به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بیرجند، حسین امامی، مدیرعامل آب منطقهای خراسان جنوبی در نخستین نشست اتاق فکر دانشگاه بیرجند به منظور بررسی بحران آب استان که با حضور نخبگان دانشگاهی، کارشناسان و اساتید در سالن اجتماعات دانشگاه بیرجند برگزار شد، گفت: با توجه به تنش آبی در استان و برای پایداری سیستم موجود نیاز به مدیریت آب داریم که انشاالله با توان علمی دانشگاه بیرجند، بحث بحران آب را مدیریت خواهیم کرد.
وی ادامه داد: با بیش از یک میلیارد مصرف آب در استان تا مهر سال جاری، 164 میلیون متر مکعب، کسری مخزن داریم که در سال گذشته با تلاش توانستیم از 185میلیون مترمکعب کسری را به 164 میلیون برسانیم و این اقدامات مناسب است؛ اما کافی نیست.
مدیرعامل آب منطقهای خراسان جنوبی تصریح کرد: چشم انداز پیش رو در سال جاری نرمال است و بارندگیهای کنونی، در بهترین شرایط روی معیشت و آبدهی قنوات تاثیر میگذارد؛ اما برای جبران کسری مخازن ما آنی نخواهد بود و نباید انتظار داشت تا با مقداری بارندگی مناسب، وضعیت بحران آب استان رفع شود.
امامی گفت: استان در حال حاضر بعد از سه دهه گذشته، 3.5 میلیارد متر مکعب کسری مخزن انباشته دارد و تا کنون آب آزاد برداشت شده که باید طبق برنامه این موارد جبران شود.
وی افزود: در حال حاضر مشکلاتی در بحث کمی و کیفی منابع آب وجود دارد و در برخی از نقاط استان، افت آب منابع زیر زمینی بالای یک متر است.
مدیر عامل آب منطقهای خراسان جنوبی مهمترین برنامه در مدیریت بحران آب را مدیریت منابع آب موجود استان دانست و گفت: امیدواریم با همراهی و دیدگاههایی که در حال حاضر در استان وجود دارد به سرعت این بحران را مدیریت کنیم.
امامی تصریح کرد: یکی از برنامههای کلان ما، کنتور گذاری بوده است و از محل کنتورگذاری در سال گذشته، صرفه جوییهای بسیار خوبی صورت گرفته و باید تلاش کنیم تا پایان مالی سال جاری، کنتور گذاری را به صد در صد برسانیم و کل مصرف آب استان را روزانه، رصد کنیم.
وی افزود: چنانچه این منابع موجود را مدیریت کنیم میتوانیم بخش بسیاری از نیازهای شرب و صنعت استان، را بدون انتقال آب از سایر حوزهها، تامین کنیم.
مدیرعامل آب منطقهای خراسان جنوبی تصریح کرد: باید تناسب بین آب در دسترس و قابل برنامه ریزی را در مناطق استان ایجاد کنیم و در حال حاضر در اکثر دشتهای محدوده استان، چنانچه بخواهیم به آب در دسترس متکی باشیم و معیشت کشاورزان ما دچار مشکل نشود باید سطح زیر کشت را ثابت نگه داریم و راندمان تولید را بالا ببریم.
امامی بیان داشت: در سال گذشته وضعیت نیازهای شرب را با توجه به تغییرات جمعیتی و نیازهای صنعتی را با توجه موارد استعلامی، رصد میکردیم.
وی با بیان اینکه استان ما در افق 1435 به 217 میلیون متر مکعب نیاز دارد، گفت: باید آب از سایر حوزههای آبریز به استان منتقل شود و نباید توسعه استان متوقف شود و در بحث انتقال آب به استان چندین برنامه داریم که یکی از این موارد انتقال آب از سد دوستی است که بسیاری از افراد، این دغدغه را دارند.
مدیرعامل آب منطقهای خراسان جنوبی متذکر شد: چنانچه انتقال آب، رخ ندهد؛ مهاجرت به شهر مشهد، افزایش پیدا میکند همانطور که در حال حاضر، بالغ بر 30 درصد از مردم حاشیه شهر مشهد، از خراسان جنوبی هستند.
اگه دشت مختاران آب دارد چراچاههای درون آن کارتی شده است یعنی برای مختاران آب ندارد ولی برای بیرجند آب دارد.چراکسی به فکر سرمایه گذاری درخوددشت نیست.این چیزیه که واقعا هست چرا آن 100میلیارد درخوددشت سرمایه سرمایه گذاری نمی شودتامردم به آن دشت کوچ کنند وآنجارونق گیرد.بعدازاینکه آن دشت راخشک کردند چه خواهند کرد.بااین وضعیت بارش دراین دشت آن هم چندسال آینده از دست بیرجند بدتر خواهد شد.