به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، غلامرضا آذری خاکستر دیروز در نشست تخصصی «آسیب شناسی پژوهش های انقلاب اسلامی در مشهد» که توسط انجمن علمی دانشجویان تاریخ و همکاری فصلنامه تاریخ پژوهی و خانه تاریخ مشهد در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه مشهد برگزار شد، مقوله تاریخ شفاهی را بسیار با اهمیت توصیف کرد.
وی تاریخ شفاهی را به عنوان مهمترین چالش تاریخ نگاری انقلاب در شهر مشهد دانست و گفت: با توجه به فرمایش امام (ره) مبنی بر اینکه؛ «لازم است برای بیداری نسل های آینده و جلوگیری از غلط نویسی مغرضان، نویسندگان متعهد با دقت تمام به بررسی دقیق تاریخ این نهضت اسلامی بپردازند و قیام ها و تظاهرات مسلمین ایران را در شهرهای مختلف با تاریخ و انگیزه آن ثبت کنند. تا مطالب اسلامی و نهضت روحانیت سرمشق جوامع و نسل های آینده شود.»، پرداختن به تاریخ توده ها امری ضروری است.
عضو هیئت تحریریه فصلنامه تاریخ پژوهی همچنین به جریان تاریخ نگاری انقلاب در شهرها اشاره کرد و بیان داشت: برخی ها کاملا سفارشی اقدام به نوشتن تاریخ انقلاب می کنند و این امر موجب می شود تا زوایای مهمی از فعالیت انقلابیون مبهم بماند.
آذری خاکستر با اشاره به زمینه های خیزش انقلابی مردم مشهد، قیام مسجد گوهرشاد را به عنوان اولین اعتراض جدی مردم مشهد به دیکتاتوری رضاخانی و کشف حجاب دانست و افزود: تاسیس دانشگاه مشهد در سال 1328 نقطه عطفی در تحولات علمی و سیاسی شهر مشهد است.
وی تصریح کرد: این دانشگاه از بدو تاسیس تا پیروزی انقلاب اسلامی پرورش دهنده خط فکری مبارزه با حکومت پهلوی بود و مبارزات سیاسی دانشجویان علیه حکومت پهلوی عملا از این دانشگاه شروع میشد و در واقع دانشگاه بستری برای مخالفت گروه های مبارز در قالب های مختلف با حکومت پهلوی بود.
این کارشناس تاریخ شفاهی خاطرنشان کرد: با شروع نهضت امام خمینی (ره) در سال 1342 دانشگاه مشهد تبدیل به یکی از مهمترین کانون های انقلاب می شود، تا جایی که برخی از صاحب نظران سیاسی معتقدند اندیشه و تئوری انقلاب از دانشکده ادبیات مشهد نضج گرفته است و در دهه 40، دانشگاه مشهد دوران پر التهابی را طی می کند و در واقع محصول فکری و مبارزاتی که در این دانشگاه شکل گرفته تبلور آن در سال 1357 است.
آذری خاکستر با اشاره به روزشمار وقایع دانشگاه مشهد، به ظرفیت این دانشگاه برای پرداختن به تاریخ شفاهی اشاره کرد و تولد مجله تخصصی نقش مشهد در انقلاب اسلامی را ثمره نقش دانشگاه مشهد در مسائل انقلاب دانست و گفت: با مرور تعداد مقالات چاپ شده در این نشریه به خواسته تحریریه مجله یعنی ایجاد مرکز تاریخ شفاهی در دانشگاه فردوسی مشهد پی می بریم.