به گزارش خبرنگار "خبرگزاري دانشجو" از ياسوج، عباس سليمي نمين، رئيس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ انقلاب اسلامي شب گذشته در جمع دانشجويان دانشگاه ياسوج به بررسي تاريخ معاصر ايران و خودباوري سياست مداران و روشنفكران پرداخت.
وي دوران رضاخان را مقطعي از تاريخ كشور عنوان كرد كه كمتر ارادهاي براي دفاع از منافع ملي ارائه ميشد و در صورت مطرح شدن با حذف فيزيكي از سوي رضاشاه مواجه ميگرديد.
رئيس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ انقلاب اسلامي به وطن فروشي رضاشاه اشاره كرد و گفت: بر اساس قرارداد سعدآباد در سال 1312 بخشي از خاك ايران به تركيه، بخشي به عراق و بخشي به افغانستان واگذار شد و كسي جرات نميكرد كه در اين دوران دم از منافع ملي به ميان آورد.
سليمي نمين به وعدههاي انگليس در ايران اشاره كرد و گفت: بعد از جنگ جهاني دوم تمام وعدههاي انگليس در ايران محك خورد و ارتشي كه مدعي ملي بودن آن بودند، حتي يك ساعت هم نتوانست مقاومت كند.
وی به جانشيني محمدرضا پهلوي اشاره كرد و بیان داشت: انگليس هيچ مهرهاي را بهتر از محمدرضا براي جايگزيني رضاخان نميديد؛ زيرا كنترل شخص بيسواد و بياراده راحت بود.
اين پژوهشگر تاريخ معاصر به وضعيت تحصيلي محمدرضاشاه در خارج از كشور اشاره كرد و گفت: محمدرضا در خارج از كشور به تحصيل علم نپرداخت و تحصيلي نداشت.
سليمي نمين افزود: وقتي محمدرضا به ايران بازگشت، ارنست پرون، سرايه دار مدرسهاش را به عنوان بهترين هديه به ايران آورد و او را همه كاره دربار كرد.
وي ادامه داد: اگر محمدرضا انسان تحصيل كردهاي بود، به عنوان دستاورد سفر علمياش، فردي تحصيل كرده و با موقعيت فكري و انديشهاي به ايران ميآورد، نه سرايه داري كه بعدها همه كاره دربار شده بود.
اين پژوهشگر تاريخ معاصر به علل خروج رضا خان از كشور اشاره كرد و گفت: رضا خان تبعيد نشد؛ بلكه به خاطر ترس انگليسيها از محاكمه رضاخان توسط آمريكاييها او را از ايران خارج كردند و در صورت حضور رضاخان در ايران، با حضور نيروهاي آمريكايي محاكمه ميشد و محاكمه رضا خان محاكمه انگليس به شمار ميرفت.
سليمي نمین دهه 20 را دهه آگاهي ملت ايران نسبت به برخي از حقوق خود دانست و گفت: اين آگاهي منجر به ملي شدن صنعت نفت شد.
وی به نقش روشنفكران در دوران پهلوي اشاره كرد و گفت: برخي روشنفكران ما كه خود حقارت را پذيرفتند، نگاه حقارت آميز و خود كم بيني به ملت ايران داشتند و اين تحقير را به ملت منتقل ميكردند.
رئيس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ افزود: اگر ملت ايران لياقت اداره خود را نداشت، و يا اگر دستها را بالا ميبرديم و جلو دشمن تسليم ميشديم دشمن دست به كودتا نميزد.
سليمي نمين به جشنهاي 2500 ساله اشاره كرد و گفت: در اين جشنها هيچ چيزي براي تكريم ايران و ايراني عرضه نشد و هيچ قابليتي از مردم ايران عرضه نشد.
وی افزود: حتي به اذعان مورخان غربي در اين جشنها هيچ نشانهاي از ايران وجود ندارد و حتي غذا و لباس نيز از فرانسه و كشورهاي غربي وارد ميشد.
رئيس دفتر مطالعات و تدوين تاريخ مطرح شدن تاريخ 2500 ساله را تحقير ملت ايران دانست و گفت: تاريخ باستان ما به 8000 سال بر ميگردد و فراموش كردن گذشته تاريخي ايران، قابل گذشت نيست.
سليمي نمين افزود: پهلوي با هدايت اسرائيل، 2500 سال را انتخاب كرد تا بگويند ملت ايران وقتي متمدن شد كه كورش يهوديان را از بابل به فلات ايران منتقل كرد.
وی ادامه داد: 2500 ساله شدن تاريخ ما تكريم يهوديت است نه ايرانيت و به اين معناست كه ايرانيهاي قبل از هخامنشي فاقد تمدن بودند.