نیز به این معاهده پیوست و 130 کشور از جمله ایران این معاهده را امضا کرد و در فوریه سال 1998 محتوای این معاهده لازم الاجرا شد.
معاون تحقیقات و فناوری نظام درمان و بهداشت کشور اظهار کرد: با همه وجود همه بحث های بین المللی عراق اولین حمله شیمیایی خود را علیه ایران در سال 59 در ایران بکار گرفت که بیشترین کمک ها در مجهز کردن عراق به سلاح های شیمیایی از جانب آمریکا بود.
قانعی با اشاره به اینکه عراق 11 بار از گاز اعصاب در جنگ علیه ایران استفاده کرد بیان داشت: دشمن به منظور به جا گذاشتن جنایات جنگی خود و زجر دادن رزمندگان و ایجاد دلهره در آنان از سال 68 میزان استفاده از گاز اعصاب را کاهش و به جای آن از گاز خردل استفاده کرد چرا که ماهیت گاز اعصاب به گونه ای بود که افراد پس از استنشاق گاز در دم جان می دادند ولی گاز خردل آثار و عوارض خطرناک و طولانی مدت را به دنبال داشت.
وی افزود: به این منظور در سردشت از گاز خردل استفاده کرد که چهار درصد از ساکنین آنجا شهید و 96 درصد جانباز شدند همچنین یکی دیگر از جنایات جنگی دشمن در حلبچه بود که همزمان با استفاده از گاز اعصاب به منظور قتل عام از گاز خردل نیز در مناطق و روستاهای اطراف نیز استفاده کرد که 5هزار کشته بر جای گذاشت.
معاون تحقیقات و فناوری نظام درمان و بهداشت کشور با بیان اینکه ایران یکی از اعضای فعال سازمان منع در گسترش سلاح شیمیایی بود، خاطرنشان کرد: فردی به نام فرانس فان آنرات با خرید سلاح شیمیایی از آمریکا و آلمان 170 شرکت مجازی در اروپا را به دست گرفت و اسناد سلاح را بین شرکت های مبادله و از این طریق کل اروپا را در گیر سلاح شیمیایی کرد که به دلیل جنایات مزبور به 15 سال حبس طبق قوانین کشور هلند مجازات شد.
قانعی عدم تشخیص و نیز درمان بیماران شیمیایی را یکی از چالش های فرارو عنوان کرد وگفت: زمانی که عارضه مواد سمی را توانستیم شناسایی کنیم 15 سال ازتماس افراد با مواد سمی گذشته بود ولی پس از آن متخصصین کشورمان در زمینه درمان پیشرفت کرد بطوریکه ایران به مرجع درمان در سطح دنیا تبدیل شدو 25 متخصص از خارج جهت آموزش به ایران آمدند.
این پژوهشگر با توجه به اینکه عده ای از متخصصین خارجی اظهار داشتند که میزان ناباروری در افراد آلوده به مواد سمی کاهش پیدا می کند، اذعان کرد: براساس نتایج یک مطالعه تحقیقاتی ایران میزان ناباروری مصدومان شیمیایی در مقاسه با افراد سالم افزایش نیافته است چرا که نتایج یک تحقیق در سردشت نشان داد که میزان ناباروری قبل و بعد از مسمومیت شیمیایی تفاوتی ندارد.
وی بیان کرد: از 50 هزار مصدوم شیمیایی 5000 نفر وضعیت جسمیشان به لحاظ وخامت پیشرفت می کند و هر 10 سالی یک مصدوم علارغم پیشرفت در شیوه های درمان بیماریشان حالشان رو به وخامت است ولی هدف ما این است که از پیشرفت بیماری 45 هزار مصدوم جلوگیری شود.
معاون تحقیقات و فناوری نظام درمان و بهداشت کشور در پایان گفت: در صددیم که سه شیوه درمانی جدید را پیاده و دارویی در راستای این روش های درمانی تولید کنیم.