به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ایلام، سید ضیاء هاشمی در مراسم معارفه رئیس جدید دانشگاه ایلام که روز گذشته در این مرکز آموزش عالی برگزار شد، بیان داشت: استفاده از واژه تودیع از نظر دستوری و فنی اشتباه است؛ چرا که این لغت برای مدیرانی به کار برده می شود که از مکانی به مکان دیگر منتقل می شوند؛ اما رئیس دانشگاه از خانه خود وداع نمی کند.
وی با بیان اینکه صحرایی نیازی به معارفه ندارد، افزود: وی فردی شناخته شده است و برگزاری این آیین تنها برای به جای آوردن مراسم معمول است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم تاکید کرد: امکانات، منابع و بودجه ها محدود هستند؛ اما با همین دارایی های اندک می توان فعالیت کرد، دشواری کار باعث افزایش ارزش و ارج آن می شود.
هاشمی استان ایلام را یکی از ثروتمندترین استان های کشور دانست و بیان داشت: داشتن منابعی مانند آب، گاز، نفت، مرز مشترک و منطقه ویژه این استان را متمایز کرده است و در این راستا دانشگاه ایلام نیز می تواند نقش چشمگیری داشته باشد.
وی دانشگاه را محل تولید علم و ثروت دانست و تصریح کرد: اگر پتانسیل و ظرفیت های دانشگاه در خدمت جامعه باشد، آن را متحول می کند، رسیدن به این هدف در سایه مدیریت کارآمد و صحیح محقق خواهد شد.
این استاد دانشگاه سال 1393 را مزین به نام فرهنگ و اقتصاد خواند و ادامه داد: مراکز آموزش عالی مکانی برای تولید فرهنگ است و از سوی دیگر این نهاد می تواند نقش بسزایی در اقتصاد و تولید ثروت داشته باشد؛ بنابراین سال 1393 سال دانشگاه است.
عدم بهره مندی از مردم زمینه ساز رکود کشور است
هاشمی با اشاره بر برگزاری جشن 24 خرداد تصریح کرد: انتخابات در ایران نماد حضور و تجلی مردم و تعیین سرنوشت خویش است و به عنوان شاخص اقتدار یک ملت شناخته می شود.
وی عدم بهرمندی از توانایی مردم را زمینه ساز رکود و میرایی کشور دانست و ادامه داد: هر زمان که دولت به مردم اعتماد کرد و از پتانسیل حضور مردم بهره جست به تکامل و پیشرفت نائل آمد.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری شعار دولت یازدهم را اعتدال عنوان کرد و بیان داشت: این مفهوم از عناصر مهم فرهنگ ایرانی، اسلامی و شیعی برگرفته شده است، مردم ایران همواره طرفدار عدالت بوده اند، در این راستا لازم است که رویه مذکور تحت تاثیر تفسیرهای سیاسیون جو زده افراطی قرار نگیرد و به درستی تحلیل شود.
هاشمی دین اسلام را میانه رو و اعتدالی دانست و افزود: اعتدال یک مشی مستقل است و به معنای ملاحظه مصادیق افراط و پرهیز از آن در جامعه تعبییر می شود، مردم ایران همواره در طول تاریخ به میانه روی و اعتدال مشهور بودند.
وی گفت: هرگاه عده ای در جامعه، خود را مصداق حق مطلق بدانند و دیگران را باطل بشمارند و یا از شاخص های مورد وفاق جامعه چشم پوشی کنند، از محور اعتدال خارج شده اند.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با بیان اینکه اعتدال در مشی درست و بر اساس عدالت برخورد می کند، تصریح کرد: مدیریت معتدل در کشور نباید فقط به یک بعد از جامعه توجه کند؛ بلکه باید برای آحاد ملت و تمام ابعاد کشور خادم باشد.
هاشمی بیان داشت: اگر اعتدال در مسیر صحیح خود سوق داده شود، مارک چپ، راست یا ضاله بودن نمی خورد، در این شریط است که فضای گفتگو آزاد، اعتماد در جامعه و محرم بودن مردم به اسرار نظام حاکم می شود.
فرهیختگان تهدید نیستند
وی جایگاه اخلاق اجتماعی را بسیار رفیع خواند و ادامه داد: رعایت ادب، انصاف، توجه به حقوق دیگران از مصادیق اخلاقمداری در جامعه هستند، در اجتماعی که خلق نیکو حاکم شود، هر آنچه که برای خودمان نمی پسندیم، برای دشمنانمان نیز نخواهیم پذیرفت.
این استاد جامعه شناس گردش آزاد اطلاعات ولو صداهای مخالف و منتقد را لازمه تداوم یک کشور عنوان کرد و گفت: اگر راه را بر روی صداهای مخالف مسدود کنیم، از مشی اعتدال خارج شده ایم، فرهیختگان تهدید نیستند؛ بلکه فرصت های مغتنمی هستند که باید به آن ها مشروعیت داد و مانع افاضاتشان نشد.
هاشمی همدلی و هم افزایی را لازمه ترقی کشور خواند و ادامه داد: دانشگاه باید خلا های جامعه را بشناسد و با مطرح کردن مطالبات واقع گرایانه و سازنده، حرکت از وضع موجود را به وضع مطلوب سوق دهد.
وی تبدیل مشی فرهنگ به سیاست و امنیتی کردن آن را زمینه ساز ایجاد شکاف میان مردم و حاکمیت عنوان کرد و بیان داشت: گفتمان عدالت محوری در پی پاسخ به مطالبات مدیریتی و نه صرفا سیاسی و امنیتی است.
درگیر بودن بخش های مختلف جامعه با یکدیگر سبب فرسایش دانشگاه می شود
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری داشتن سوء ظن به دانشگاه مبنی بر احتمال بروز کنش متضاد و یا اسیر شدن در دام دشمن را یک آفت دانست و تصریح کرد: چه دلیلی دارد که دیگری را به این استدلال که ممکن است مخالف من باشد در دامن دشمن هول دهیم؟
هاشمی اقتدار و انسجام نظام را در گرو بسترسازی دولت در حوزه های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی دانست و خاطرنشان کرد: درگیر بودن بخش های مختلف جامعه با یکدیگر سبب فرسایش دانشگاه می شود.
وی رخوت، بی انگیزه بودن و رکود در مراکز آموزش عالی را زنگ خطر برای مسئولان اجرایی در دولت خواند و افزود: اگر در یک مرکز آموزش عالی 20 درصد از دانشگاهیان منزوی بودند باید به خود آییم، از سوی دیگر بی توجهی به مطالبات فرهنگی و اجتماعی جامعه هدف بر بدنه مدیریت آسیب زا خواهد بود.
کنش های سیاسی در فضای فرهنگی را به حداقل برسانیم
این استاد دانشگاه تهران مشارکت مردمی و اعتماد دو سویه بین حاکمیت و ملت را زمینه هایی برای چینش استراتژی ترقی کشور خواند و گفت: در این راستا باید به فرموده شهید بهشتی جاذبه حداکثری و دافعه حداقلی داشته باشیم و کنش های سیاسی در فضای فرهنگی را به حداقل برسانیم.
هاشمی شبکه های اجتماعی را یکی از ابزارهای مناسب برای پویایی مراکز آموزش عالی برشمرد و افزود: شبکه های اجتماعی به معنای گروه های دوستی، کاری، علمی و تشکل ها تعریف می شود که در دانشگاه فعالیت می کنند.
وی گفت: تمام وظایف و مسائل آموزش عالی باید به اساتید و متخصصین این نهاد سپرده شوند؛ در غیر این صورت فضای پرنشاط فرهنگی راکد خواهد شد. نگاه از بالا به دانشگاه، تفاسیر بسته، جسته و گریخته به این فضا جواب نمی دهد، تعارضات بخش های مختلف موجب هدررفت استعدادها خواهد شد.
رعایت شان دانشگاه باید نصب العین مدیران اجرایی شود
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با تاکید بر اینکه احترام متقابل و رعایت شان دانشگاهیان باید نصب العین مدیران اجرایی شود، خاطرنشان کرد: معتمد و همدل یکدیگر باشیم و ارزش های فرهنگی را درست تفسیر کنیم.
هاشمی گفت: پیشگامی دانشگاه در تحقق شعار سال رونق و نشاط را در جامعه تزریق خواهد کرد و برای نیل به این هدف باید برنامههای مدون ارائه و اجرا شوند./125ب2/