به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، جمشیدی دیروز در کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران در دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی مشهد در جمع دانشجویان، اساتید و تعدادی از مسئولین در خصوص وضعیت استان خراسان رضوی در حوزه بحران آب گفت: هشت درصد جمعیت کشور با نرخ شهرنشینی ۷۳ درصد در استان خراسان رضوی زندگی میکنند.
معاون برنامه ریزی و اشتغال استاندار خراسان رضوی با اشاره به اینکه نرخ بیکاری در استان ۸.۹ میباشد، گفت: نرخ بیکاری در استان خراسان رضوی یک چهارم از میانگین کشور پایین تر است و این در حالی است که نرخ توریست در این استان ۱۱.۴درصد میباشد.
جمشیدی با بیان اینکه یک سوم صادرات استان در بخش کشاورزی به کشور افغانستان و چند کشور آسیایی صورت میگیرد، بیان کرد: بیش از هفت میلیون تن محصولات زراعی کشور در استان خراسان رضوی تولید میشود که توانسته است اشتغال در بخش کشاورزی را به ۲۳ درصد برساند.
وی با بیان این که ۰.۷ افزایش تولید کشاورزی در کشور را داریم، افزود: در حال حاضر ۱۱.۲ میلیون هکتار از اراضی استان زیر کشت میباشد و تولید سرانه ما ۹۸ درصد است که از این لحاظ رتبه سوم را در کشور دارا میباشیم.
معاون برنامه ریزی و اشتغال استاندار خراسان رضوی با اشاره به اینکه شاهد حضور یک میلیون و ۲۰۰هزار حاشینهنشین در مشهد هستیم، بیان داشت: خشکسالی در روستاها از عوامل به وجود آمدن حاشیهنشینی در این شهر است.
جمشیدی با یادآوری اینکه در بارش درازمدت در استان خراسان رضوی کسری داریم و با افزایش برداشت مواجه هستیم که قسمت عمده این برداشتها از آبهای زیرزمینی است، افزود: برداشت خراسان رضوی از آب در کل کشور ۹.۵ درصد است که کسری آب آن ۱.۵ میلیارد متر معکب میباشد که نشان دهنده وضعیت بحرانی خراسان رضوی در خصوص آب است.
وی ادامه داد: کمتر از ۹۰درصد کل آب موجود در استان در بخش کشاورزی، ۳.۵ درصد در بخش صنعت و خدمات و هفت درصد در بخش شرب خانگی مصرف میشود.
معاون برنامه ریزی و اشتغال استاندار خراسان رضوی مهمترین مسئله در بحث توسعه اقتصادی را آب دانست و گفت: بحران آب در استان خراسان رضوی خود را به شکل حادتری نشان میدهد.
جمشیدی افزود: اولویت اول با توجه به نحوه مصرف باید معطوف به تقاضا باشد و اقدامات بیشتری در این خصوص صورت گیرد، مانند قرار دادن کنترهای هوشمند، مدیریت آبهای سطحی، اصلاح الگوی کشت و استفاده از روش آبیاری نوین.
معاون برنامه ریزی و اشتغال استاندار خراسان رضوی در پایان با بیان این مطلب که راهکارهایی جهت تامین آب از خارج استان پیشنهاد شده است که منطقیترین روش، انتقال آب از دریای عمان میباشد گفت: برای انجام چنین اقدامی نیاز به سرمایه است، تامین بودجه مورد نیاز در این خصوص به تنهای از طریق منابع دولتی امکان پذیر نیست و بخش خصوصی باید مشارکت خود را داشته باشد.