به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از بجنورد، در پی افزایش تحصیلات تکمیلی در دانشگاههای خراسان شمالی بر آن شدیم تا گزارشی از کیفیت آموزش، پژوهش و امکانات این رشتهها تهیه کنیم و این بار سراغ مقطع ارشد و دکتری رشته کشاورزی دانشگاه آزاد بجنورد رفتهایم.
طی این گزارش خبرنگار ما سراغ دانشگاه آزاد بجنورد و رشته کشاورزی آن در مقطع ارشد و دکتری رفته است و ابتدا با مشتاق، دانشجوی دکتری گیاهان دارویی مصاحبه کرده است.
تحصیل در رشته ای که هنوز مجوز ندارد
وی در ابتدا با اشاره به اینکه اولین سال است که دانشگاه آزاد بجنورد اقدام به جذب دانشجوی دکتری می کند، گفت: این دانشگاه هنوز رسما مجوز دکتری گیاهان دارویی را ندارد و به نظر می رسد هنوز زیرساخت کافی برای آموزش در این سطح فراهم نیست.
مشتاق بیان کرد: بنده رتبه زیر 10 را کسب کردم؛ اما به خاطر نزدیک بودن این دانشگاه به محل زندگی ام آن را انتخاب کردم.
وی درخصوص کیفیت آموزش ها گفت: رشته ما عملی و پژوهشی است؛ اما در دو ترمی که از تحصیلم گذشت، فقط دو جلسه آزمایشگاه رفته ایم و کار عملی خاصی انجام نداده ایم.
این دانشجو وضعیت پژوهش در این رشته را چنین توصیف کرد: از آنجا که ارتباط اساتید با دانشجویان صمیمانه است اگر دانشجویی بخواهد در زمینه های پژوهشی فعال باشد، مانعی نیست؛ اما انتظار این است که انگیزه بخشی هم صورت بگیرد.
در دروس تخصصی کمبود هیات علمی مجرب احساس می شود
مشتاق در پاسخ به این سئوال که آیا سطح علمی فردی که به عنوان دکترا از این دانشگاه خارج می شود به حدی می رسد که با دانشگاه های دولتی قابل رقابت باشد، بیان کرد: الان ترم یک هستیم و چون دروسش پایه است، مشکل آموزشی نداریم؛ اما از ترم دوم که دروس تخصصی می شود کمبود احساس می شود.
وی بیان کرد: دانشجوی دکتری به اندازه کافی مطالعات انجام داده؛ لذا کار آموزشی دیگر برایش لازم نیست و باید اساتیدی باشند که او را به سمت تجاری سازی علوم و کسب درامد پیش ببرند.
این دانشجوی دکتری کشاورزی با اشاره به اینکه دروه کارشناسی ارشد در دانشگاه آزاد شیروان بودم، تصریح کرد: از آنجا راضی هستم چرا که اساتید مجربی داشت و بیشتر دروس عملی آموزش داده می شد.
انتظار داریم حتما آزمایشگاه را در اختیار ما بگذارند
مشتاق با تاکید بر اینکه انتظار داریم حتما آزمایشگاه را در اختیار ما بگذارند، ادامه داد: باتوجه به اینکه رشته ما کاملا کاربردی است دانشگاه حداقل باید با مرکز تحقیقات کشاورزی که در مرکز استان داریم ارتباط برقرار کند.
وی افزود: در حالیکه هم اکنون همکاری بین این دو مجموعه برقرار نشده و در چند مراجعه ای که داشتیم رفتار نامناسبی داشتند و از حضور دانشجویان در آنجا استقبال نمی کنند.
ترمی 8 میلیون و 400 هزار تومان شهریه می پردازم
این دانشجوی دکتری گیاهان دارویی در رابطه با شهريه توضیح داد: شهريه ثابت هر ترم ۴ میلیون 600 هزار تومان که با شهريه متغیر تقریبا به 8 میلیون 400 هزار تومان می رسد و متاسفانه هر ساله نیز افزایش پیدا می کند.
در ادامه مصاحبه ای داشته ایم با آقای حسین پور یکی دیگر از دانشجویان این دانشگاه که در رشته کارشناسی ارشد کشاورزی مشغول به تحصیل است.
آزمایشگاه مجهز است؛ اما کسی که بتواند با آن کار کند و آموزش دهد نیست
وی در خصوص آزمایشگاه ها عنوان کرد: آزمایشگاه ها با وجود اینکه مجهز است؛ اما آنقدر که دلمان می خواهد نمی توانیم از آن استفاده کنیم.
حسین پور توضیح داد: برخی دستگاههای پرکاربرد و گران قیمت هم هست اما متاسفانه کسی نیست آنرا راه انداخته و بتواند استفاده کامل از آن را آموزش دهد.
این دانشجوی ارشد کشاورزی گفت: برخی نیز چون تنظیم نیست خطا می دهد و نهایتا می توان گفت 40 درصد از تجهیزات قابل استفاده است.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا از مسئولین مربوطه نسبت به راه اندازی آن مطالبه کرده اید، گفت: بله اما در پاسخ اساتید به مسئول آزمایشگاه ارجاع می دهند و مسئول آزمایشگاه می گوید دانشگاه مواد اولیه را تهیه نمی کند.
حسین پور با اشاره به اینکه کارگاه های آموزشی هم کم برگزار می شود، گفت: البته نقش کم انگیزگی دانشجویان در استقبال از آن نیز بی تاثیر نیست.
در بعد پژوهشی و پروژه های تحقیقاتی راضی هستیم/ بیشتر تحقیقات بر اساس نیازهای بومی است
وی در خصوص وضعیت پژوهش در آموزش ها که از جمله ویژگی های لازم برای مقاطع تکمیلی است، گفت: همه درس های ما پروژه ای است و از اساتید در این زمینه راضی هستیم.
این دانشجو در پاسخ به این سئوال که چقدر از این پژوهش ها متناسب با نیازهای بومی استان انجام می شود، ادامه داد: بیشتر تحقیقات را بصورت منطقه ای از ما می خواهند.
حسین پور افزود: پایان نامه خودم با موضوع تنش های خشکی روی گیاه گلرنگ است که بخاطر خشکسالی خراسان شمالی آنرا انتخاب کرده ام.
وی دسترسی به استاد راهنما برای پایان نامه را قابل قبول دانست و گفت: اساتید مشاوره و راهنمایی خوبی انجام می دهند بطور مثال استاد راهنمای خودم دکتر جاجرمی مسئول نخبگان دانشگاه هستند.
پروژه های تحقیقاتی عالی؛ پروژ های آزمایشگاهی ضعیف!
این دانشجوی ارشد کشاورزی با بیان اینکه برخی پروژه ها لازم است در آزمایشگاه انجام شود، گفت: در این موارد به مشکل جدی بر می خوریم؛ اما پروژه های صرفا تحقیقاتی و نرم افزاری که نیاز به آزمایش ندارد امری رایج است.
حسن پور در خصوص آینده پس از فارغ التحصیلی خود گفت: با توجه به اینکه کارمند منابع طبیعی هستم و ارتباط تحصیلم با شغلم برقرار است رضایت مند هستم؛ اما آینده روشنی را برای همکلاسی هایی که دنبال مدرک هستند، نمی بینم.
وی یکی از دغدغه های خود را تاسیس شرکتی برای تولید بذرهای اصلاح شده عنوان کرد و گفت: برای این منظور دنبال تشکیل گروهی از دوستان فناوری بذر هستم.
در ادامه این گزارش، سراغ حسین زاده، معاون آموزشی دانشگاه آزاد بجنورد و مدیرگروه سابق رشته کشاورزی رفته ایم تا مطالبات دانشجویان را با وی مطرح کنیم.
فعالیت های آزمایشگاهی دانشجویان ارشد و دکتری از ترم جدید آغاز می شود
حسین زاده در خصوص علت استفاده حداقلی از آزمایشگاه های مجهز این دانشگاه توضیح داد: یکی از مهمترین دلایل پایین بودن آمار دانشجویان است به طوری که دیگر دانشجوی کارشناسی نداریم.
وی افزود: دانشجویان ارشد و دکتری ما هم تازه از این ترم دروس پژوهشی و آزمایشگاهی شان آغاز می شود تا کنون هم استفاده از آزمایشگاهها وجود داشته و دارد.
حسین زاده با اشاره به اینکه اوج فعالیت های آزمایشگاهی در مرحله کار بر روی پروژه های پایانی است، تصریح کرد: دانشجویان دکتری بعد از گذراندن 20 واحد آموزشی و دانشجویان ارشد بعد از ترم سوم فعالیت آزمایشگاهی شان آغاز می شود.
این مدیر دانشگاه بیان کرد: دانشجویان دکتری علاوه بر 20 واحد آموزشی باید در آزمون جامع نیز قبول شوند و پروپوزال شان هم به تصویب برسد تا وارد فاز پژوهشی شوند.
پیگیر جذب متصدیان برای استفاده از دستگاه های مجهز آزمایشگاه هستیم
وی این ادعای دانشجویان مبنی بر استفاده نشدن از دستگاه های مجهز آزمایشگاه ها را تایید کرد و علت آن را چنین توصیف کرد: مدیر گروه ما مشغول پیگیری برای جذب متصدی برای آموزشی کار با دستگاه ها است.
حسین زاده با اشاره به اینکه دستگاه های حساس و گرانقیمت به مبلغ 800 میلیون و یک میلیارد تومان داریم، تصریح کرد: متصدیان جذب شده سپس به شرکت های فروشنده دستگاه ها معرفی و آموزش داده می شوند.
معاون آموزشی دانشگاه آزاد بجنورد در پاسخ به ادعای دیگر دانشجویان مبنی بر تاریخ گذشته بودن مواد اولیه برای انجام آزمایش ها بیان کرد: بله مواد تاریخ انقضا دارد و دانشجویان می توانند خودشان مواد را خریداری کنند و با ارائه فاکتور هزینه اش را دریافت کنند.
سه روش برای تکمیل کادر اساتید مقطع ارشد و دکتری
وی در خصوص وضعیت جذب هیات علمی با افزایش تحصیلات تکمیلی در این دانشگاه گفت: برای تامین اساتید از توان داخلی دانشگاه، جذب هیات علمی و اساتید پروازی استفاده می کنیم.
حسین زاده در پایان گفت: سالی دو مرتبه فراخوان هیئت علمی داریم و طی آن کمبود اساتید و اعضای هیات علمی را به روش های فوق تامین می کنیم.
این بود گزارشی از وضعیت رشته کارشناسی ارشد و دکتری کشاورزی در دانشگاه آزاد بجنورد که مطالعه کردید و امیدواریم مطالبات مطرح شده از سوی دانشجویان به زودی برطرف شده و با توجه به وجود زیرساخت های امکاناتی مجهز، کیفیت مطلوب تری به آنان ارائه شود.