به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ سال 94 با تمام فراز و فرودها در عرصه علمی پژوهشی به پایان رسید. آنچه که از این سال باقی ماند دستاوردهایی هرچند اندک درحوزه پژوهش بود که تمامی مسئولان علمی کشور از وزیر علوم گرفته تا معاون علمی و فناوری رییس جمهور به این نکته اذعان دارند که آنچه تاکنون در مسیر علم پیش رفتیم قسمت کوچکی از مسیر بوده که تاپایان مسیر؛ راه زیادی باقی مانده است.
توجه و تاکید به اقتصاد دانش بنیان، نهادینه کردن فرهنگ اقتصاد مقاومتی در حوزه پژوهش از جمله الزامات پیشرفت هدفمند علمی کشور است هرچند در این گزارش، تنها به فعالیت های این نهادها برای برگزاری جشنواره و مسابقات علمی می پردازیم.
بااین حال؛ بد نیست نگاهی گذرا به فعالیت های وزارت علوم؛ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و دانشگاه های معتبر تهران بیندازیم که تا چه حد در این زمینه فعال بودند.
فروردین 94 عملا با وجود تعطیلات ایام عید برنامه خاصی صورت نگرفت؛ اما اردیبهشت به جبران کم کاری فروردین فعالیت های دانشگاه ها زیاد شد. از برگزاری جشنواره روشنا در دانشگاه علامه طباطبایی گرفته تا افتتاحیه جشنواره زیست فناوری که توسط معاونت علمی برگزارشد.
تقدیر از برگزیدگان پنجمین جشنواره ملی حرکت؛ دعوت از صاحبان طرح های کلان برای حضور در جشنواره آب؛خاک و محیط زیست؛ برگزاری هفتمین جشنواره سراسری و توسعه کسب و کار شریف با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری؛ از جمله فعالیت های پژوهشی خرداد ماه بود که البته در این ماه طرحهای پذیرفته شده نخستین جشنواره ملی اختراعات و ابتکارات دانشگاه جامع علمی کاربردی اعلام شد.
اواخر مرداد ماه خبر رسید؛ نخستین جشنواره ملی اختراعات و ابتکارات دانشگاه جامع علمی کاربردی ۲۵ مرداد در برج میلاد برگزار میشود. همچنین ثبت نام بیست و نهمین جشنواره بین المللی خوارزمی از ۱۰ مردادماه آغازشد و تا پایان شهریورماه ادامه یافت در آستانه پنجاهمین سال تاسیس دانشگاه شریف، این دانشگاه جشنوارهای با موضوع عکس، فیلم و خاطره برگزار کرد.که نام این جشنواره جشنواره ای با عنوان "نیم قرن علم و فناوری" بود.
جشنواره بین المللی رباتیک و هوش مصنوعی امیرکبیر که با شعار «ربات ها در خدمت صنایع» از ۲۴ مرداد ماه باآغاز مهلت ثبت نام کار خود را شروع کرده بود مهلت پایانی ثبت نام را تا 16 شهریور ماه اعلام کرد
مراسم اختتامیه پنجمین جشنواره ملی فناوری نانو 21 مرداد در سالن اجلاس ساختمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی تهران برگزار شد
همزمان با آغاز سال تحصیلی هشتمین جشنواره فناوری نانو از دوشنبه ۱۳ مهرماه در نمایشگاه بینالمللی تهران آغاز به کار کرد و تا ۱۶ مهرماه ادامه یافت.بیست و چهارمین جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه تهران، هفته آخر آذرماه و هم زمان با هفته ملی پژوهش و فناوری برگزار شد. در هفته پژوهش اختتامیه جشنواره سراسری کارآفرینی و توسعه کسب و کار شریف هم برگزار شد. همچنین به همت دفتر ارتباط با مدارس دانشگاه علم و صنعت ایران و گروه مدپل، جشنواره کشوری مسابقات دانش آموزی «مدکاپ علم و صنعت»(MODCUP) را روزهای ۲۶ و ۲۷ آذرماه ۹۴ در دانشگاه برگزار شد.
دانشگاه امیرکبیر نیز در ایام مصادف با هفته پژوهش دست به کار شد پنجمین جشنواره بین المللی رباتیک، سومین دوره مسابقات هوش مصنوعی و اولین دوره مسابقات فیراکاپ با معرفی برگزیدگان این دوره در دانشگاه صنعتی امیرکبیر به کار خود پایان داد.از ۲۵ پژوهشگر برگزیده در جشنواره تجلیل از پژوهشگران و به مناسبت هفته ملی پژوهش تقدیر شد.دبیر هفدهمین جشنواره جوان خوارزمی هم از تقدیر از برگزیدگان در روز سه شنبه ۲۴ آذر همزمان با هفته پژوهش در همایشهای بین المللی دانشگاه شهید بهشتی خبر داد.در این دوره از جشنواره تعداد ۱۳ استان دارای رتبه های اول تا سوم کشوری بودند که شهر تهران با ۶ طرح برگزیده در صدر جدول استان فارس با ۵ طرح در رتبه دوم، استان های یزد خراسان رضوی و کرمان در رتبه سوم قرار دارد.
پای هفته پژوهش به دانشگاه تهران هم کشیده شد و بیست و چهارمین جشنواره پژوهش دانشگاه تهران در ۲۳ آذر ماه در تالار علامه امینی برگزار شدکه در این مراسم از ۶۴ پژوهشگر برتر تقدیر به عمل آمد.
اولین جشنواره ملی کسب و کارهای نوپا در حوزه صنعت و معدن روزهای هشتم تا دوازدهم اسفندماه امسال به میزبانی دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد.
۱۷ اسفند ماه نیز جشنواره بین المللی خوارزمی با حضور ۴۴ کشور برگزار شد.
آنچه که قابل توجه است موضوع برگزاری و اهمیت دادن به پژوهش است واینکه نباید پژوهش تنها در یک زمان خاص مورد توجه قرار بگیرد و لزوما برگزاری مراسم تجلیل و تقدیر از پژوهشگران نشان دهنده اهمیت به این شریان اساسی کشور نمی شود پژوهش امری زمان بر است که یکی از مهمترین آیتم های آن که به نتیچه بخشی آن کمک می کند کمک به پژوهشگران و حمایت های مادی و معنوی است.
راه زیادی برای رسیدن به آنچه مقام معظم رهبری از آن به عنوان اقتصاد مقاومتی یاد می کنند وجود دارد و برای پیمودن این مسیر توجه به مباحث علمی کشور و توجه به اقتصاد دانش بنیان اهمیت زیادی دارد.
امیدواریم سال جدید با افزایش بودجه پژوهشی کشور شاهد رشد روز افزون ایران سربلند در عرصه پژوهش باشیم.