به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، محمد شمس الدین دیانی امروز در همایش «فرهنگ و تمدن پزشکی در عصر رضوی» که به همت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تالار رازی دانشکده بهداشت این دانشگاه در حال برگزاری است بیان داشت: ائمه(س) با توجه به سیراب شدن از وحی الهی نسبت به دیگر افراد در جامعه نسبت به فهم مسائل دارای درک بالاتری بودند.
مربی گروه معارف اسلامی دانشکده پزشکی مشهد افزود: در این میان آن چه که در دست ما قرار دارد احادیث و روایاتی است که نشان از نکات بهداشتی، پزشکی و علم طب دارد.
دیانی به اعتبار اسناد موجود از تاریخ اسلام واشارات این روایات به علم پزشکی اشاره کرد و افزود: متشرعین به این تصور که روایات حاوی علم پزشکی تجربی هستند، کندوکاوی جهت پیگیری سند حقانیت این روایات انجام ندادند و این در حالی است که بیش از 50 معیار جهت شناسایی صحت روایات و احادیث وجود دارد.
وی ادامه داد: در اسلام به بیماری اشاره شده و بیماری و درمان آن را از طرف خدا دانسته است به نحوی که در روایتی پیامبر گرامی اسلام فرمودند« اگر بیماری، انسان بود من با او میجنگیدم» که این نشان میدهد برای رسیدن به درمان بیماری باید تلاش کرد و با او جنگید.
این استاد دانشگاه به فرموده امام رضا(ع) در این خصوص اشاره داشت و تاکید کرد: بر اساس فرموده امام هشتم(ع) خداوند انسان را به بیماری دچار نمیکند مگر این که برای آن بیماری درمانی قرار داده باشد.
مربی گروه معارف اسلامی دانشکده پزشکی مشهد اسلام را نسبت به سلامتی مردم در دو مقوله بهداشت و تغذیه دارای بیشترین احادیث و روایات دانست و تصریح کرد: درمان در اسلام پس از بهداشت قرار گرفته است و این نکته نشان میدهد علم پزشکی در اسلام بیش از درمان که عملی پس از ایجاد بیماری است، نگران بیمار نشدن انسانها است.
دیانی به فرمایش امام رضا(ع) در اهمیت بهداشت اشاره و تاکید کرد: امام هشتم(ع) فرمودند:«بدن آدمیزاد به منزله زمین پاکیزهای است که اگر خواستی به آبیاری و معماری او بپردازی اعتدال را رعایت کن، نه آنقدر آبش بده که لجن زار شود و نه آن قدر بی آبش کن که بخشکد».
وی دستورات اسلام در خصوص سلامتی و بهداشت جسم و روح را در دو شکل خلاصه کرد و گفت: دستورات بهداشتی اسلام یا واجب، مستحب و مکروه است و یا ارشادی و بهداشتی میباشد. در این میان دستوراتی مانند آثار وضو و زدن مسواک مستحب و نخوردن خاک، یا نخوردن گوشت خام جزئی از مکروهات محسوب میشود.
مربی گروه معارف اسلامی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به فرمایش امام رضا(ع) در خصوص دستورات اسلام اشاره داشت و تاکید کرد: امام رضا(ع) میفرمایند: دستورات اسلام هم جنبههای مادی و هم جنبههای معنوی زندگی شما را دنبال میکند و تلاش دارد هر آن چه برای سلامتی شما مفید است را توصیه و هر چه دارای ضرر میباشد را نهی نماید.
دیانی نوع دیگر دستورات اسلام را ارشادی و پیشگیرانه دانست و بیان کرد: مثلا این فرمایش امام صادق(ع) که ضرف را پس از شستن وارونه بگذارید تا شیظان در آن راه پیدا نکند یک نکته ارشادی است که شما واجب به عمل آن نیستید؛ اما اگر انجام دهید ضرر را کمتر خواهید کرد.
این استاد دانشگاه در پایان به الگوی ایجاد دانشگاه رضوی در کشور اشاره داشت و یادآور شد: الگوی ایجاد دانشگاه رضوی در ایجاد علوم و فنون پزشکی جهت رشد سلامتی در مردم دارای قابلیت استفاده بسیار می باشد.