به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، غلامحسین الهام شب گذشته در همایش «دیپلماسی با عزت» که به مناسبت سالروز فناوری هستهای در سالن سینا و صدرای دانشگاه علوم پزشکی شیراز برگزار شد، گفت: 20 فروردین ماه از سال 85 به عنوان روز ملی فناوری هستهای در تقویم ملی شناخته و ثبت شد، این روز مهم را تبریک و تسلیت میگویم.
وی افزود: تبریک به دلیل رسیدن دستاورد ارزشمند هستهای و تسلیت برای تکرار تجربه شکست خورده از یک ناحیه که البته ملت در این قضیه بیتقصیر است.
سخنگوی دولت دهم خاطرنشان کرد: انشاءالله با عمل به بیانات ارزشمند رهبر معظم انقلاب مسیر دستاوردهای ارزشمند هستهای تعطیلبردار نیست و این حرکت با اراده ملی و عزم جوانان دوباره احیا میشود و شتاب میگیرد.
الهام ادامه داد: در راه هستهای هیچ راه بنبستی وجود ندارد و خوشحالیم که تشت دروغگویی غرب از بام باور سیاسیون ما فرو افتاد و واقعیتها روشن شد.
سخنگوی دولت دهم در بخش دیگری از سخنان خود درباره مهمترین مسئله و رویکرد سیاست خارجی در دولت هاشمی گفت: مهمترین اتفاق در دولت هاشمی آزادی اسرا بود که با وجود تلاش دولت، این امر به دلیل اقتضائات و شرایط زمانی بهویژه حمله صدام به کویت انجام گرفت.
وی با اشاره به چند حادثه دیگر در دولت هاشمی از جمله خلیج فارس خاطرنشان کرد: سیاست خارجی آن زمان با مدیریت مقام معظم رهبری صورت گرفت که کشور را از تهدیدی که نتیجه تصمیم نسنجیده بود، محافظت کرد و امنیت ملی ما را تحت تاثیر قرار داد.
الهام با اشاره به سیاست خارجه دولت خاتمی اظهار کرد: از زمان دولت خاتمی مهمترین مسئلهای که تاکنون استمرار داشته بحث هستهای است که در سیاست خارجی بوده و نقش مهمی در امنیت ملی دارد.
سخنگوی دولت دهم با اشاره به اینکه بخش هستهای از دهه 80 با خیانت منافقین وارد عرصه جدید شد، افزود: از سال 80 با گزارش منافقین مبنی بر اینکه ایران فعالیت هستهای مخفیانه دارد حساسیت بینالمللی راجع به این مسئله برانگیخته شد.
وی اضافه کرد: هر چند مدیرکل هستهای اعلام کرد که ایران هیچ فعالیت مخفیانهای نداشته اما فرصتی برای دشمنان ایجاد کرد که به موضع هستهای فشار آورند.
الهام گفت:دولت اصلاحات برای اعتمادسازی گفتوگو را آغاز و این رفت و آمدهای سیاسی منجر به بیانیه سعدآباد و پاریس شد که تعلیق هستهای از جمله مفاد این دو معاهده بود؛ که با مخالفت جدی ملت روبهرو شد، اما متاسفانه دولت اصلاحات برای جلب اعتماد و اطمینان غرب حاضر شد فعالیتهای هستهای را متوقف کند.
وی با اشاره به مواد NPT گفت: NPT در واقع قانون دار و ندارهاست چرا که در این معاهده آمده کشورهایی که انرژی هستهای دارند حق دادن این انرژی به دیگران را ندارند و کشورهای که انرژی هستهای ندارند نیز حق ندارند از کشورهای دیگر بگیرند، از دیگر مواد معاهده حمایت از کشورهای دارای انرژی هستهای و مبارزه با سلاح هستهای است که متاسفانه این مهم اتفاق نمیافتد.
الهام تصریح کرد: برای آژانس هستهایT کشوری چون اسرائیل با وجود داشتن کلاهک هستهای خطرناک نیستT اما ایران تهدیدآمیز است.
سخنگوی دولت دهم با بیان اینکه روند اعتمادسازی در دولت اصلاحات منجر به ناامنی مراکز هستهای ایران شد، اظهار کرد: این ناامنی از جایی آغاز شد که بازرسان آژانس براساس قوانین گزارش فعالیتهای هستهای ایران را به طور مخفیانه در اختیار آمریکا و اسرائیل قرار میدادند.
وی تصریح کرد: یک عدهای از ابتدا با این حرکت موافق نبودند و عدهای هم به صورت تفریحی میگفتند تهدیدهای آمریکا جدی است و باید از کل هزینه هستهای چشمپوشی کرد.
الهام ادامه داد: توجیه این گروه این بود که آن زمان آمریکا عراق را اشغال کرده بود و ما از ترس حمله آمریکا کل انرژی هستهای را جمع کنیم.
سخنگوی دولت دهم افزود: عدهای هم میگفتند باید از NPT خارج شد که این شاید خود به نوعی افراط و تفریط بود.
الهام در ادامه اضافه کرد: دو سال پیش ایران نشستی را برگزار کرد با موضوعیت «انرژی هستهای برای همه و سلاح هستهای برای هیچکس»، ولی تا الان معادلات حاکم بر نظام بینالملل در شرایطی است که آمریکا به عنوان نخستین سازنده سلاح هستهای و استفاده کننده از آن کسی حق اعتراض به او را ندارد و این رئیس جمهور آمریکاست که میتواند بگوید ایران خطرناک است.
وی ادامه داد: از همین رو سازمانهای بینالمللی معتقدند که خلع سلاح هستهای شدنی نبوده و دنیا دو قطبی است، یک عده دارا و یک عده ندارند، هر کسی که در شرایط ویژه باشد میتواند از ام.پی.تی خارج شود.
سخنگوی دولت دهم اضافه کرد: ما چون آزمایشات هستهای پاکستان را داشتیم میتوانستیم قانوناً با اشاره به این موضوع از NPT خارج شویم ولی دولت NPT را پذیرفت.
الهام تصریح کرد: علیای حال این موضوع مورد بحث واقع شد و در نتیجه سیاست حاکم این بود که فرصت پیدا کرده و دفع تهدید کند، به این خاطر گفتند وارد مذاکره میشویم و داوطلبانه معاهده الحاقی را میپذیریم.
وی با اشاره به بیانیه پاریس گفت: در بیانیه پاریس که با مذاکرات پرفراز و نشیبی جلو رفت یکسری مشوقهایی دادند که در ازای آنها ما نه تنها در بحث هستهای بلکه فراتر از آن را باید متعهد میشدیم، بحثهایی از قبیل تروریسم و حقوق بشر، بیانیه پاریس همان بود که آقای لاریجانی گفتند آبنبات دادند و لولو گرفتند.
الهام خاطرنشان کرد: فشارها به تعلیق همه جانبه منجر و هیچ کدام از تعهدات گروه مقابل انجام نشد، علاوه بر آن بابهای جدیدی برای تغییر نظام رو به دشمن باز شد.
سخنگوی دولت دهم گفت: اتحادیه اروپا آن روز با سیاستگذاران وارد بحث شده بود و سیاستگذاران با این توجیه که بین اروپا و آمریکا یک نزاعی افتاده باید به اتحادیه اروپا بچسبیم، اتحادیه اروپا باب جدیدی را با عنوان گفتوگوی انتقادی با جمهوری اسلامی باز کرد و بحثهایی از قبیل حقوق بشر را و نقدهایی بر ساختار نظام اسلامی را مطرح کرد.
وی تصریح کرد: تصور من این است که مسئولان دولت فعلی انرژی هستهای و ضرورت آن را باور ندارند، این تصور به دو جهت یکی نسبت به رفتار طبل این رجال و دوم به خاطر خاطرات آقای روحانی که در کتابشان نوشتهاند، است؛ که ایشان این خاطرات را با نگرشی منفی از موضوع هستهای نقل میکنند.
وی افزود: این نگرش که برای نخستین بار بود با آن روبهرو میشدم سبب شد تا حس کنم این پدیده از آغاز با حرکت منفی روبهرو شده است و قبل از هر چیزی شاهد تعلیق دوباره انرژی هستهای بودیم.
سخنگوی دولت دهم با اشاره به اقدامات احمدینژاد بیان کرد: احمدینژاد به آنچه که باور داشت ورود پیدا میکرد و بدون ترس و با قدرت ادامه میداد، با تحویل دولت نیز نخستین اقدامات خود را در راستای انرژی هستهای قرار داد.
الهام با بیان اینکه احمدینژاد قبل از تنفیذ حکم ریاست جمهوری به نطنز سفر و از آنجا بازدید کرد، گفت: احمدینژاد به فاصله یک ماه به سازمان ملل رفت و در آنجا ابتکار جدیدی را به خرج داد، وی اعلام کرد که ایران آماده بحث سرمایهگذاری هستهای خارجی است.
وی افزود: اگر کسی بنای ساخت سلاح هستهای داشته باشد آیا در زمینه هستهای اینگونه از کشورها دعوت میکند، وی این بحث را با منطق معتدل و محکم در سازمان ملل مطرح کرد و اقتدار و منطق را ترکیب و ابتکار را به آن افزود.
سخنگوی دولت دهم ادامه داد: حرکت علمی در آن زمان با نشاط آغاز شد و پشتیبانی و تائید مقام معظم رهبری نشانگر صلاحدید ایشان و تائید این اقدامات در راستای اهداف انقلاب بود.
وی گفت: در فاصله شش ماهه کار واحد تحقیقات و توسعه به غنیسازی به 3.5 درصد رسید، این در حالی بود که ما سانتریفیوژ نداشتیم و توانستیم حلقههای علمی را کامل کرده و به این پیروزی برسیم به این مناسبت جشنی در مشهد برگزار شد و این روز را روز ملی فناوری هستهای نامیدند.
الهام تاکید کرد: از طرفی عدهای دیگر به رغم این سیاست شروع به سردادن شعارهایی نظیر اینکه احمدینژاد با این سیاست ما را به جنگ میکشاند، کردند و حتی یکی از رجال سیاسی گفت ما فلان تاریخ با آمریکا وارد جنگ میشویم.
وی افزود: از طرفی تریبوندارها حتی در نماز جمعه مثل هاشمی جنگ روانی را به درون جامعه القاء کردند اما سیاست دولت این بود که اگر قرار باشد با این تهدیدات عقب بنشینیم تا آخر باید به عقب برویم.
سخنگوی دولت دهم با ارزشی خواندن فداکاری جوانان در دفاع مقدس خاطرنشان کرد: این قبیل اقدامات نیز ارزش بود ولو با تهدیداتی مواجه شویم، اگر این خطا باشد نخستین خطاکار فردوسی بود که گفت چون ایران نباشد تن من مباد.
وی بیان کرد: اگر احمدینژاد از این روحیه ملی و این باور و توانمندی که خود را یک مسلمان متوکل به خدا و مسئول نسبت به کشور و متعهد به مقام معظم رهبری برخوردار نبود این اتفاق بزرگ قطعا رخ نمیداد.
سخنگوی دولت دهم در ادامه سخنانش با بیان اینکه ماجرای هستهای ادامه یافت تا به فوردو رسید و علیرغم گفتهها گزارش آنها زودتر از موعد به آژانس هستهای تحویل داده شد، اظهار کرد: وقتی نوبت به گفتوگو شد احمدینژاد گفت بحث هستهای تمام شده، گفتوگو میکنیم ولی در حوزههای دیگر و این شکل گرفت.
الهام گفت: اتفاقا کشورهای متعهد و جریان دیگر جهانی برای نخستینبار از انرژی هستهای ایران حمایت کردند، ایران هراسی خنثی شد، ایران منزوی نشد و ما شاهد تحریم جدیدی تا سال 90 نبودیم.
وی با اشاره به مذاکرات دوران احمدینژاد گفت: آنها خواستند اورانیوم 3.5 درصد را بدهیم و 20 درصد را به ما بدهند ولی ما چون در موضع قدرت قرار داریم حتی این پیشنهاد را هم نپذیرفتیم، ما میتوانستیم در فضای تحریمها این شوک را پشت سر بگذاریم.
الهام خاطرنشان کرد: متاسفانه دولت از موضع ضعف وارد شد و در سازمان ملل از تحریمها نالید، این در حالی بود که کسی با دست خالی به مذاکره نمیرود.
سخنگوی دولت دهم افزود: این همان شرایطی بود که احمدینژاد گفت این شرایط مناسب مذاکره نیست ولی ما علیرغم اطلاع از خو و خصلت آمریکاییها مبنی بر نابود کردن طرف ناتوانشان به مذاکره نشستیم و همه چیز را تعطیل و تعلیق کردیم.
وی اضافه کرد: طرف مقابل تحریمها را آن هم فقط بحث هستهای تعلیق کرد و نه تعطیل؛ پول نفت را هم در ازای نان و دارو به ما داد.
سخنگوی دولت دهم در پابان خاطرنشان کرد: در این شرایط که میان مدت توافق ژنو گذشته و در مدت نهایی هستیم باید محل، سوخت و میزان را تعیین کنیم و شفافیت تعهدات از اصول مذاکرات است و تیم مذاکره کننده باید آن را مدنظر قرار دهد.