به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از قزوین، شب گذشته کرسی آزاداندیشی با موضوع «توافق نامه ژنو، برد برد یا برد باخت؟» با مناظره صادق زیباکلام، پژوهشگرو تحلیلگر سیاسی و استاد تمام دانشگاه تهران و ناصر نوبری، رئیس مرکز راهبردی وزارت امور خارجه و با داوری فرزاد جهان بین، عضو هیات علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) در دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) قزوین برگزار شد.
زیباکلام: دلیل دو نوع تفسیر از یک توافق نامه، چه می تواند باشد؟
صادق زیباکلام که شروع کننده مناظره بود، ابتدا با اشاره به موضوع این کرسی آزاداندیشی اظهار داشت: توافق نامه ژنو، برد برد یا برد باخت؟؛ به ظاهر سئوالی منطقی است و براساس مفاد توافق نامه می توان در برد یا باخت داشتن، به جمع بندی رسید، اما داوری در مورد آن، به این سادگی قابل پذیرش نمی باشد.
این تحلیلگر سیاسی اظهار داشت: برخی چهره ها و شخصیت های سیاسی مقابل دولت و تیم مذاکره کننده هسته ای، معتقد بر برد برد نبوده و حتی از توافق نامه ژنو با عناوینی چون قرارداد ترکمن چای، هولوکاست، خفت و ذلت نام بردند.
وی افزود: در حالیکه عده ای دیگر این توافق را به نفع کشور و ملت می دانند و حتی شاهد این تقابل در مورد توافق نامه ژنو در امریکا هم بوده ایم.
زیباکلام ادامه داد: اوباما و کری در حمایت از مفاد توافق نامه ژنو از کنگره و سنای امریکا خواستند که با توجه به مفاد این توافق، تحریم های علیه ایران را بیشتر نکند.
استاد دانشگاه تهران با پرسش این سوال که علت اینکه برای یک توافق نامه، دو نوع تفسیر شده است، ریشه در چه چیز دارد؟، به صحبت های ابتدایی خود پایان داد.
نوبری: بررسی و آنالیز توافق نامه ژنو حق همه مردم است/ من جزء باسوادها نیستم!
ناصر نوبری بیان کرد: در مورد بحث هسته ای کشور باید از تیم قرمز و آبی و جناح بندی گذشت و بحث حمایت از تیم ملی است و من برای رقابت نیامده و هیچ موضع چپی و یا راستی هم ندارم.
رئیس مرکز راهبردی وزارت امور خارجه افزود: آنچه مجری به اشتباه گفت من دکتر و جزء باسوادها نیستم.
وی اظهار داشت: با عنوانی که بر روی کرسی ازاد اندیشی گذاشته شده است، موافق نیستم، چون اصولا با باخت مخالف بوده و برد خواسته ملت است.
نوبری تاکید کرد: بررسی و آنالیز یک چیز به معنای نپذیرفتن و مخالفت با آن نیست.
این دیپلمات ابراز داشت: دولت را تحسین می کنم که باب مذاکره با غرب را پس از چندین سال گشود ولی بررسی و آنالیز توافق نامه ژنو، حق همه ماست و سنجش و بررسی یک چیز در جهت تقویت و رفع کاستی های آن، به منزله نپذیرفتن و یا اعتقاد به شکست در آن نیست.
زیباکلام: جریان امریکاستیزی بر گردن جمهوری اسلامی ایران بسته شده است
زیباکلام اظهار داشت: نیازی به تکرار نوبری مبنی بر بودن با تیم ملی و همراهی با نظام جمهوری اسلامی نیست، چرا که موضوع بحث من در موافقت یا مخالفت با ژنو نیست، بلکه چرایی این موافقت و مخالفت مدنظر می باشد.
استاد تمام دانشگاه تهران تشریح کرد: در جریان انقلاب اسلامی، انتظارات مردم توسط رژیم شاهنشاهی تحقق نیافت و منجر به سرنگونی این رژیم شد.
وی افزود: جریان استکبارستیزی و امریکاستیزی در گردن جمهوری اسلامی ایران نشسته و حلقه انتظارات از انقلاب اسلامی، ایران را کوچک و کوچک تر کرده است.
زیباکلام ادامه داد: امریکاستیزی و غرب ستیزی وجهه غالب نظام جمهوری اسلامی ایران شده است و بسیاری از مسائل کشور متاثر از این نگاه که ما باید همیشه در مبارزه با نظام سلطه باشیم و آن را از بین ببریم، می باشد.
وی تاکید کرد: مسئله هسته ای کشور نیز متاثر از این نگاه است و برنامه هسته ای تبدیل به مبارزه با نظام سلطه شده است و هم اکنون جناح منتقد دولت نیز با همین نگاه، روبروی توافق نامه ژنو ایستاده اند.
این پژوهشگر بیان کرد: با چنین مقابله ای با ژنو، نمی توانیم از واقعیت های جامعه فرار کنیم و اگر به جناح منتقد تیم مذاکره کننده، شش دانگ هسته ای هم داده شود و این توافق نامه به خواست آنها رقم بخورد، باز از آن به ترکمن چای یاد می کنند، چون هنوز دنبال امریکاستیزی هستند.
نوبری: موافق عادی سازی روابط با امریکا هستم/ ماموریت بیابم، شعار مرگ بر امریکا را از ایران پاک می کنم
نوبری بیان کرد: امریکاستیزی مسئله من نیست و دنبال عادی سازی روابط با امریکا هستم و باید وارد بازی شد و با کنار قراردادن استکبارستیزی، به بررسی تخصصی و علمی توافق نامه ژنو پرداخت.
وی ابراز داشت: همانطور که در سال های پیش، شعار مرگ بر شوروی را از ایران حذف کردم، اگر ماموریت بیابم، شعار مرگ بر امریکا را نیز از ایران پاک خواهم کرد.
این دیپلمات تاکید کرد: موافق رابطه با غرب و به دنبال تنش زدایی با امریکا هستم و معتقدم توافق نامه ژنو متوازن نیست و منجر به افزایش تنش با امریکا می باشد.
نوبری خاطرنشان کرد:باید از دیپلماسی کهنه و قدیمی فاصله گرفت و در دیپلماسی مدرن امروز، در بازی با گزینه ها و نقد وبررسی، به دنبال امتیاز گرفتن از مخاطب بود، به طوریکه امروزه در سیاست غرب شاهد چنین دیپلماسی از سوی اوباما و کری هستیم.
زیباکلام: فعالیت های هسته ای کشور، هزینه های کمرشکن و دستاوردهای ناچیز دارد
زیباکلام با اشاره بر روند 10 سال گذشته مسئله هسته ای در کشور، این 10 سال را دوران بحران هسته ای ایران با غرب خواند و تشریح کرد: دو سال در دوران اصلاحات، بر این معتقد بودند که باید هسته ای را طوری پیش برد که دنیا در مقابل ما قرار نگیرد و هشت سال دولت احمدی نژاد هم در فناوری هسته ای تاختند و گفتند که غرب هر غلطی دلش می خواهد بکند و ما به سرعت پیش خواهیم رفت.
وی ادامه داد: دولت نهم و دهم، مسئله هسته ای را با سرعت پیش برد و ادعا کرد که با پیشرفت های هسته ای، می توان 250 رشته در صنعت تولید کرد که حال سوال من این هست که حداقل یک رشته صنعتی که در این هشت سال رقم خورد را به ما نشان دهند.
این تحلیلگر سیاسی افزود: دولت احمدی نژاد چنین وانمود کرد که با این روند در مسئله هسته ای، می توانیم مرزهای علم و فیزیک را درنوردیده و به قله های اوج پیشرفت علمی برسیم، در حالیکه شاهد چنین چیزی نبودیم.
زیباکلام مورد سوم را مهم خواند و اظهار داشت: هزینه های برنامه های هسته ای کشور کمرشکن بوده است و فعالیت های وابسته به هسته ای نیز بسیار هزینه بر هستند که این امر به نفع اقتصاد کشور نمی باشد.
وی تاکید کرد: در حالیکه مردم ایران از نظر اقتصادی و در بسیاری از مسائلی چون آموزش، بهداشت، مسکن، راه سازی و بسیاری دیگر، دچار کمبود و مشکل هستند، صرف این هزینه ها باید در جهت رفع مشکلات مردم باشد.
استاد دانشگاه تهران افزود: یکی از هزینه های سنگین، پارس جنوبی است که با توجه به اشتراک ایران و قطر در بهره برداری از گاز در پارس جنوبی، قطر با جمعیت کمتر بهره ای بیشتر دارد، چون از تکنولوژی که غرب در اختیار آن قرار داده است استفاده می کند و ایران با چنین فناوری و امکانات و روش های قدیمی در هسته ای، بهره کمتر با هزینه ای بیشتر را دارد.
زیباکلام با این سوال معکوس، تاکید کرد: دستاوردهای هسته ای برای کشور ایران تا به امروز در علم و در صنعت چه بوده است؟
نوبری: داد و ستد ایران و غرب در توافق نامه ژنو، متوازن نیست
نوبری ابراز داشت: بحث ما بر سر قدیمی بودن سانتریفیوژها و یا میزان بهره برداری ما نسبت به قطر نیست و اگر مدعی هستید که هسته ای ایران قدیمی و به درد نخور است، پس چرا همین تکنولوژی و امکانات کم ارزش ، باعث نگرانی غرب شده و آن ها را بر سر میز مذاکره نشانده است.
رئیس مرکز راهبردی وزارت امور خارجه تاکید کرد: بحث بر سر متوازن نبودن توافق نامه ژنو است، به دستاوردها و سود و زیان هسته ای کار ندارم، اما وقتی بندهای توافق نامه ژنو را حساب و کتاب کرده و داد و ستد ایران و غرب را بررسی می کنیم به معادله ای متوازن نمی رسیم.
وی ادامه داد: ایران غنی سازی 20 درصد را متوقف کرد، تعداد فعالیت های هسته ای و سانتریفوژها کم شد، اراک تعطیل شد و ایران موظف شد در 6 ماه تمام نگرانی های غرب را رفع کند و تا امروز نیز رفع کرده و در حال انجام چنین روندی می باشد.
نوبری بیان کرد: غرب موظف شد در مقابل اقدامات کوتاه مدت ایران، در بلند مدت تحریم ها را رفع و نگرانی ایران را هموار سازد، اما این چه معادله متوازنی است که در برابر رفع شدن تمامی نگرانی های آنان، فقط 4 میلیارد از پول ایران آن هم بصورت قسطی پرداخت شد و بسیاری از تحریم های اصلی و نفتی علیه ایران نیز همچنان پابرجاست.
به آقاي نوبري بگوييد شما هيچ غلطي نمي توانيد بکنيد
خداييش بعضي ها با چه کارا و حرفايي ميخوان اسم در کنن...
بي سواد هستم از ايران
ان شاءالله وقتي سياست هاي خصمانه آمريکا و اين ايدئولوژي حاکم بر آمريکا هم از بين رفت مرگ بر آمريکا هم حذف مي شود(خود به خود حذف مي شود نياز به ماوريت دادن به شما نيست)
چه جالب...
**شهدا شرمنده ايم**
اگه اينطوري بتونن توافق برد - باخت را به توافق برد - برد تبديل کنن البته خدا بزرگه و رهبر عزيزمون اميدش به خداس.
اگه اين دو نفر که از يه طيف اند.
آقا استقلال داشتن کمر شکنه!
و هزينه سنگيني داره!
استقلال داشته بشيم که چي بشه مثلا!
بهتره دوباره بشيم سگ نگهبان آمريکا در منطقه چه اشکالي داره ما همه چيزمون رو بهش ميديم در عوض ديگه فشاري بهمون نميارن بايد خدا رو شکر کنيم همين هم از سرمون زياديه!
بعدشم آقاي زيبا کلام که فاميليت اصلا با مسما نيست چرا قبول نمي کني که بحث هسته اي بهونس.اگرالآن در هسته اي رو ببندن فردا در تسليحات نظامي رو ميبندن وهميجور ميره تا آخر...
آخرسر هم به ما ميگن شما لازم نيست پيشرفتي داشته باشيد هرچي بخوايد من بهتون ميدم.
خداييش بعضي ها با چه کارا و حرفايي ميخوان اسم در کنن...
آخيييييي طفلي چه آرزو هايي داره....
اقاي نوبري شما تلاشت رو بکن ولي بيش از سه دهه قبل از شما خيليا تلاش کردن ولي موفق نشدن، شمام تلاشت رو بکن!
حالشون خوش نيست ها
همين دو روز پيش حضرت آقا اين همه روضه خوندند
معذرت مي خوام ولي ديگه خسته شدم واقعا بعضي از خواص ما ...
بخوابونم دهنش؟؟؟
اين شعار مثل همان «اعوذ بالله من الشيطان الرجيم» است.
آقايان چرا پيروي از ولايت شده لقلقه زبانتان؟چرا؟
بزک کردن چهره آمريکا ممنوع!