به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، علیرضا افشار، جانشین قرارگاه جنگ نرم ستاد کل نیروهای مسلح در مراسم تودیع و معارفه مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و تسلیت به مناسبت رحلت جانسوز امام خمینی (ره) گفت: توفقی است که در این مراسم حضور پیدا کردم، ان شاءالله همانطور که امام راحل (ه) از ما پیش قراولان و افسران عرصه نبرد با دشمن به خصوص در جبهه جنگ نرم توقع داشتند، توفیق خدمت داشته باشیم و بتوانیم از عهده این رسالت و مسئولیت خطیر به خصوص در این دوران بر دوشمان نهاده شده برآییم.
وی افزود: نکته ای که بعضاً در هویت بسیج اشتباه تلقی میشود و علت پیدایش آن این است که فکر میکنند حضرت امام (ره) نهادهای انقلابی را در کنار نهادهای رسمی کشور به دلیل اینکه اعتمادی به آنها نداشتند برپا کردند؛ در آن دوره کشور از نظر سازمان کمبودی نداشت؛ بنابراین در کنار ارتش، سپاه، جهاد و دیگر دستگاههای دولتی نهادهایی را میبینیم که امام (ره) مؤسس آن بودند و یا آن نهاد را تأیید کردند و با اذن ایشان راه اندازی شد.
امام برای راهاندازی بسیج طرح و نقشه قبلی داشتند
جانشین قرارگاه جنگ نرم ستاد کل نیروهای مسلح خاطرنشان کرد: حال باید بررسی کنیم که دلیل تأسیس این نهادها چه بوده؟ این موضوع به نکته بسیار مهمی برمیگردد که در ساختار فکری حضرت امام(ره) برای اداره کشور از قبل از انقلاب وجود داشته است و در نجف دوبار اسمی از بسیج به زبان میآوردند؛ معلوم میشود به بسیج فکر میکردند و نقشه قبلی داشتند و صرفاً به دلیل حوادث روز نبوده که امام(ره) به این نقطه نظر برسند که یک نهاد اجرایی را به وجود آورند.
افشار بیان داشت: موضوع اساسی در این حوزه این است که امام (ره) به مردم خیلی اهمیت میدادند؛ نقش مردم را چه در پیروزی انقلاب و چه در اداره کشور. در نظامها و دولتهای شرقی و غربی همواره دم از مردم و حقوق مردم زده میشود، چه نظامهای شرقی و کمونیستی که ادعای خلق و خلق گرایی داشتند و چه نظامهای غربی که بحث لیبرالسیم و آرای مردم را مطرح میکنند که هر دوی اینها در آن شعار خود ناموفق بودند.
وی افزود: در کشورهای سوسیالیستی و کمونیستی که پیدایش آن از دوران انقلاب کارگری بوده، شکلگیری آنها با حضور طبقات پایین جامعه در صحنه انقلاب است که حکومتشان هم همانطور شکل گرفته تا منافع این طبقه از جامعه مورد توجه قرار گیرد؛ اما پس از طی دورانی طبقه جدیدی در کشورهای کمونیستی به وجود آمد به نام طبقه دولت و حاکمیت در آنها.
مردم هیچ نقشی در حکومت کمونیستی نداشتند
جانشین قرارگاه جنگ نرم ستاد کل نیروهای مسلح تصریح کرد: طی سالیان درازی فشار آن حکومتها بر مردم احساس میشد که دیگر مردم آن حکومت را از خودشان نمیدانستند؛ چرا که یک طبقه جدید در نظام کمونیستی به وجود آمد که نهایتاً به فروپاشی حکومتهای کمونیستی منجر شد و آنها نتوانستند مردم خود را راضی کنند و نتوانستند جایگاهی برجسته برای مردم در حکومت تعریف کنند؛ چنانکه حکومتهایشان به جای مردم و به اسم مردم تصمیمگیری میکردند در صورتی که مردم هیچ نقشی در حکومت کمونیستی نداشتند.
افشار تأکید کرد: همین اتفاق در نظامهای غربی و سرمایه داری اتفاق افتاد؛ در آنجا احزابی که مدعی بودند نقش اول را دارند ولی در حقیقت پشت سر آنها سرمایه داران بودند که نقش اول در کشور را ایفا می کردند و آنها هستند که اداره کننده احزاب هستند؛ نقش احزاب در سایه منافع سرمایه داری است و نه منافع مردم.
در حوادث اقتصادی سالهای اخیر در دنیا، سیستم بانکی به هیچ عنوان به نفع مردم نچرخید
وی بیان داشت: در حوادث اقتصادی سالهای اخیر، ریاضت اقتصادی و فشاری که به مردم آمد، دیدید که سیستم بانکی به هیچ عنوان به نفع مردم نچرخید، کماکان مدافع منافع سرمایهداران باقی ماند و فشار به همان طبقه ضعیف جامعه منتقل شد و آنها بودند که بیشترین ضرر را در این فشار اقتصادی می کردند نه سرمایه داران.
جانشین قرارگاه جنگ نرم ستاد کل نیروهای مسلح گفت: در جریان انتخابات کشورهای سرمایه داری تعداد شرکت کنندگان در انتخابات بسیار محدود است و مانند کشور ما نیست، شاید باورتان نشود مردم خیلی از کشورها رئیس جمهور خود را هم نمیشناسند و به گونه ای که مردم ما در جریان مسائل سیاسی هستند آنها در جریان نیستند و حتی احزاب خود هم به دلیل فشار نظام سرمایه داری نمیشناسند؛ بنابراین آن حکومتها هم فی الواقع نتوانستند نقشی را برای مردم قائل شوند و آن را نهادینه و ساختارمند کنند.
ایجاد سازمانهای مردم نهاد از همان ابتدا مد نظر امام خمینی (ره) بود
افشار ادامه داد: امام خمینی (ره) واقعاً پای حرف خود باقی ماندند که این حکومت مال مردم است، مردم باید برای آن تصمیم بگیرند و نه تنها در شکل گیری ساختار حکومت مردم نقش اول را دارند؛ بلکه عموم مردم در همه مسائل ایفای نقش میکنند. مواضع انقلاب از این جهت حائز اهمیت است که بستری برای حضور مردم در انتخابات فراهم آورد؛ بنابراین سازمانهای مردم نهاد از همان ابتدا مد نظر امام خمینی (ره) بود.
وی افزود: امام خمینی میفرمودند: سپاه و بسیج در کنار ارتش به وجود نیامدند که چون ما به ارتش اعتماد نداریم ارتش دومی درست کنیم؛ بنابراین امام (ره) در مقابل کسانی که میخواستند ارتش را منحل کنند مخالفت میکردند و میگفتند ما به ارتش نیاز داریم و البته ارتش باید اصلاح شود؛ حتی اگر بخواهیم یک ارتش انقلابی و حزب اللهی کاملاً در صحنه داشته باشیم بدان معنی نیست که بی نیاز از بسیج و سپاه باشیم.
جانشین قرارگاه جنگ نرم ستاد کل نیروهای مسلح خاطرنشان کرد: یکی از دلایل ایجاد سپاه و بسیج این بود که ما به ساز و کاری نیاز داشتیم که مردم را به صحنه بیاورد، مردم همینطوری که نمیتوانند در این صحنهها حضور یابند چرا که باید آموزش ببینند و سازماندهی شوند؛ بنابراین آن ساز و کار در این دو نهاد مردم نهاد وجود داشت.
افشار بیان داشت: کشورهای غربی و شرقی شاید ارتش مردمی داشته باشند ولی نهادی مانند بسیج ندارند و در کشورهای شرقی عموماً مردم به صورت اجباری به خدمت میروند؛ نیروهای نظامی در کشورهای سرمایه داری و آمریکا با زور پول هستند کما اینکه در ارتش آمریکا که به عراق حمله کرد سربازان از همه ملیتها حضور داشتند که همگی مزدور هستند و حقوق بسیار بالایی میگیرند.
نیروهای زوری در کشورهای شرقی و نیروهای پولی در کشورهای غربی، هیچکدام خاصیت بسیج را ندارند
وی بیان داشت: نه آن نیروهای زوری در کشورهای شرقی و نه آن نیروهای پولی در کشورهای غربی هیچکدام خاصیت بسیج را ندارند، بسیج می تواند نقش اول را در توان دفاعی داشته باشد؛ قدرت دفاعی عوامل متعددی دارد که در جنگ تحمیلی ایران و عراق در همه عرصه های نظامی عراق از ما پیشرو تر بود؛ پس از آتش بس، عراق ۵۰ لشگر آماده داشت در حالی که ما اگر لشگرهای ارتش و سپاه را هم با هم جمع میکردیم دو سوم آن هم نمیشد و این در شرایطی بود که ارتش عراق منهدم شده بود.
جانشین قرارگاه جنگ نرم ستاد کل نیروهای مسلح تصریح کرد: در عملیات کربلای ۵ حداقل ۷۰ درصد ارتش عراق منهدم شد ولی به سرعت با استفاده از نیروهای شرقی و غربی ارتش خود را به زور سازمان ملل جایگزین میکرد؛ پیشرفته ترین سلاحهای دنیا در اختیار صدام بود، همه چیز در اختیار صدام بود؛ ارتش عراق چه چیزی در معادله قدرت در مقابل ما کم داشت؟ عراق یک بسیجی هم نداشت؛ این فرهنگ درون یک بسیجی است که دنیا را به لرزه انداخته است.
معمولی جنگیدن با فرهنگ بسیجی تن دشمنان اسلام را به لرزه انداخته است
افشار تأکید کرد: فرهنگ بسیجی فرهنگی است که در حال حاضر ارتش حزب الله لبنان از آن تبعیت میکند و در مقابل دشمن ایستادگی میکند؛ همان فرهنگی که به سردار قاسم سلیمانی نیروی الهی میدهد، همان شیوه معمولی جنگیدن با فرهنگ بسیجی تن دشمنان اسلام را به لرزه انداخته است؛ همان چیزی که باعث میشود حزب الله لبنان با آن جمعیت کم ارتش چهارم دنیا را به زمین بزند و این ایده مهمی است که امام (ره) در قالب بسیج و سپاه ارائه کردند.
وی ادامه داد: کسی که در دوران دانشجویی برای جهاد به مناطق محروم میرود و در سازندگی آن نقش مؤثر ایفا میکند، آن فرهنگ بسیجی در وجودش نهادینه میشود، آن حرکتها مهم است نه کنفرانس و سمینار و همایش؛ ما باید مدیران آینده را اینطور بار بیاوریم تا بتوانند مدیریت جهادی کنند.
جانشین قرارگاه جنگ نرم ستاد کل نیروهای مسلح بیان داشت: امام خمینی (ره) بسترهای نهادهای انقلابی را برای مشارکت مردم در اداره کشور پایه گذاری کردند؛ در حقیقت بسیج یک اِنجیو است چرا که ویژگی اِنجیو داوطلبانه بودن آن است و بسیج یعنی نیروی داوطلب، نه زوری در کار است و نه پولی؛ در مدل مشارکتهای مردمی برتری این نهادهای انقلابی نسبت به دیگر نهادها این است که داوطلبانه میباشد.
در بسیج حضور، هماهنگی، هم افزایی و هدایت در مسیرهای مورد نیاز انسان دیده میشود
افشار تصریح کرد: نهاد مردمی باید داوطلبانه، عاشقانه و با فرهنگ ایثار و شهادت توام باشد، در بسیج هم حضور مردم دیده میشود، هم هماهنگی، هم افزایی و هدایت در مسیرهای مورد نیاز انسان که اینها کارساز است. ریشه کن کردن فلج اطقال در کشور که در دنیا بی نظیر بود با همکاری بسیج و سازمانهای بهداشتی صورت گرفت که این مدل کوچکی از مشارکت مردم با دستگاههای اجرایی کشور بود و این مدل در همه حوزهها قابل اجراست و کلید حل همه مشکلات است.
وی افزود: حتی ما در حوزه فرهنگ و آسیبهای اجتماعی نگرانی هایی داریم که با مشارکت نیروهای مردم نهاد همه قابل حل هستند به شرطی که از همین مدل حضرت امام (ره) مشارکت بسیج مردمی سازمان یافته و هماهنگ شده که به صورت داوطلبانه و با اخلاص و ایثار است؛ این ویژگیهای یکنهاد انقلابی است.
بسیج طلاب و دانشجویی در رأس هرم بسیج قرار دارند
جانشین قرارگاه جنگ نرم ستاد کل نیروهای مسلح خاطرنشان کرد: بسیج طلاب و دانشجویی در رأس هرم قرار دارند؛ چراکه امام (ره) قبل از رحلتشان در آخرین پیام به بسیجیان فرمودند: قشر فرهیخته جامعه ما و مدیران آینده کشور نیاز به فرهنگ بسیجی دارد؛ حتی بخش خصوصی کشور هم نیاز به فرهنگ بسیجی دارد، او هم باید با این روحیه و فرهنگ بسیجی کار خودش را انجام دهد. این بایستی در خیمه بسیج با فرهنگ بسیج آشنا شوند.
افشار در پایان خاطرنشان کرد: انشا الله روزی بیاید که ما بتوانیم فرهنگ بسیجی روحیه جهادی و فرهنگی جهادی را در تمامی دانشجوهای دانشگاهها نهادینه و فراگیر کنیم و به یک گروه یا بخشی از دانشجویان و طلاب محدود نباشند که با این فرهنگ آشنا باشند؛ آن موقع است که ما میتوانیم امیدوار باشیم که نظام اداری ما ثبات می یابد و میتواند در خدمت مردم باشد، برای مردم کار کند چرا که فساد در سیستم اداری جز با تربیت صحیح و اخلاق بسیجی و فرهنگ جهادی حل شدنی نیست و سازمان و نهاد بسیج می تواند این رسالت را بر عهده داشته باشد.