به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، خوش چهره امروز در نهمین همایش اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور که در هتل جم مشهد برگزار شد، در رابطه با آسیب شناسی اقتصاد ایران گفت: من تحریم را نفی نمی کنم؛ اما مهمترین مسئله در رابطه با اقتصاد ایران مدیریت تحریم است، به این معنا که چنانچه تحریم را یک تهدید می دانید باید نحوه مدیریت این تهدید را مدنظر قرار دهید یعنی برای مقابله با آن برنامه ریزی داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه در مدیریت تحریم باید ابتدا مقابله جلوگیری کنترل و در نهایت تبدیل کردن تهدید به فرصت را مدنظر قرار دهید، افزود: چنانچه مشاهده می کنید که تحریم در اقتصاد کشور اثر گذاشته به دلیل این است که ما از مدیریت نادرستی برخورداریم، به همین دلیل اثربخشی تحریم ها افزایش یافته است.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران با بیان اینکه هنر ما این است که فرآیندها و دیدگاه های موجود در این رابطه را مطرح کنیم به آینده پژوهی تاکید و تصریح کرد: در آینده پژوهی ضمن مطالعه وضع موجود باید یک برآورد تخمینی نسبت به آینده داشته باشیم.
خوش چهره با بیان اینکه امروز در دنیا به دنبال فرآیندهایی هستند که بتوانند روندها را تغییر دهند، بیان داشت: یکی از دیدگاه هایی که چالش ایجاد می کند مسئله تمام شدن انرژی است، که برآوردها این است که میزان انرژی در عربستان تا دو دهه دیگر به این مقدار نخواهد بود.
وی با اشاره به این مطلب که امروز رفاه بشر بالا رفته؛ اما آرامشش کاهش یافته است، گفت: افسردگی ها و خودکشی نشان می دهد که بشر اشتباه کرده است توجه صرف به مادیات بنیان های معنوی انسان را تحت تاثیر قرار داده است.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه توجه به بحث اسلام و شیعه خواهد توانست تحولاتی را ایجاد کند، تصریح کرد: در رابطه با اقتصاد باید به مشاهدات و مطالعات صحیح بپردازیم و به صورت عاقلانه تصمیم گیری کنیم.
خوش چهره با بیان اینکه بخشی مشکلات اقتصاد داخلی ایران ناشی از مشکلات عارضی است، گفت: قرار بود در برنامه پنجم هشت پله بالا برویم این در حالی است که نه تنها هشت پله بالا نرفته ایم؛ بلکه طبق آمار دولت منفی 5.4 درصد اقتصاد ما با عدم رشد مواجه شد.
وی با تاکید بر اینکه عامل رفع مشکلات اقتصادی ما تنها در مذاکرات خلاصه نمی شود، تصریح کرد: ما در اقتصاد خود با عارضه هایی مواجه هستیم که باید برای رفع این عارضه ها شرایط را تغییر دهیم.
این استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: ایران دارای راه های برون رفت قوی از شرایط فعلی است؛ بنابراین برون رفت اقتصادی را بسیار محتمل می دانم و به اعتقاد من یکی از بزرگترین راه های برون رفت از شرایط فعلی توجه به اقتصاد مقاومتی است.
خوش چهره گفت: در مذاکرات نوع قراردادها و پیمان ها باید فنی باشند تا در صورت عدم وفای به عهد طرف مقابل با زیان جدی مواجه نشویم.
قبل از توجه به خصوصی سازی باید به اقتصاد آزاد توجه کرد
در ادامه فاطمی، استاد دانشگاه شریف بیکاری و بحران آب را از جمله مشکلات اساسی کشور دانست و گفت: بحران آب یکی از مشکلات اساسی کشور ماست ما در بحث بحران آب نگاه مهندسی داریم اما نگاه مان نگاه کاملی نیست چه طور به خود اجازه داده ایم که در حق مالکیت دیگران تجاوز کرده و چاه های بسیاری را در سطح کشور دایر کنیم.
وی با اشاره به اینکه برخی از دشت های ما در مرحله فروریزی است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر نرخ مشارکت ما در کشور پایین آمده است به خصوص در بخش زنان که چنانچه رشد اقتصادی محقق شود بار دیگر بانوان پا به بازار کار می گذارند؛ بنابراین مشکلات اقتصادی ما برطرف نخواهند شد؛ بلکه با محقق شدن رشد اقتصادی بانوانی که در جریان رکود دست از کار کشیده بودند به بازار کار سرازیر خواند شد.
استاد دانشگاه شریف با اشاره به اینکه متاسفانه به سمت خصوصی سازی رفتیم قبل از اینکه اقتصاد را آزاد کنیم؛ گفت: چندین سال است که گروهی از اقتصادانان تاکید دارند به مسئله خصوصی سازی توجه نکنید؛ بلکه به مسئله اقتصاد آزاد توجه داشته باشید زیرا بازار سالم خود رقابت را ایجاد خواهد کرد.
فاطمی ضمن تاکید بر این نکته که ایجاد فضای رقابتی مشارکت دولت را کوچک خواهد کرد، تصریح کرد: امروز بانک های ما با کمبود نقدینگی مواجه هستند و این یک مسئله عمده در سیستم اقتصادی کشور ماست.
وی با اشاره به اینکه ما باید تکلیف خود را با قیمت حامل های انرژی مشخص کنیم، گفت: مشاهده کردیم که دولت به آرامی دو میلیون نفر را از دادن یارانه حذف کرد نمی توان اقتصاد را این گونه اداره کرد در رابطه با هدفمندی یارانه ها دولت باید تکلیف خود را مشخص کند زیرا نمی توان یک تصمیم اقتصادی اخذ کرد بدون اطلاع دادن به مردم.
استاد دانشگاه شریف ادامه داد: دولت باید دقت کند منابع ارزی را به درون کشور سرازیر نکند؛ زیرا گرفتاری های دهه 50 گریبان مان را خواهد گرفت واردات آسان خواهد شد و بیماری هلندی بار دیگر گریبان گیر ایران می شود.
فاطمی تاکید کرد: باید حواس مان باشد که چنانچه منابع ارزی وارد کشور می شود با در نظر گرفتن تدبیر و برنامه ریزی آنان را صرف کنیم.