به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از بیرجند، اقتصاد مقاومتی موضوعی است که چند سالی شده مقام معظم رهبری بر پیاده کرده آن تاکید دارند؛ اما انگار این شعار کلیدی رهبر انقلاب برای مسئولان کشور در حد یک شعار مانده که در سخنرانیهای خود برای تیتر یک روزنامهها شدن از آن استفاده میکنند؛ اما در عمل خبر از تحقق آن نیست.
شعاری که رهبر انقلاب به عنوان چراغ راه مسئولان و ملت آن را عنوان کردند؛ اما مسئولان کشور به جای پیاده کردن این شعار در سطح کشور به برگزاری همایشهایی برای پیدا کردن راهکارها برای پیاده کردن این شعار پرداختند و به نوعی با این اقدامات دقیقا عکس ان عمل کردند و نتیجه این بیتدبیریهای مسئولان چیزی جز تراشیدن هزینههای گزاف برگزاری همایشها برای کشور نبود.
در این میان بسیج سازندگی و با استفاده از توان دانشجویان در گروه های جهادی تقریبا کار را عملی آغاز کرد و با برگزاری دورههای اشتغال زایی و کارآفرینی و ایجاد مشاغل خانگی برای مردم روستاهای محروم و دورافتاده نشان داد که به عمل کار بر آید.
امسال تعدادی از دانشجویان خواهر دانشگاه پیام نور بیرجند با حضور در روستای محروم و کمتر توسعه یافته پیشبر از توابع شهرستان زیرکوه قائنات به برگزاری کلاس هایی در راستای تحقق همین اقتصاد مقاومتی پرداختند، کلاسهایی که با استقبال بسیار خوب مردم روستا نیز مواجه شد و این اقدام زیبای دانشجویان جهادگر ما را مجاب کرد تا برای تهیه گزارش ۲۰۰ کیلومتری را سفر کنیم و به این منطقه عازم شویم.
ساعت ۱۰:۳۰ صبح به وقت پیشبر است، بعد از طی کردن یک مسیر طولانی و پر پیچ و خم و جادهای که به اصطلاح جاده ترانزیتی خراسان جنوبی است؛ اما به گفته بچههای گروه شبیه به کف رودخانه است، از بس چاله چوله دارد؛ رسیدیم به همان روستایی که بچهها خیبر ۱۰ حضور دارند.
چون با مسئولان سازمان بسیج دانشجویی رفته بودیم، انها محل اسکان را یاد داشتند و رفتیم مدرسه شهید احمدی پیشبر؛ جایی که هم محل برگزاری کلاسها است و هم محل اقامت.
علاقه زیاد بچههای پیشبر به والیبال
از درب مدرسه که وارد شدیم ابتدا چشممان افتاد سمت تعدادی از بچهها که والیبال بازی میکردند و یکی از خواهران هم مربی آنها بود. همه زیر ۱۲ سال بودند؛ اما بچه های تیم ملی والیبال را به خوبی میشناختند، حتی مربی تیم را. یکی از بچهها تا ما را دید که سمتشان میرویم جلو آمد و سلام کرد، پسر بسیار با ادبی بود، بقیه بچهها هم بازی را ترک کردند و پشت سرهم به ما سلام کردند. حسین میگفت: ما روزی دو ساعت والیبال کار میکنیم، بچههای پیشبر به والیبال علاقه زیادی دارند به همان اندازه که از فوتبال خیلی خوششان نمیآید.
با یکی از بچهها برای بازدید از سایر کلاسها به سالن مدرسه رفتیم، صدای اتاق انگلیسی و قرآن از بقیه کلاسها بالاتر بود، بچهها همه یک صدا کلماتی را به انگلیسی میگفتند و بچههای کلاس قران هم همینطور.
بازدید مسئولان ساعتی طول کشید و آنها رفتند و این فرصت خوبی بود تا با چند تن از دانش آموزان مصاحبه بگیرم، ابتدا رضا صمدی، ۱۲ ساله که به گفته خودش امسال میرود کلاس هفتم، و از بچههای گروه خیلی رضایت داشت دلیلش هم اخلاق نیکو و کلاسهای مفید بود.
رضا میگفت: بچههای گروه جهادی به ما یاد دادند که چطور نقاشی بکشیم، به ما انگلیسی یاد دادند، قرآن و ورزش به خصوص والیبال را هم یاد گرفتیم. سال قبل هم یک گروهی دانشجو جهادی آمدند و کلاس کامپیوتر گذاشتند و ما هم شرکت کردیم؛ اما کلاسهای امسال بهتر بود.
درخواست بچههای پیشبر از رئیس جمهور
او از آروزهایش گفت و اینکه دوست دارد خانوادهاش همیشه سالم باشند و دوست دارد که گروههای جهادی هر سال به روستای آنها بیایند. پرسیدم مهمترین مشکل بچههای روستای پیشبر چی هست؟ رضا هم خیلی متواضعانه گفت: هیچی ما اصلا مشکلی نداریم، از این جمله معلوم بود که دنیای بچهها واقعا چقدر کوچک و دوست داشتی است.
حسین صمدی، پسر عموی رضا است؛ او اکنون کلاس چهارم ابتدایی است و از مهرماه به پایه پنجم میرود، حسین هم از حضور گروه جهادی خیلی خوشحال است؛ چراکه خیلی چیزها که در کلاس درس معلم به آنها یاد نداده گروه جهادی به این بچهها یاد داده است. حسین میگفت که گروه جهادی به ما خیلی چیزها یاد داد، قرآن، نقاشی، ریاضی، زبان انگلیسی، معرق و سرود و خیلی موارد دیگر، اما من انگلیسی را بیشتر دوست دارم.
وی با بیان اینکه روستای ما نیازمند یک سالن ورزشی است، میگوید: از رئیس جمهور خواهشمندیم که بیاید و یک سالن ورزشی برای ما بسازد.
ریحانه حقی، کلاس چهارم ابتدایی یکی دیگر از دانش آموزان پیشبر است که حضور دانشجویان جهادگر را روشنی بخش مدرسه عنوان میکند و میگوید: نقاشی، قرآن، ترمه دوزی، ریاضی، زیان و هنرهای دستی از جمله کلاسهایی است که من ثبت نام کردم و شرکت میکنم و خیلی چیزها یاد گرفتم.
دعا برای فرج امام زمان(عج) و سلامتی مقام معظم رهبری
وی میافزاید: ما بچههای روستای پیشبر رهبر عزیزمان را خیلی دوست داریم و دعا میکنیم که همیشه سالم باشند، آروزی من فرج امام زمان (عج) و سلامتی رهبر است.
اینجا از روزی که دانشجویان جهادی به روستا آمدند تمامی بچههای روستا نماز جماعت ظهر و عصر و مغرب و عشاء را با گروه جهادی به مسجد میروند، اذان را بچههای روستا خودشان زنده میگویند و مکبر هم میشوند.
فاطمه زهرا حسنی، دانشجوی رشته مترجمی زیان دانشگاه پیام نور بیرجند که برای اولین مرتبه است به اردویهای جهادی آمده از تجربه خوب خود در این اردو میگوید و اینکه هر دانشجویی نیاز است حداقل یک دفعه این اردو را تجربه کند.
وی با بیان اینکه دانشجوی ترم دوم است، افزود: بچههای روستا چیزهایی که بیشتر دوست دارند را زود یاد میگیرند، زیان انگلیسی را چون خیلی دوست دارند زود یاد میگیرند.
این دانشجوی جهادی با اشاره به اینکه این اردو تجربه خوبی بود و سالهای آینده هم اگر لایق بودم حتما در این اردو شرکت میکنم، بیان داشت: بچههای روستا خیلی مشتاق یادگیری هستند و توانایی خوبی هم دارند؛ بنابراین درس دادن به این بچهها برای ما لذت بخش است.
حیف است که در دوران دانشجویی، اردوی جهادی را تجربه نکنی
حسنی با اشاره به اینکه استقبال از گروه ما خیلی خوب بوده؛ به طوری که فقط در کلاس زبان انگلیسی ۳۱ نفر از پایه پنجم تا هشتم شرکت کردند، گفت: همین که با بچهها هستیم خودش روحیهمان را بهتر میکند.
وی با بیان اینکه خدمت به مردم مناطق محروم دارای لذت خاصی است که واقعا وصف شدنی نیست، گفت: حیف است که دانشجویان در دوران دانشجویی حتی یک دفعه این اردوها را تجربه نکنند.
وجیهه حقیری، دانشجوی رشته مترجمی زبان انگلیسی دانشگاه پیام نور بیرجند هم با بیان اینکه بنده در این اردو کلاسهای زبان و هویه کاری را دارم، افزود: حضور در اردو یک نوع افتخار است؛ چراکه دانشجوی جهادگر روی نفس خود پا گذاشته و از امکانات شهری جدا گشته تا چند روزی را به خودسازی بپردازد.
وی افزود: بنده به بچههای روستایی غبطه میخورم که با امکانات پایین سطح سواد آنها بسیار بالا و از هوش بالایی برخوردارند؛ بنابراین خوشحالم که آمدیم و چند روزی را خدمت میکنیم.
این دانشجوی جهادگر با تاکید بر اینکه دفعات بعدی هم به اردوی جهادی خواهم آمد، گفت: ما در این اردو کلاس هایی برای کودکان، خانوادهها شامل قرآن و کامپیوتر، هنری، معرق کاری، خیاطی و آموزشی گذاشتهایم که استقبال خوبی شده است.
مصاحبه با دانشجویان جهادگر و بچههای روستا که تمام شد به سراغ بازدید از سایر کلاسهای گروه رفتیم که در این بین چند کلاس توجه ما را جلب کرد، یکی از این کلاسها، آموزش خیاطی برای زنان روستا بود.
استقبال خوب زنان روستا از کلاس خیاطی
کلاس خیاطی در نمازخانه مدرسه در حال برگزاری بود و بیش از ۲۰ نفر از زنان روستا پای درس استاد جهادی خود نشسته بودند و گوش فرا میدادند به حرفهای دانشجوی خیاط. دو، سه چرخ خیاطی برقی بود که هر چند خانم پای یک چرخ کار میکردند، اندازهها هم روی تخته نوشته شده بود.
این فعالیت دانشجویان جهادگر دقیقا در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی برنامه ریزی شده بود؛ چراکه به نوعی کمک به روستائیان در یادگیری شغلی خانگی و خرد بود که هم میتوانست به اقتصاد خانواده روستایی کمک کنند و هم میتوانست در سطح بالاتر اگر خیاط خوبی شوند درآمد خوبی هم کسب کنند، این حرفها را یکی از زنان روستایی که در کلاس شرکت کرده بود میگفت.
او ضمن تشکر از حضور دانشجویان جهادگر در روستای پیشبر و برگزاری کلاسهای مختلف آموزشی و فرهنگی در این روستا، میافزاید: ما خیلی از گروه ممنون هستیم؛ چراکه اینها به ما یاددادند که چگونه خیاطی کنیم و این برای ما خیلی ارزشمند است و دیگر لازم نیست که برای دوخت لباسهای خود و خانواده به شهر مراجعه کنیم و کلی هزینه دوخت بدهیم.
این خانم روستایی، دانشجویان جهادگر را فرزندان خود میداند و میگوید: دانشجویان جهادگر هیچ تفاوتی با فرزندان من ندارند و ما هر چه یادگرفتیم را مدیون این دانشجوها هستیم.
سایر زنان روستا که در این کلاسها شرکت کرده بودند هم همین را میگفتند و از ما خواستند تا از اعضای گروه خواهش کنیم چند مدت حضور در روستا را بیشتر کنند؛ اما چه سود که امکانش نبود و کارها از قبل کالا برنامه ریزی شده بود.
ثبت 54 نفر در کلاسهای گروه جهادی خیبر
ناصری، مسئول گروه هم با بیان اینکه یکی از بهترین کلاسهای گروه که با استقبال خوب زنان و دختران روستا مواجه شده، همین کلاس خیاطی است، گفت: ۵۴ نفر در ۱۱ کلاسی که ما گذاشته ایم ثبت نام کردند و حضور پیدا میکنند.
وی تعداد اعضای گروه را ۱۶ نفر عنوان کرد و گفت: در این اردو تمامی کلاسهایی که نیاز روستا و جامعه هدف ما بود برنامه ریزی شده است، کلاسهای نقاشی، سبک زندگی به روش اسلامی، ریاضی، بافتنی، قرآن، معرق، خیاطی، زبان و والیبال از جمله این کلاسها است.
مسئول گروه جهادی خیبر با اشاره به اینکه گروه هدف آنها دو گروه نوجوانان و کودکان هستند، افزود: دو کلاس خیاطی و سبک زندگی اسلامی صرفا برای زنان و دختران روستا برنامه ریزی شده است که استقبال خوبی میشود.
ناصری با بیان اینکه اردوی جهادی صبر و تحمل انسان را بالا میبرد، گفت: این اردوها به نوعی انسان ساز است و باعث ساخته شدن درونی جهادگر میشود.
وی با بیان اینکه غبارروبی مزار شهدا، حضور در نماز جماعت روستا، برگزاری حلقههای دیدار با خانواده معظم شهدا از برنامه های فرهنگی گروه بوده است، گفت: تا کنون با خانواده سه تن از شهدای این روستا دیدار داشته ایم.
وی گفت: در گروههای جهادی باید شناسایی مکانها دقیقتر انجام شود تا گروه زمانی که در روستا مستقر شدند کاملا طبق همان برنامهای که انجام دادهاند عمل کنند و اینطور نباشد که دو سه روز آخر اردو متوجه شوند در روستایی که حضور داشتند چه مشکلات فرهنگی، تعصبی و یا قومی وجود داشته که اینها خبر نداشتند و کاری نتوانستند انجام دهند.
از سخنان مسئول گروه متوجه شدیم که هدف گروه جهادی خیبر تنها سرگرم کردن بچههای روستا و یا برگزاری یک اردوی صرف نبوده است، بلکه دانشجویان جهادگر هدف بالاتری که همانا آشناکردن بچههای روستا با انواع رشتهها و مهارتهای هنری که در آینده میتواند در زندگی هر یک از نوجوانان فعلی و جوانان فردای روستا تاثیر داشته باشد را دنبال میکنند.
تامین آب آشامیدنی گروه با گالن از چشمه
سالن محل کلاسهای بچههای گروه که اتاق استراحت و خواب آنها هم همان مکان بود را که ترک میکردیم چشممان افتاد به چند گالن آب که کنار آشپزخانه بود، متوجه شدم اینجا آب خوردن هم ندارد و از جای دیگری میآورند. جمیل باقرنژاد، مسئول کل گروه که نوعی محافظ گروه هم محسوب میشد در کنار ما حضور داشت و این را تایید کرد.
باقرنژاد میگفت: اینجا شبکه لوله کشب آب وجود دارد؛ اما در شبانه روز تنها چند ساعت آب وصل است، آن هم آب شور که قابل آشامیدن نیست و برای تامین آب خوردن باید از چشمه روستا که چند هزار متری تا آن مکان راه است برویم و آب بیاوریم.
با خودم فک کردم که چه سخت است بخواهی آب آشامیدنی و پخت و پز یک گروه ۱۶ نفره را هر روز با گالن از مسیری دورتر تامین کرده باشی.
باقرنژاد میگفت: اینجا مردم روستا خیلی رابطهشان با گروه جهادی خوب است؛ به خصوص رضایی، مسئول بسیج روستا که هر روز به ما سر میزند و با ماشین او آب خوردن بچهها را از چشمه روستا به این مکان میآوریم. البته بچههای گروه هم همراهی میکنند و به خوبی صرفه جویی میکنند.
وی با بیان اینکه یکی از اقدامات خوب گروه جهادی خیبر تقدیر از تمامی دانش آموزانی است که در کلاسهای گروه شرکت کرده بودند، گفت: این تقدیر در مراسمی و با حضور فرمانده بسیج سپاه شهرستان زیرکوه انجام شد که باعث خوشحالی بچه ها شد.
صدای بچههای روستا که در حیاط مدرسه والیبال بازی میکردند مدرسه را زنده کرده بود، انگار اینجا فصل جدیدی از امید در بین مردم و بچههای روستا آغاز شده است.
تقدیر از بچههای روستا
دارم حسرت میخورم.
و با شناسایی بهتر بتوان بهتر اثر گزار بود...