گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، اردوی جهادی یک حرکت جهادی در عرصههای مختلف علمی، بهداشت و درمان، عمرانی، پژوهشی، دامپروری و کشاورزی و غیره است که با هدف خدمت رسانی به روستاها و مناطق محروم چندسالی است که توسط گروههای مختلف جهادی مخصوصا بسیج دانشجویی صورت میگیرد.
امروزه اردوی جهادی نه یک برنامه برای پرکردن اوقات فراغت، که یک نقشه برای ساختن جامعه آرمانی و الگو ایست برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی؛ به همین دلیل با تنی چند از مسئولین این طرح در استان همدان به گفت و گو پرداخته ایم.
طیب فریادرس؛ مسئول سازمان بسیج دانشجویی همدان با اشاره به برگزاری اردوهای جهادی بیان داشت: سعی در بسط و گسترش فرهنگ جهادی مهمترین ابعاد اردوهای جهادی است و باید همه از اردوهای جهادی برای حل مشکلات شهرشان و حتی کشور الگو بگیرند. امروزه اردوی جهادی نه یک برنامه برای پرکردن اوقات فراغت که یک نقشه برای ساختن جامعه آرمانی و الگوست برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی.
وی ادامه داد: امسال هم بسیج دانشجویی استان همدان از این حرکت جهادی بی بهره نبود و با اعزام حدود 3000 نفر در قالب 72 گروه جهادی در 72 روستا نقش خود را به خوبی ایفا کرد. این اردوها از ابتدای تابستان شروع شده و تا آخر شهریور ادامه دارند که البته به طور پررنگتر و جدیتر بعد از ماه مبارک رمضان شروع به کار کردهاند.
علی اصغر صداقتی، مسئول بسیج سازندگی دانشجویی استان همدان هم در ادامه اردوهای جهادی امسال را در مقایسه با سالهای گذشته دارای رشد و پیشرفت دانست.
وی عرصههای محدودیتزدایی این گروهها را عرصههای آموزشی، فرهنگی، اقتصاد مقاومتی و عمرانی بیان کرد و افزود: مهمترین این عرصهها اقتصاد مقاومتی و بیشترین تمرکز و رویکرد اردوها هم در این زمینه بوده است.
صداقتی همچنین در مورد تامین هزینه اردوها، گفت: بخشی از هزینه توسط بسیج دانشجویی، بخشی توسط خود دانشگاهها و بخشی کمک خیرین بود.
مسئول بسیج سازندگی دانشجویی استان همدان درباره عملکرد دانشگاه های مختلف بیان داشت: به هیچ وجه بین دانشگاهها قصد ارزیابی نداریم. هر گروه و هر دانشگاه نقاط ضعف و قوتی دارد. مثلا دانشگاه علوم پزشکی در بحث بهداشت و درمان فعالیت بهتری نسبت به سایرین داشت و در این زمینه خوش درخشید. یا مثلا دانشگاه بوعلی سینا و دانشگاه صنعتی در بحثهای عمرانی وارد شدند و عملکرد بهتری داشتند. همه گروهها زحمت کشیدند و در حد توانشان جهاد کردند.
وی بسترسازی مناسب در سازمانها و ادارات مختلف جهت خدمت رسانی بیشتر به مناطق محروم را لازم دانست و افزود: متاسفانه بخش زیادی از روستاهای استان همدان جزو مناطق محروم هستند. با توجه به موقعیت خوبی که استان برخوردار است، انتظار میرود بستر خوبی از طریق دستگاههای اجرایی ایجاد شود تا گروههای ما بهتر بتوانند کار کنند. در برخی مراجعات که گروههای جهادی ما با برخی سازمانها داشتهاند همکاری و مساعدت لازم نبوده. چون استارت کار در دولت قبل زده شد و مساعدت در آن زمان بیشتر بود؛ اما با توجه به بالا رفتن سن اردوهای جهادی انتظار بالا رفتن این کمکها را هم داریم. ان شاالله در این زمینه تدابیری اندیشیده شود.
صادق تمهیدی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد همدان درباره اردوی جهادی دانشگاه گفت: اردوی جهادی دانشگاه آزاد از سال 86 با نام «نسیم مهاجر» راه اندازی شده و در سالهای 88، 89 و 91 به عنوان گروه جهادی نمونه استان معرفی شد و در سال 90 نیز موفق به کسب رتبه سوم گروههای جهادی برتر در سطح کشور شده است.
وی علت این موفقیتها را همکاری مسئولان دانشگاه و حضور خود آنها در این اردوها و همچنین انجام فعالیتهایی متفاوت با بقیه مثل ساختن بناهای عمرانی از صفر تا صد و یا ساختن پارک در روستاها بیان کرد؛ با توجه به اینکه هیچ یک از روستاهای ما پارک ندارند .
وی همچنین فعالیتهایی که در بحث اقتصاد مقاومتی صورت گرفته را نمونه ارزیابی کرد و افزود: در پایان اردو و بررسی نتایج کار، ثمره فعالیتهای ما بیشتر مشخص میشود.
تمهیدی در مورد برگزاری اردوها هم گفت: دانشگاه آزاد امسال در پنج روستای محروم توابع شهرستان فامنین در پنج کارگروه اقتصاد مقاومتی، عمرانی، فرهنگی، سلامت و آموزشی کار خود را شروع کرد.
وی ادامه داد: اولویت اول ما بحث اقتصاد مقاومتی است که در این راستا فعالیتهایی از قبیل: پرورش قارچ، پرورش شتر مرغ، زنبورداری، پرورش گیاهان دارویی و غیره صورت گرفته که در انتهای دوره به افراد شرکت کننده،گواهی نامه رسمی برای خدمات دهی و دریافت وام تعلق میگیرد. این اردوها از 25 مرداد شروع شده و تا 25 شهریور ادامه خواهد داشت.
تمهیدی بیان داشت: متاسفانه روند رسیدگی به مناطق محروم از سوی دولت به صفر رسیده. مطالبه ما این است که هیات دولت در بدنه مردم و مخصوصا روستاها که دارای محدودیت هستند، حضور پیدا کنند و مشکلات را از نزدیک ببینند. در شهر همدان هزینههای میلیونی برای تبلیغات سفر رئیس جمهور صرف شده؛ در حالی که گاهی اوقات در یک روستا میتوان با هزینه دو، سه میلیونی مشکلی که مدتهاست اهالی از آن رنج میبرند، حل کرد. امام راحل فرمودند: انقلاب ما انقلاب پابرهنگان است. پس دولت باید اولویت خود را این قشر قرار دهد.