به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از ساری، حسن عابدینی روز گذشته در نشست رسانه و تروریسم که در دانشکده صدا و سیما برگزار شد گفت: پرسش اصلی که در اینجا مطرح می شود، این است که ایا میان رسانه و تروریسم رابطه ای وجود دارد یا نه و اگر وجود دارد، کدام یک از یکدیگر منفعت می برند.
وی با اشاره به اینکه دولتمردان غربی در گسترش خشونت علیه مسلمانان از یک وحدت عمیقی برخوردارند، به نظریه مرکز پیرامون در رسانه اشاره کرد و افزود: نظریه مرکز پیرامون یا نظریه شمال و جنوب که تقریبا از شش دهه قبل به این سو مطرح شده است، بر این نکته تاکید دارد که همه اخبار باید از شمال و کشورهای مرکز به پیرامون و جنوب ارسال شود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: از طرفی هر خبری که قرار است از جنوب به شمال بیاید، فقط باید منعکس کننده بدبختی ها و رنج های مردمان جنوب باشد.
وی در بخش دیگری از سخنانش افزود: پس از جنگ جهانی دوم، ابرقدرت ها برای اینکه جامعه جهانی را در دست بگیرند، چهار رویکرد را مطرح کرد.
عابدینی ادامه داد: نطریه اول، نظامی گری مبتنی بر بمب اتم بود که آمریکا در انتهای جنگ جهانی دوم پس از دست یافتن به بمب اتم و با حمله به هیروشیما و ناکازاکی، خود را به عنوان یک ابرقدرت تثبیت کرد.
وی افزود: استراتژی دوم، اقتصاد مبتنی بر بازار آزاد بود که برای تحقق این اندیشه هم با نهادسازی و ایجاد نهادهایی مانند صندوق بین المللی پول و بانک جهانی تلاش کردند تا اندیشه بازار آزاد را تئوریزه کنند.
این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: سومین استراتژی ترویج فرهنگ مبتنی بر لیبرال دموکراسی بود که با تلاش هایی که صورت گرفت امروز تقریبا در تمام جهان این فرهنگ نهادینه شده است، یعنی اینکه اگر شما امروز در دبی، فرانسه، آفریقای جنوبی و هرجا چشم باز کنید، نمادهای لیبرال دموکراسی را کاملا مشاهده میکنید و اگر تفاوت ها قومی و نژادی و رنگ پوست نبود، قطعا نمی شد تفاوت ها را تشخیص داد.
عابدینی با بیان اینکه انقلاب اسلامی تحول جدیدی در جهان ایجاد کرد، افزود: استراتژی چهارم پس از انقلاب اسلامی به وجود آمد که همان مطرح کردن انسان محوری در مقابل خدامحوری بود؛ چراکه انقلاب اسلامی تفکر خدامحوری را با خود به همراه آورد و غرب برای تقابل با انقلاب اسلامی، تفکر مبتنی بر انسان را به عنوان یک نگاه بدلی ایجاد کرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه امروز رسانه ها در ترویج این دیدگاه ها نقش محوری را ایفا می کنند، بیان کرد: امروز ارتباطات مبتنی بر رسانه های فراگیر است و رسانه های فراگیر رسانه هایی هستند که به راحتی در تک تک خانه های شهروندان یک کشور وارد می شوند و روی فکر افراد اثر می گذارند و این اثرگذاری هیچ مانعی ندارد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: امروز همه ناچارند که خواسته های نظامی، اقتصادی و فرهنگی خود را تبلیغ کنند و برای اینکار نیز باید از رسانه های فراگیر استفاده کنند و از همین روست که نقش رسانه های دارای اهمیت بسیاری است.
عابدینی افزود: ما در دهه دوم قرن 21 با چهار قدرت مواجه هستیم که البته در ایران تنها به دو نوع قدرت پرداخته می شود.
وی ادامه داد: قدرت نرم و قدرت سخت که ما در این سال ها بسیار به آنها پرداخته ایم؛ اما دو قدرت هوشمند و قدرت هدفمندانه، که امروز بسیار کاربرد دارند و ما اصلا به آنها توجه نمی کنیم.
این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: قدرت هوشمند، تلفیقی از قدرت سخت و قدرت نرم است که اوباما چند سال پیش در سخنرانی خود از بیکاری این قدرت در قبال جهان اسلام خبر داد.
عابدینی افزود: نکته جالب در خصوص قدرت هدفمندانه این است که رهبر انقلاب 20 سال پیش به این موضوع اشاره کردند که ما برای اینکه دکترین سیاسی خود را منتقل کنیم، باید یک بسته هدفمندانه ای از سیاست ها را یه کارگیری کنیم که متاسفانه از آن سال تا کنون ما باید به این موضوع توجه میکردیم، اما این کار را انجام ندادیم.
وی خاطرنشان کرد: امروز رسانه ها نقش اساسی را در تغییر حکومت ها بر عهده دارند و امروز جنگ ابزار به جنگ افکار تبدیل شده است و رسانه نقش مهمی در تغییر هندسه نوین قدرت دارد.
این کارشناس سیاسی با بیان اینکه رسانه ها چگونه این نقش را ایفا می کنند، گفت: آن چیزی که امروز منجر به یک انقلاب می شود رسانه است، در عراق رسانه ها منجر به ایجاد جنگ شدند و با فشار همان رسانه ها نیروهای نظامی از عراق خارج شدند.
وی ادامه داد: پتروس غالی دبیر اسبق سازمان ملل در خصوص اثر رسانه ها گفت، من می توان به جرات بگویم که CNN عضو شانزدهم شورای امنیت است و شک نکنید که این شبکه دارای حق وتو است.
عابدینی با اشاره به نقش رسانه ها در ایجاد و کنترل بحران، گفت: امروز رسانه ها خودشان بحران ایجاد می کنند و هرجا که بخواهند خودشان هم بحران را کنترل میکنند.
وی تاکید کرد: واژه تروریسم را غربی ها ایجاد کرده اند و فقط مختص مسلمانان ایجاد شده است.
عابدینی خاطرنشان کرد: این رسانه ها هستند که تروریسم خوب و تروریسم بد و قربانی خوب و قربانی بد را می سازند؛ بطوری که وقتی دانشجوی کره ای در سال 2007 با تیراندازی در امریکا 45 نفر را کشت، رسانه ها حرفی از تروریسم نزدند؛ چراکه ان شخص مسلمان نبود، اما وقتی همین اتفاق در فرانسه افتاد، موجی علیه تروریسم بودن مسلمانان راه انداختند.