به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، حجت الاسلام محمد وحیدی، استاد حوزه و دانشگاه، دیروز در نوزدهمین طرح ملی همسفر تابهشت در حرم مطهر رضوی خطاب به زوجین دانشجویان، گفت: آرامش، نشاط و شادی از ویژگی های خانواده بالنده و موفق است. فرزندان این خانواده همیشه جسمی سالم و روحی صالح دارند و بزرگترها در این خانواده از احترام خاصی برخوردار هستند.
استاد اخلاق حوزه علمیه گفت: لازمه داشتن نشاط و شادی در زندگی این است که مهارت های زندگی را یاد داشته باشیم.
همیشه خوبی های اطرافیان را نگاه کنید تا زندگی شادی داشته باشید
حجت الاسلام وحیدی تصریح کرد: یکی از سفارش هایی که اولیای دین برای داشتن زندگی شاد دارند این است که همیشه خوبی های همسر، فرزند، شغل و نظام را ببینیم.
این کارشناس مسائل خانواده افزود: حضرت علی(ع) می فرمایند: «کونو کالنحل، مانند زنبور عسل باشید.»، بر اساس این روایت انسان ها باید مانند زنبور عسل باشند؛ چرا که زنبور عسل بر روی گل ها می نشیند و با تغذیه از گل های خوب، محصول آن عسل می شود، اما مگس بر روی آلودگی می نشیند.
وی گفت: من یک مراجعه کننده داشتم که برای طلاق آمده بود، به او یک برگه دادم و گفتم خوبی ها و بدی های همسرت را بنویس، بعد از نوشتن، دید که خوبی های او از بدی هایش بیشتر است و این کار باعث شد تا دریچه بهتری از رندگی بر روی او باز شود.
چه کنیم تا نصیحت ما اثر گذار باشد
استاد اخلاق حوزه علمیه با طرح این پرسش که چه کنیم تا طرف مقابل نصیحت ما را گوش کند؟ گفت: چند نکته را در نصیحت کردن رعایت کنید تا نصیحت شما اثر داشته باشد؛ یکی از آن موارد این است که نصیحت را فقط به خود فرد بگویید و جلوی دیگران مطرح نکنید. بدانید اگر او را جلوی کسی نصیحت کنید، شخصیت او را کوچک کردید.
حجت الاسلام وحیدی تصریح کرد: در ابتدای نصیحت کردن، ابتدا خوبی های او را بگویید و از او تشکر کنید، سپس عیب های او را بگویید. زمانی هم که خواستید عیب های او را بگویید او را بمباران عیب نکنید؛ بلکه تنها یک عیب او را بگویید.
این کارشناس مسائل خانواده افزود: نکته آخر این که زمانی که عیب او را می گویید، راه فرار برای او بذارید. به طور نمونه اگر همیشه غذای خانم شما سوخته است، اول از کارهای دیگر او، تعریف کنید و بعد بگویید نمی دانم؛ چرا غذای شما اینجوری می شود، اگر غذای شما مانند بچه داری شما باشد، خیلی خوب می شود، بعد ببینید چه اثری می گذارد. هیچ وقت برای این مسآله او را تحقیر نکنید.
مقایسه کردن همسرتان، اولین گام لغزش زندگی است
وی تصریح کرد: یکی از اصول زندگی این است که همسرتان را با احدی مقایسه نکنید، چون مقایسه کردن، اولین گام لغزش زندگی شماست.
استاد اخلاق حوزه علمیه گفت: دیگر اصل زندگی، گذاشتن احترام میان اعضای خانواده است. اعضای خانواده باید محترمانه یکدیگر را صدا کنند. بهترین نمونه صدا کردن اعضای خانواده را در حدیث کسا می بینیم.
حدیث کسا، بهترین نمونه برای احترام متقابل اعضای خانواده است
حجت الاسلام وحیدی بیان کرد: در این حدیث شریف می خوانیم که حضرت زهرا(س) پیامبر اکرم(ص) را «یا ابتاه»، خطاب می کنند، ایشان نفرمودند «یا اب، ای پدر». یا ابتاه به معنا ای پدرجانم است. فرزندان نیز خطاب می کنند؛ «یا اماه» یعنی ای مادر جانم.
این کارشناس مسائل خانواده افزود: حضرت زهرا(س) نیز فرزندان خود را «یا ولدی، ای پاره تن من» و «یا قره عینی» خطاب می کنند. قره در عرب به معنای اشک سردی است که از نهایت خوشحالی از چشم انسان جاری می شود؛ از این رو معنای «یا قره عینی» این است ای فرزندانم، وقتی شما را می بینم به اندازه ای خوشحال می شوم که از خوشحالی اشک از چشمانم سرازیر می شود.
وی بیان کرد: یکی از مصدایق احترام متقابل میان اعضای خانواده این است که اعضای خانواده زیبا صحبت کنند.
استاد اخلاق حوزه علمیه گفت: مشورت کردن با همسر نیز نمونه دیگر از احترام متقابل است، اگر به همسر و فرزند خود نیز قولی می دهید، به آن وفا کنید.
حجت الاسلام وحیدی بیان کرد: اگر هر کسی به همسر شما بی احترامی کرد، با او برخورد کنید و حرمت همسر خود را جلوی دیگران داشته باشید.
هر اندازه اعتماد در زندگی بیشتر باشد، شادی زندگی افزایش پیدا می کند
این کارشناس مسائل خانواده افزود: هر اندازه اعتماد در زندگی بیشتر باشد، شادی زندگی افزایش پیدا می کند؛ از این رو از هر چیزی که این اعتماد را خدشه دار می کند، پرهیز کنید.
وی بیان کرد: وقتی تلفن شما زنگ خورد در حضور همسرتان صحبت کنید، این گونه نباشد که وقتی تلفن شما زنگ خورد، از اتاق بیرون روید، چون این کار شما اعتماد همسرتان به شما را کم می کند.
استاد اخلاق حوزه علمیه گفت: سال ها طول می کشد تا اعتماد در زندگی حاصل شود، اما از بین رفتن آن، چند لحظه بیشتر طول نمی کشد.
حجت الاسلام وحیدی خطاب به زوجین بیان کرد: هیچ وقت در جلوی همسر خود از نامحرمی تعریف نکنید و در ارتباط با نامحرم دقت کنید تا حسادت همسرتان را برانگیزید.
خانواده ایده آل و بالنده، در زمان مشکلات، دنبال راه حل است
این کارشناس مسائل خانواده افزود: خانواده ایده آل و بالنده، خانواده ای است که وقتی مشکلی پیش می آید دنبال راه حل است و خانواده ناموفق دنبال راه حل نمی گردد.
وی خاطرنشان کرد: اگر می توانید مشکل را خودتان حل کنید و الا از دیگران بخواهید تا به شما کمک کند. برخی مشکلات هم تها از راه توکل به خدا و ائمه اطهار(ع) حل می شود.