مهدی نورایی، کارشناس و پژوهشگر پژوهشکده شورای نگهبان در حاشیه نشست سیاسی انتخابات که شب گذشته در دانشگاه ایلام برگزار شد، در گفتوگوی تفصیلی با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در ایلام، تعریف رئیس جمهور از برجام به عنوان برنامه جامع مشترک را مبهم عنوان کرد و گفت: این برنامه دستاورد مثبتی برای کشورمان به همراه نداشته است، رهبر انقلاب خطر آسیب زا بودن آن را برای حال و آینده کشورمان گوشزده کرده اند.
برجام ۲ به دنبال ایجاد فضای شعارگونه برای فرار از مسئولیت پذیری نسبت به مشکلات اجتماعی
وی با بیان اینکه برجام ۱ علی الظاهر توافق سیاسی و اقتصادی بین جمهوری اسلامی با سایر ملل بوده است، افزود: بر این اساس برجام ۲ نیز باید توافق بین گروههای سیاسی در داخل کشور باشد، دولت در این زمینه بیشتر شفافیت سازی کند؛ بنابراین برای این کار اولا دستاوردهای برجام را تبیین و تشریح کند، ثانیا اعلام کند که برجام ۲ در چه زمینه هایی اعمال خواهد شد و سوما چه گروه هایی باید پای کار بیایند.
این کارشناس پژوهشکده شورای نگهبان تصریح کرد: به نظر می رسد برجام ۲ به دنبال ایجاد فضای شعارگونه برای فرار از مسئولیت پذیری نسبت به مشکلات اجتماعی، بیکاری، رکود و امثال آن باشد، با وجود آنکه بیش از دو و نیم سال از عمر دولت یازدهم می گذرد؛ اما تا کنون برنامه مشخص و قابل دفاعی از سوی دولت به مجلس یا جامعه ارائه نشده است، برجام ۲ جنبه تبلیغاتی دارد و شاید تلاشی برای خوشبین نگه داشتن مردم تا فضای انتخابات باشد؛ به عبارتی دیگر دولت برای کسب آرا در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم به حلوای نسیه برجام ۲ متوسل شده است.
نورایی با تاکید بر اینکه برجام ۱ با همه مصیبت هایش یک مزیت و آن هم ناامیدی مردم و دولت به آمریکا را در پی داشت، تصریح کرد: برخی گروه های سیاسی و کارگزاران دولت های کنونی و پیشین در پی بزک کردن چهره دولت مستکبر آمریکا هستند. تاکید بر ایجاد تعامل با ایالات متحده از سوی رهبر در حالی انجام شد که ایشان فرمودند: نمی شود به دشمن امید بست، معظم له شرایط پیش آمده را فرصتی برای کسب تجربه عنوان کردند.
ژست های فاتحانه سیاسی که با وجود غول های رکود، بیکاری، تورم گرفته می شود
وی ایجاد اتحاد بین ملت- ولایت و ایستادگی بیشتر در برابر آمریکا را تنها برکت برجام دانست و بیان کرد: مهمترین بهره قابل استفاده از برجام تقویت نگاه بدبینانه مردم نسبت به نظام استکباری است، برخلاف ژست های فاتحانه برخی مسئولین دولتی و احزاب سیاسی که برجام را فتح الفتوح عنوان می کنند غول های رکود، بیکاری، تورم قیمت ها و سایر مسائل اجتماعی دستخوش بهبودی نشده اند.
این دانشجوی دکترای دانشگاه تهران با ابراز تاسف از زبح شدن دستاوردها و سرمایه های ۱۲ ساله ملت، دانشمندان و حاکمیت در بخش هسته ای، تاکید کرد: راکتور آب سنگین اراک که تا پیش از مذاکرات یکی از پیشرفته ترین راکتورهای جهان بود، اینک به وضعیتی دچار شده است که کمترین نشانه از راکتور آب سنگین دارد.
رفتارشناسی ایالات متحده نشان از بی تمایلی این دولت به بازطراحی راکتور اراک دارد
نورایی به یکی از مفاد مندرج در متن برجام مبنی بر بازسازی راکتور اراک در طی چهار سال از سوی غرب اشاره کرد و گفت: این بند در صورتی محقق می شود که طرفین معاهده با ایران مانند آمریکا و چین که قرار است در مبحث باز طراحی مخزن اراک با یکدیگر همکاری کنند به تعهداتشان پایبند باشند.
وی اضافه کرد: برجام ۱ از نخستین روزهای مذاکره تا کنون ده ها مرتبه نقض شده است، تحریم کردن ۱۱ شخص و شرکت، قانون ویزا، گزینه های روی میز، باقی ماندن تحریم سوئیفت نمونه هایی از بدعهدی آمریکاست، رفتارشناسی ایالات متحده نشان از بی تمایلی این دولت به بازطراحی راکتور اراک دارد.
عمر دولت روحانی به همین چهار سال محدود خواهد شد/ ملت ایران شاهد دستاوردهای برجام نخواهد بود
این کارشناس مسائل حقوقی با تاکید بر این مطلب که از دیگ برجام بخاری برای رونق اقتصادی کشور بلند نمی شود، ادامه داد: به نظر می رسد که اگر دولتمردان همچنان به مثابه گذشته جدیت واقعی در زمینه اتخاذ شیوه های دیگر در حل مشکلات نداشته باشند؛ نسبت به الگو اسلامی- ایرانی پیشرفت که کمترین اثری از آن در برنامه ششم مشهود نیست؛ بی تفاوت باشند، اقتصاد مقاومتی را همچنان که در این سه سال به پشت گوش انداختند؛ فراموش کنند و نسبت به آینده کشور بیتوجه باشند، عمر دولت روحانی برخلاف سایر دولت های روی کار آمده در ایران به همین چهارسال محدود خواهد شد.
نورایی عنوان کرد: ملت ایران شاهد دستاوردهای برجام نخواهد بود؛ زیرا این برنامه صرفا برای فرافکنی و ماهی گیری از رودخانه سیاست طراحی شده است.
وی با اشاره به عملکرد برخی کشورهای دارای سیستم اقتصاد مرکانتی تصریح کرد: در نظام های قدرتمند اقتصادی مانند آمریکا پس از استقلال، ژاپن بعد از جنگ های جهانی، چین و سایر ملل به محض ایجاد آرامش و گسترش امنیت در کشور ممنوعیت استفاده از نفت خام و اصرار به گسترش تولیدات داخلی و مصرف کالاهای ملی به صورت یک اصل اساسی در دستور کار قرار گرفت.
مسئول سابق بسیج دانشجویی دانشگاه شاهد با بیان اینکه مقام معظم رهبری بر کاهش خام فروشی تاکید داشتند، تصریح کرد: معظم له فرمودند: بودجه را به نحوی تنظیم کنید که وابستگی به نفت را کاهش دهد، مصرف کالاهای داخلی و توجه به صادرات را در منشور اقتصاد قرار دهید.
تزریق ارز ایران به ملل متخاصمی که کارنامه سفیدی در ایران و کشورهای اطراف آن ندارند، کار بسیار اشتباهی بود
نورایی، مدیریت ناصحیح اقتصادی، عدم توجه جدی به نهادهای تولید کننده، مشکلات مربوط به تحریم ها و کمبود منابع ارزی را مصادیقی برای تاکید بر وجود مشکل در کشور برشمرد و اعلام کرد: آیا تخصیص دادن ارزی که پس از توافقات به داخل کشور سرازیر شد به بخش تولید عاقلانه تر نبود؟ حتی اگر بخواهیم به این رویه به صورت خوشبینانه نگاه کنیم صرف اموال آزاد شده ایران در کارخانه های اروپایی سیاست غلطی بود که پشتوانه ارزی فرانسه و ایتالیا را مساعدت بخشید، از سوی دیگر وقتی دیپلماسی کشورهای اروپایی در منطقه خاورمیانه بررسی می شود، تزریق ارز ایران به ملل متخاصمی که کارنامه سفیدی در ایران و کشورهای اطراف آن ندارند کار بسیار اشتباهی بود.
وی خرج کردن های دولت را حساب نشده و بی برنامه عنوان کرد و افزود: ما بیش از این نیز در جذب بازارهای کشورهای همسایه پویا نبوده ایم؛ ضمن اینکه چرا دولت از بازار روسیه برای مبادلات دو سویه تجاری استفاده نمی کند؟ بی تدبیری ها در لوای بی توجهی از امکانات موجود و غفلت از پتانسیل های آماده بهره برداری آشکار میشود.
این دانشجوی دکتری حقوق عمومی دانشگاه تهران با بیان اینکه اگر عملکرد دولت در انجام مصادیق اقتصاد مقاومتی مانند تولیدات داخلی، تقویت تولید کنندگان، کاهش واردات و کاهش خام فروشی را ملاحظه کنیم نمی توانیم به یک جمع بندی خوشبینانه برسیم، تاکید کرد: دولت یازدهم در اعلام کردن مناطق آزاد گوی سبقت را از سایر دولت ها ربوده است، ایجاد مناطق آزاد در شرایطی که تولید کنندگان داخلی ما توان رقابت با کالاهای مشابه خارجی را ندارند کشور را به میدانی برای گسترش واردات و مصرف کننده کالاهای خارجی تبدیل می کند.
نورایی به وارد کردن ده ها تن شکر با وجود انبار شدن صدها تن نیشکر در سیلوهای داخل کشور اشاره کرد و گفت: وارد کردن کالاهای غیر ضروری و لوکس با ضوابط اعلام شده اند از سوی رهبر همخوانی ندارد توصیه می کنیم که دولت توجه خود را به بهبود وضعیت اشتغال و تولید داخلی مبذول کند.
وی ادامه داد: ایجاد مناطق آزاد اگر چه به صورت موقت محصولات ارزان قیمت را در اختیار مردم می گذارد؛ اما در طول زمان باعث تبدیل شدن تولید کنندگان داخلی به دلالان خارجی می شود، این موضوع اشتغال جامعه را به خطر می اندازد، در برنامه ششم به این مسائل توجه نشده است.
عضو پژوهشکده شورای نگهبان با تاکید بر این مطلب که دولت در تحقق شعارهای انتخاباتی اش ناموفق بوده است، تصریح کرد: دل بستن به خارج، امید به گشایش بعد از برجام و گره زدن تمام امور به توافق از علل ناموفق بودن دولت می باشد.
روحانی با بیان اینکه رئیس جمهور فرانسه پیگیر کاهش بیکاری جوانان ایرانی است نشان داد که تخم مرغ های امیدش را در سبد تدبیر غربی ها چیده است
نورایی به سخنرانی رئیس جمهور در گفتوگوی تلویزیونی با مردم اشاره کرد و افزود: روحانی با بیان این مطلب که رئیس جمهور فرانسه پیگیر کاهش بیکاری جوانان ایرانی است نشان داد که تخم مرغ های امیدش را در سبد تدبیر غربی ها چیده است، فرانسه یکی از کشورهای بحران زده با آمار بالای بیکاری در اروپاست و به پشتیبانی مالی ایران نیاز دارد.
وی با وعده به اینکه ملت منتظر مشاهده دستاوردی از دولت در یک سال باقی مانده به انتخابات ریاست جمهوری نباشند، تصریح کرد: بهتر است دولت یازدهم به جای خوشبین بودن به گشایش اقتصادی در دوران پسا برجام در اندیشه تمهید راهکارهایی برای پیاده سازی تحقق اقتصاد مقاومتی و الگوی اقتصادی- ایرانی پیشرفت باشد.