به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، عصر امروز برنامه چرایی مذاکرات برای رسیدن به یک تفاهم با عنوان از رنجی که می بریم به همت انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علوم سیاسی دانشگاهتهران با حضور مهرداد بذرپاش عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی و سعید زیباکلام عضو هیئت علمی دانشگاه تهران برگزار شد.
در این برنامه مهرداد بذر پاش با بیان اینکه نقدهای ما برای پیشروی در کار مذاکرات است گفت: برخی اصرار دارند مرتب با تحقیر افرادی که نگران منافع ملی و اتفاقات خاص هستند نگذارند صدای آنان به گوش همگان برسد.
وی با اشاره به اتفاق بزرگ دهه گذشته در صحنه بین الملل تصریح کرد: اتفاق بزرگی که در دهه اخیر افتاده مذاکرات هسته ای بوده که در دو دوره گذشته دستور کار دولت ها قرار داشت.
بذرپاش با اشاره به تاریخچه مذاکرات هسته ای گفت: ما در سال ۸۲ مذاکرات رابه سه کشور اروپایی آغاز و نشست سعدآباد رد همان دوران بود که به یک نشست تلخ تبدیل شد از اینکه نمایندگان سه کشور اروپایی حاضر نشده با رئیس جمهور کشورمان ملاقات کنند و شرطشان تعلیق موقت برنامه هسته ای کشورمان بود اگر چه به گفته برخی این موضوع جزو برنامه ها نبوده است.
وی اظهار داشت: در همان دوره البردعی گفت که شما این موضوع را بپذیرید چرا که در ظرف شش ماه پرونده ایران عادی شده و از شورای حکام خارج می شود اما ما مشاهده کردیم علیه کشورمان قعطنامه ای را در شورای حکام گذراندن.
وی با بیان اینکه ما پیشنهاد تعلیق برنامه هسته ای را پذیرفته و آن را پلمپ کردیم گفت: در سال ۸۴ همزمان با تغییر دولت و دستور مقام معظم رهبری رفع پلمپ ها انجام شد که جهش نیز در صنعت هسته ای کشورمان رخداد درحقیقت این جهش صنعت هسته ای ما از سال ۸۴ تا ۸۸ بود.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به سه نسل تحریم ها علیه ایران اظهار داشت: نسل اول تحریم ها مربوط به تسخیر لانه جاسوسی نسل دوم پیرامون موضوع جاماتو و نسل سوم بعد از وقایع ۸۸ اتفاق افتاد که تمامی مذاکرات کنونی نیز برای برداشتن تحریم های نسل سوم است.
وی تصریح کرد: برخی تحریم ها را به کشور تحمیل کردند حال جلو جلو دادمی زنند این را باید بدانیم اگر همه تحریم ها برداشته شود تازه ما به سال ۸۸ می رسیم البته تازه مانند چهار ماه پیش شده که وزیر امور خارجه عربستان با جان کری مذاکره کرده و قیمت نفت را به نصف کاهش دادند.
بذرپاش با اشاره به برنامه های متعددامریکا همزمان با مذاکرات هسته ای ادامه داد: امریکا همزمان با مذاکره قیمت نفت را کاهش می دهدحال ساده اندیشانه است که فکر کنیم عربستان به یکباره قیمت نفت راپایین آورده است.
وی بیان داشت: اینکه عربستانی برخی دوستان از آن تا دیروز دفاع می کردند و مدعی بودند که اگر برخی از مسئولان تنها یک سفر به آن داشته باشند مشکلات حل می شود امروز از آنان می خواهیم که به عربستان سفر کنند.
این نماینده مجلس با تأکید بر این موضوع که نگرانان منافع ملی خون به دل امام نکرده اند اظهار داشت: کسانی که جام زهر رابه امام نوشاندن دل امام را خون کرده اند و نه اینانی که شما به آنان دلواپسان می گویید آنان خیلی جوان هستند و آن زمان نبودند که امام را اذیت کنند.
بذرپاش به اشاره به فکت شیت امریکا در باره بیانیه لوزان اظهار داشت: اگر این فکت شیت درست باشد یک فاجعه است و اگر نادرست بوده چرا مسئولین آن را تکذیب نمی کنند و در مقابلش فکت شیت ایرانی را منتشر نمی کنند و یا چرا اعضای ۵+۱ که جریان آن فکت شیت بودند آن متن را تکذیب نمی کنند.
وی تصریح کرد: وقتی ما به بیانیه لوزان تأکید می کنیم برخی می گویندصبر کنید در تیرماه درست می شود حال ما به آنان می گویم که چرا شما صبر نکردید که ده تیر توافق نهایی را منتشر کنید.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در متن بیانیه لوزان ۵ هزار سانترفیوژ در نطنز و هزار سانتریفیوژ در فوردو نیامده است گفت: اما در فک شیت امریکا این مورد ذکر شده حال اگر فک شیت امریکا درست است مسئولین چگونه به این مورد استناد می کنند.
وی همچنین در مورد پروتکل الحاقی گفت: به جای داوطلبانه پروتکل الحاقی توسط ایران برخلاف قانون مجلس در سال ۸۵ است در کنار آن ما بازرسی فراتر پروتکل الحاقی پذیرفته ایم آن هم با دسترسی های بیشتر و تکنولوژی های مدرن که وقتی از آقایان پرسیدیم جواب دادند ما این مبحث را همین طوری نوشته ایم.
وی بیان اینکه دسترسی های بیشتر با تکنولوژی مدرن چیزی جز پی ام پی ادامه داد: همان ابعاد احتمالی نظامی است که از زمان هاشمی رفسنجانی این اتهام را به ما زده بودند طبق بیانیه لوزان آژانس می تواند هر سایتی را که احساس کند مشکوک است بازرسی کند و این ملاک مشروطیت آژانس است نه ایران.
بذرپاش بیان داشت: حال اگر بگویم این مکان مشکوک نیست آژانس گزار ش می دهد که ایران به تعهداتش عمل نکرده که باید قبول کنید که آقایان زور پذیرفتند و با این شرایط ایران از شرایط خاص بیرون نمی آید.
وی در باره لغو تحریم ها گفت: ما در ژنو توافق کردیم تمامی تحریم ها مرتبط با هسته ای لغو شود و آن را تحریم های انرژی فناوری اقتصادی و مالی عنوان کرد اما در بیانیه لوزان در خصوص تحریم های اروپا خاتمه یافتن اجرای تحریم ها را پذیرفته ایم و در مورد امریکا نیز توقف تحریم های ثانویه را توافق کرده ایم.
بذرپاش در باره لغو قطعنامه های شورای امنیت اظهار داشت: ما در گذشته مدعی بودیم قطعنامه های شورای امنیتی غیرقانونی است چرا که از مسیر شورای حکام نگذشته است حال امروز که میخواهیم با قطعنامه جدید تمام قطعنامه های گذشته را لغو کنیم آن هم همراه با محدودیت های که متعهد شدیم و یکسری محدودیت های خاص تر در حقیقت پذیرفتیم که این قطعنامه های قانونی است.
وی تصریح کرد: ما در بیانیه لوزان تعهداتی را پذیرفته ایم حال باید آنها را اجرا و آژانس بعد از راستی آزمایی آنان را تأیید تا تحریم ها آن هم مرحله به مرحله لغو شود.
بذر پاش در پایان خاطرنشان کرد: شاید اختلاف نظرهای سیاسی وجودداشته اما در موضوع هسته ای منافع ملی مهم است که نکند خدای ناکرده چیزی توافق شود که آیندگان قضاوت بدی در باره ایستادگی یک ملت داشته باشند.