گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، یادداشت دانشجویی*بار دیگر همزمان با نزدیک تر شدن به انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرنگان رهبری و هراس دشمنان انقلاب اسلامی از نمایش مردمسالاری دینی در این کشور برخی در داخل و خارج بار دیگر ترفندهای همیشگی را در راستای به حاشیه کشاندن و کوچک کردن حماسه پیش رو به کار می برند.
یکی از این ترفندها که همواره مورد استفاده بدخواهان و عناصر فرصت طلب قرار گرفته، و در انتخابات پیش رو نیز با توجه به حجم گسترده نام نویسی کاندیداها، با شدت بیشتری پیگیری می شود زیر سوال بردن بحث احراز صلاحیت هاست. با وجود این که افزایش قابل توجه نامزدهای حضور در انتخابات امری مثبت است و با گسترش دامنه حضور مردم می تواند تنور انتخابات را داغ تر نماید، اما عده ای مغرض چشم طمع بر آن داشته و قصد حاشیه سازی پیرامون آن را دارند.
عده ای با هدف ضربه زدن به جمهوریت و اسلامیت نظام و عده ای دیگر که منافع شخصی آنان همسو با دشمنان انقلاب تعریف شده است با طرح شعارهای عوام فریبانه رد صلاحیت های کاندیداهای فاقد شرایط لازم برای ورود به مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری را در تعارض با آزادی نشان دهند و از این طریق به تهییج و تحریک احساسات برخی که اطلاع کمتری از سازوکارهای قانونی انتخابات در ایران و سایر کشورهای جهان دارند، بپردازند.
آن ها ادعا می کنند اگر اکثریت مردم به فردی رای دادند یعنی صلاحیت وی توسط مردم تایید شده است. در این متن به بررسی ادعای مذکور از چند منظر می پردازیم:
* نخست این که حضور تمامی افراد ثبت نام کننده در عرصه رقابت انتخاباتی در هیچ کجای دنیا مرسوم نیست و تقریبا در تمامی سیستم های حکومت داری به شیوه های مختلف بحث نظارت استصوابی صورت می گیرد، واقعیتی که مخالفان بحث نظارت آن را تعمدا نادیده گرفته و چشم بر روی آن می بندند.
* منظر دوم تعارض لغو نظارت با حقوق مردم و منافع انقلاب است. حضور تمامی افراد فارغ از صلاحیت یا عدم صلاحیت حضور در مجلس به معنی این است که هر نماینده ای که از توان مالی بالاتر برخوردار بوده و یا موفق شده خود را به کانون های ثروت وصل نماید، با توجه به برخورداری از قدرت رسانه و تبلیغ بیشتر، پیروز انتخابات باشد. هر چند صرف هزینه برای تبلیغات از اصول مسلم رقابت های انتخاباتی است، اما افرادی که به کلی مخالف نظارت بر صلاحیت کاندیداها هستند، قصد دارند با سیاست زدایی از عرصه انتخابات و با قربانی کردن منافع انقلاب اسلامی و حقوق مردم آن را به بازاری برای سرمایه داران تبدیل کنند.
* منظر سوم تعارض عدم نظارت با حق دانستن مردم است. هر چند رد صلاحیت یک کاندیدا به این معنا نیست که وی شایستگی حضور در هیچ منصبی را در نظام جمهوری اسلامی ندارد، اما طبیعتا در میان افراد که از حضور در عرصه انتخابات باز می مانند برخی به دلیل موارد امنیتی، اخلاقی و مالی رد صلاحیت می شوند، لذا سازوکار در نظر گرفته به نحوی است که تنها چند نفر از امنای مردم پرونده کاندیداها را بررسی می کنند تا به این شکل آبروی فرد مذکور نیز حفظ گردد. حال اگر افرادی با اطلاع از این مورد باز هم بر عدم نظارت اصرار ورزد از دو حالت خارج نیست:
الف- این افراد یا دانستن و اطلاع را حق مردم نمی دانند و از نظر آنان حضور افرادی دارای سوء پیشینه امنیتی، اخلاقی و مالی در مجلس بلامانع است که این نگاه معنای جز خیانت به منافع ملی و انقلاب اسلامی را ندارد.
ب-این افراد دانستن را حق مردم می دانند اما باز هم معتقدند هر کسی که مردم به او رای دادند حائز صلاحیت است که در این صورت باید سوء پیشینه و تخلفات کاندیداها به شکل عمومی منتشر شود که این نیز امری امکان ناپذیر است چرا که هم آبروی افراد مورد لطمه واقع شده و هم انتشار برخی از این موارد به منزله اشاعه فساد و فحشا خواهد بود. علاوه بر این موارد بدون شک افرادی که تابلودار شعار توخالی عدم نظارت هستند خود نیز راضی به انتشار عمومی پیشینه و تخلفات خود نخواهند بود!
در پایان با اشاره به اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) به این نکته اشاره می کنیم که ایشان ضمن تاکید ویژه بر بحث نظارت آن را صرفا متعلق به دوران پیش از برگزاری انتخابات نمی دانستند بلکه بر لزوم تداوم نظارت تا پایان دوره نمایندگی تاکید داشته اند.
امام خمینی (ره) در وصیتنامه الهی سیاسی شان می فرمایند: باید با هوشیاری مراقب باشید و با احساس اولین قدمِ نفوذی به مقابله برخیزید و به آنان مهلت ندهید. خدایتان یار ونگهدار باشد. واز نمایندگان مجلس شورای اسلامی دراین عصر و عصرهای آینده میخواهم که اگر خدای نخواسته عناصر منحرفی با دسیسه و بازی سیاسی وکالت خود را به مردم تحمیل نمودند، مجلس اعتبارنامه آنان را رد کنند و نگذارند حتی یک عنصر خرابکار وابسته به مجلس راه یابد.
هادی پورافشار-فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.