گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دانشگاه به عنوان یک نهاد اجتماعی وظیفه خطیر در تربیت نسل های آینده دارد. تشکل ها و کانون های دانشجویی نقش آفرین اصلی تولید نیروی انسانی فعال و اجتماعی هستند که دانشجو در این جمع های دانشجویی ورزیده می شود.
کسب مهارت های اجتماعی کارکرد اصلی این تشکل ها برای دانشجویان است وظیفه که دانشگاه ها از آن غفلت کرده اند. این تشکل ها علاوه بر سود شخصی بسته به ماهیتی که دارند در حوزه های صنفی، سیاسی و ورزشی و فرهنگی سود اجتماعی نیز دارند که دانشگاه از آن منتفع می شود.
یکی از این جمع های دانشجویی، شورای های صنفی دانشجویی هستند. تشکلی که گستره وسیعی از دانشجویان را به طبع رسالتی که دارند، شامل می شود.
شورای صنفی همان طور که از اسم آن مشخص است مسائل و دغدغه های صنفی دانشجویان را پیگیری می کند و این شورا از جمع های است که هر دانشجو به طور مشخص روزانه با آن مواجه است از آموزش و پژوهش و امور فرهنگی و رفاهی دانشجویان همه از مسائلی است که شورای صنفی و دانشجو با آن برخورد دارد.
یکی از شوراهای صنفی فعال دانشگاه علوم پزشکی اهواز، شورای صنفی دانشکده پزشکی دانشگاه است برای صحبت درباره اقدامات و فعالیت های شورای صنفی دانشکده پزشکی گفت و گوی را با احمد ولی پور، دانشجوی سال ششم پزشکی و دبیر شورای صنفی دانشکده داشتیم.
آقای ولی پور با سلام و تشکر از وقتی که در اختیار خبرگزاری دانشجو خوزستان قرار دادید و همچنین به نوبه خودمان انتخاب مجدد شما به عنوان دبیر دانشکده تبریک می گویم، درباره شورای صنفی دانشگاه بفرماید؟
من هم از شما و زحمات خبرگزاری دانشجو که به عنوان تنها رسانه تخصصی در حوزه دانشجویی فعالیت می کند و صادقانه اخبار دانشگاه را پوشش می دهد تشکر می کنم.
شورای صنفی دانشگاه علوم پزشکی اهواز بعد از سه سال رکود دوباره با حمایت های ریاست دانشگاه و پیگیری ها و عنایت ویژه معاونت فرهنگی و دانشجویی پا به عرصه فعالیت گذاشت.
شوراهای صنفی با هدف پیگیری مطالبات صنفی دانشجویان در سطح دانشگاه و دانشکده ها با برگزاری انتخابات مشخص شدند.
شورای صنفی این ظرفیت را فراهم می کند که نیازها و انتظارات دانشجویان به صورت قانون مند و مشخص به مسئولان منتقل شود و پیگیری های لازم صورت گیرد.
شورای صنفی بر چه اساسی در دانشگاه فعالیت می کند؟
ببینید مسائل صنفی از مسائلی است که دانشجویان هر روز با آن مواجه هستند و مشکلات صنفی از مسائلی است که به وضوح قابل رویت است و از دید اعضای شورا که خود نیز دانشجو هستند، کوچکترین مسئله صنفی قابل چشم پوشی نیست و خود این اعضا هستند که در متن کار قرار دارند.
مشکلات را از نزدیک لمس می کنند و دانشجویان از این شورا که نمایندگان قانونی خودشان هستند انتظار دارند که مشکلات را پیگیری کنند.
شروع کار سختی های خاص را دارد برای اینکه شورای صنفی را برای اولین بار در دانشکده راه اندازی کنید با چه مشکلاتی روبرو بودید؟
یکی از مشکلات اصلی که در شروع کار داشتیم مسائل اولیه و زیرساختی بود و همچنان که می دانید برای شروع فعالیت نیاز به یک سری زیر ساخت های مثل دفتر کاری که برای شروع کارها نیاز داشتیم و یا سیستم و دیگر امکانات را نداشتیم که این مقدمات با حمایت معاونت اجرایی دانشکده فراهم شد.
همچنین با پیگیری های که در همان ماه های اول صورت گرفت، بالاخره برای امور اداری شورای صنفی در اتوماسیون اداری دانشکده کارتابل اتوماسیون ایجاد شد.
درباره ساختار و کمیته های شورای صنفی بفرماید؟ شورای صنفی در چه حوزه های نیازهای دانشجویان را پیگیری می کند؟
شورای صنفی با حمایت مسئولان در سطح دانشکده و شورای مرکزی در سطح دانشگاه فعالیت می کند. طبق آیین نامه شورای صنفی دانشگاه هر واحدی که شامل دانشکده ها و خوابگاه ها می باشد شورای صنفی مخصوص خود را دارد یعنی در دانشکده و خوابگاه ها شورای صنفی مجزا داریم که این شوراها با رای دانشجویان مشخص می شود.
اعضای شورای صنفی واحدهای مختلف در اولین جلسه دبیر واحد را مشخص می کنند و دبیران واحدهای دانشکده ها و خوابگاه ها شورای مرکزی دانشگاه را تشکیل می دهند و از بین این افراد دبیر مرکزی شورای صنفی دانشگاه مشخص می شود.
هفته گذشته دومین دوره انتخابات شورای صنفی دانشکده ها برگزار شد استقبال چگونه بود؟
بله به لطف خدا با حضور دانشجویان و مساعدت مسئولان دانشگاه انتخابات شورای صنفی دانشکده ها و خوابگاه ها برگزار شد و حضور دانشجویان مناسب بود و این به نوعی نشان می دهد که عملکرد دوره گذشته شورای صنفی بد نبوده است و خوشبختانه شورای صنفی تمام واحد ها این دوره به طور کامل تشکیل شد.
مسئولان دانشکده پزشکی در زمینه فعالیت های شورای صنفی حمایت های لازم را انجام می دهند؟
مسئولان دانشکده پزشکی بیشتر در اواخر دوره همکاری خوبی با شورای صنفی داشتند و در دانشکده یک دفتر به شورای صنفی اختصاص دادند و امکانات خوبی به شورای صنفی دادند که جای تشکر دارد.
متاسفانه در دانشکده ها و واحدهای دیگر دوستان شورای صنفی امکانات اولیه ندارند و هنوز جایگاه شورای صنفی مرکزی در دانشگاه تعریف نشده و شناخته نشده است که امیدوارم این مسئله نیز حل شود.
حوزه فعالیت شورای صنفی در دانشکده شامل چه مسائلی می شود و شورا چه مسائلی را در دانشکده پیگیری می کند؟
دانشجویان پزشکی در سه سال اول که دوره علوم پایه و فیزیوپات هستند در دانشکده هستند و مابقی دوره دانشجویی را در بیمارستان ها هستند و حوزه فعالیت شورای صنفی هم در دانشکده و هم در بیمارستان است و مسایل و دغدغه های دانشجویان را پیگیری می کند.
شورای صنفی در دانشکده چند کمیته برای پیگیری مسایل دانشجویان دارد؟
شورای صنفی دانشکده پزشکی دارای سه کمیته آموزشی و پژوهشی، کمیته رفاهی و کمیته فرهنگی است که در همان روز اول جلسه مسئولان این کمیته ها برای پیگیری مسائل دانشجویان مشخص شد.
اعضای این کمیته ها در بین دانشجویان دانشکده حضور می یابند و مشکلات را جمع آوری می کنند و در جلسات به مسئولان منتقل می کنند.
در حوزه مسائل رفاهی چه مشکلاتی در دانشکده وجود دارد آیا این ها را پیگیری کردید؟
یکی از مشکلات که دانشجویان پزشکی در حوزه رفاهی با آن روبرو هستند، مسئله پایون و محل استراحت دانشجویان در بیمارستان ها است.
بیمارستان های آموزشی به لحاظ فیزیکی فرسوده هستند هر چند بعد از طرح تحول نظام سلامت اقداماتی در بخش ها و کلاس های درس انجام شد و خوشبختانه نوسازی شدند؛ اما خوابگاه ها در بیمارستان ها از لحاظ فیزیکی و تجهیزاتی فرسوده هستند.
خوشبختانه ریاست دانشگاه مبلغ یک میلیارد تومان برای تجهیز پایون ها اختصاص داد و اکنون هم بهسازی پایون ها برعهده معاونت اجرایی دانشکده است که شورای صنفی دانشکده نیز برآن نظارت دارد و در مراحل اجرایی آن همکاری دارد.
امید است به زودی پاویون ها نوسازی و تجهیز شوند از مشکلات اساسی رفاهی که در بیمارستان با آن روبه رو هستیم یکی مسئله عدم امکان رزرو غذا در بیمارستان توسط دانشجویان است و کمبود پارکینگ برای اینترن ها که متاسفانه هنوز موفق به حل آن ها نشدیم.
در حوزه جایجایی و تردد دانشجویان پزشکی و بیمارستان چه گام های را برداشتید؟
دانشجویان پزشکی قبلا برای تردد بین بیمارستان و دانشکده هیچ سرویسی نداشتند؛اما با پیگیری های شورای صنفی دو ماه پیش سرویس تردد دانشجویان بین خوابگاه و بیمارستان برای دانشجویان فراهم شده است.
این سرویس برای تردد برای خوابگاه های صدف، گلستان و شهید رجایی فراهم شده است. یکی از مسائلی که در بحث تردد دانشجویان وجود دارد، مسئله تردد دانشجویان اهوازی که ساکن خوابگاه نیستند، به بیمارستان ها است و امیدوارم بتوانیم این را هم به نوعی حل کنیم.
شورای صنفی در حوزه آموزشی و پژوهشی چه اقداماتی را اتجام داده است؟
در سال های قبل دانشجوی پردیس واحد بین الملل اروند جذب می شد که به دلیل ناکارآمدی این طرح این مسیر برداشته شد و دانشجویان پردیس اروند به دانشگاه اهواز منتقل شدند که این علاوه بر افزایش پذیرش دانشجوی پزشکی که در دولت قبل با آن مواجه بودیم باعث مشکلات زیادی برای دانشجویان شده است.
یکی از مشکلاتی که ما داشتیم مسئله کمبود فضای آموزشی در کلاس های درس و بخش ها و درمانگاه ها در بیمارستان ها است و از لحاظ فضای آموزشی هنوز با استانداردهای آموزشی فاصله داریم.
ما معتقدیم برای تربیت یک پزشک خوب نیاز به حداقل استانداردهای است و باید به ازای دو دانشجو یک تخت بیمارستان باشد که الان تعداد دانشجو خیلی بیشتر از تعداد تخت ها است و این به کیفیت آموزشی لطمه وارد می کند.
شورای صنفی پیشنهادات خود را برای حل این مشکل به دانشکده منتقل کرده است و خوشبختانه ریاست دانشکده پیگیر برطرف کردن این مشکلات است.
مشکل دیگر کمبود وسایل کمک آموزشی مثل موالژ ها در بیمارستان هستیم که خوشبختانه قرار بر این شد که مرکز آموزش مهارت های بالینی در بیمارستان ها راه اندازی شود.
کمبود تجهیزاتی همچون افتالموسکوپ و اتوسکوپ و غیره. در دسترس دانشجویان نیز آزاردهنده بوده است و مشکلی است که کماکان دانشجویان با آن مواجه هستند.
یکی از مسائلی که پس از ادغام دانشجویان واحد بین الملل مطرح شد، همین مسائل آموزشی بود نظر شما در این باره چیست؟
ببینید برخی استدلال می کنند که در کشور با کمبود پزشک روبرو هستیم و یا اگر این دانشجو را در کشور نگه داریم به کشورهای خارج سفر می کنند و ارز از کشور خارج می شود که اینطوری نیست. همین الان هم تعداد زیادی از دانشجویان به خارج از کشور می روند و ما نتوانسته ایم جلوی آن را بگیریم.
ما با جذب دانشجوی آزاد و بین الملل مشکلی نداریم همه دوستان ما هستند؛ اما صحبت همه ی ما چه دانشجویان دولتی و چه واحد بین الملل این است که باید حداقل استانداردهای آموزشی رعایت شود و این خیلی پسندیده نیست که دانشجویی در سرکلاس صندلی برای نشستن نداشته باشد یا در راندهای آموزشی به علت ازدحام نتواند بیمار و استاد خود و معاینات را ببیند.
از نمایندگان مجلس و وزارت بهداشت تقاضا داریم که همانطور که اصرار بر افزایش پذیرش دانشجو دارند برای بهبود مسائل آموزشی و زیرساخت های آموزشی و رفاهی دانشجویان بودجه لازم را فراهم و اقدامات اساسی انجام دهند؛ زیرا با دست خالی نمی توان پزشک تربیت کرد و نیاز به امکانات و سرمایه گذاری است.
برای رفع این مسائل آموزشی که ناشی از ازدحام دانشجویان است چه پیشنهادی شورای صنفی دارد؟
راهکار اساسی احداث بیمارستان و فضاهای آموزشی جدید است که در کوتاه مدت امکان پدیر نیست.
پیشنهادات ما در کوتاه مدت این است که بخش های غیر فعال کنونی از لحاظ آموزشی را فعال کنیم و بخش های فعلی را در ماه های بیشتری در سال پذیرای دانشجو کنیم.
براساس تعاملی که بین شورا و مسئولان دانشکده صورت گرفته است طرح ریوایز آموزش پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی اهواز اجرایی می شود.
برای آموزش های پزشکی یک سری پروتکل های وجود دارد که دنبال این هستیم از طریق طرح ریواز آموزش پزشکی در اهواز این پروتکل ها را به طور کامل اجرایی و مسئله را حل کنیم.
یکی از مشکلات دانشجویان پزشکی بحث هزینه تحصیلی دانشجویان است برای حل این شورای صنفی چه پیگیری های انجام داده است؟
دانشجویان پزشکی پس از هفت سال تحصیل تازه در دوره اینترنی با این همه درس و شفیت های بیمارستان ماهی حدود 48 هزار تومان حقوق دریافت می کنند که به هیچ وجه کفاف هزینه های دانشجویان پزشکی برای خرید کتاب و تجهیزات و ..را نمی دهد.
از سوی چون دانشجوی پزشکی حق کار در بیرون را هم ندارند این باعث می شود حقوق دانشجویی کفاف هزینه ها را نمی دهد البته مقرر شده رئیس دانشگاه برای خرید تجهیزات پزشکی دانشجویان را کمک کند.
در زمینه فرهنگی و رفاهی چه برنامه های را شورای صنفی دانشکده پزشکی پیگیری کرده است؟
یکی از مشکلاتی که دانشجویان در دانشکده داشتند، مسئله بوفه دانشکده و اتاق تکثیر بود و الان در حال پیگیری هستیم که یک بوفه مناسب برای دانشجویان تدارک ببینیم تا دانشجویان برای خرید به بوفه هایی که فاصله زیادی با دانشکده دارند مراجعه نکنند.
در کمیته فرهنگی هم دو اردوی جداگانه برای دانشجویان آقا و خانم برگزار کردیم و همچنین آیین تجلیل از دانشجویان برتر دانشکده را برگزار کردیم که با استقبال بینظیر دانشجویان مواجه شد و بازخورد خوبی در بین دانشجویان داشت. با این وجود باز هم کمبود اجرای فعالیت های فرهنگی توسط دانشکده احساس می شود.
یکی از چالش های که همواره شورای صنفی در دام آن می افتاد ورود در مسائل سیاسی و غیر صنفی بوده است چه راهکاری برای سیاسی نشدن شورای صنفی اندیشید؟
شورای صنفی تنها نهاد دانشجویی در دانشگاه است که با رای تمامی دانشجویان انتخاب می شود و اعضای شورای مرکزی و شورای واحدها همه به رای و نظر دانشجویان احترام می گذاریم و اجازه نمی دهیم رای و اعتماد دانشجویان به شورای صنفی به خاطر مسائل سیاسی از بین برود.
ما متعهد شدیم که تا در شورای صنفی هستیم در مسایل سیاسی دخالت نکنیم و از نظر اخلاقی نیز پسندیده نیست که شورای صنفی سیاسی شود.