به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، محمود روحانی، استاد دانشگاه امروز در همایش تقدیر از برگزیدگان حوزه پژوهش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تالار رازی این دانشگاه با بیان این نکته که دانشمندان در حوزه علم در سه دسته قرار میگیرند، گفت: برخی دانشمندان در حوزه علم مانند شهاب هستند و سریع از این حوزه ناپدید میشوند.
وی ادامه داد: برخی مانند سیارات هستند و در حقیقت در این حوزه حضور دارند؛ اما با مرگ این سیاره اثر وی نیز نابود میشود
برخی عالمان مانند ستاره در بستر علم میدرخشند
این استاد دانشگاه در ادامه با بیان این نکته که برخی از عالمان و دانشمندان مانند ستاره هستند، میمانند و میدرخشند، تاکید کرد: برخی علما در حوزه علم مانند ستارگانی هستند که حتی پس از فروغ زندگی آنها اثر تلاششان را میشود دید.
روحانی «زکریای رازی» را یکی از مجاهدین در عرصه علم دانست و خاطرنشان کرد: رازی برای نوشتن یکی از کتابهای خود 15 سال تلاش و قوه بینایی و توان جسمانی خود را در این مسیر میگذارد؛ به همین دلیل اکنون پس از سالیان دراز از مرگ وی نام و یادش زنده است.
استاد گروه آمار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: هیچ حرکتی در عرصه علمی کشور را نمیتوان یافت که با همت و تلاش دنبال شود و ماندگار نباشد.
وی قسمت عمده اساتید کنونی در حوزه علم را در دسته دوم جای داد و گفت: اگر نگاه شما انجام تحقیقی 15 الی 20 ساله در طول دوران تلاش و مجاهدات علمی باشد دیگر برای ارائه یک مقاله و تحقیق کوچک به دنبال بهانه نخواهید بود.
برخی مقالات تنها نامی از نویسنده را یدک میکشد
روحانی به رساله کافی اشاره کرد و افزود: کلینی، کافی را در مدت 25 سال نوشت و از این قبیل آثار ماندگار بسیار داریم که فردی عمر خود را برای نگارش آن به پایان رسانده است و خود و اثرش ماندگار شدند.
استاد گروه آمار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه با انتقاد از وجود مقالاتی که پایه علمی ندارند افزود: ملاحظه میکنیم برخی مقالات وجود دارند که در آنها تنها نامی از نویسنده وجود دارد و تلاشی در راستای تولید آنها از سوی نویسنده صورت نگرفته است. در حقیقت این مقالهها هیچ پایی علمی ندارند.
وی ادامه داد: یک انسان تحصیل کرده حق ندارد کاری را که انجام نداده است به اسم خودش ثبت کند؛ زیرا که به فرموده مولا علی (ع) هنگامی که کار به پایان برسد نقص آن آشکار میشود.
روحانی علاقه به نشر را مشکل پیش روی پژوهشگران دانست و افزود: متاسفانه اغلب افرادی که در حوزه علم و دانش وارد میشوند بیش از این که به اثر خود بیندیشند به نشر آن فکر میکنند و این، کار علمی را با خطر روبه رو میکند.
الگوگیری از ستارگان علمی راه را روشن میکند
استاد گروه آمار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد دو نکته در این حوزه را دارای اهمیت دانست و تصریح کرد: نکته اول در خصوص مشکلات موجود در عرصه تولید دانش وجود آئین نامه هیئت ارتقا است؛ به نحوی که این آئیننامه بیش از آنکه علم گستر باشد علم ستیز است و باید در این خصوص تجدید نظر شود.
وی نکته دوم را پرداختن به زندگی عالمان حوزه پژوهش و تحقق دانست و الگو گیری از آنان را یک نیاز حقیقی بیان کرد و گفت: باید دانشمندان جوان، فردی از افراد معروف حوزه علم را مورد توجه قرار داده و از وی در مسیر کاری خود الگوگیری کنند. زندگی نامه مرحوم سید نعمت الله جزایری یک نمونه از الگوگیریهای مناسب است.
روحانی در پایان گفت: برای رسیدن به رشد و جایگاه علمی مناسب در کشور باید همت خود را بالا برده و به دنبال رسیدن به خواست خود از راحتترین راه نباشیم.