اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمدرضا فراهانی، معاون فرهنگی اجتماعی وزارت بهداشت در نشست خبری هفته خوابگاه ها که امروز در وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: بخشی از معیشت دانشجویی مربوط به اسکان و خوابگاه است و مولفه بسیار مهمی در اهداف آموزش عالی کشور است؛ که اگر به این حلقه توجه نشود، برای ما صدمات و آسیب های فراوانی خواهد داشت.
وی ادامه داد: بیش از 70 درصد دانشجویان که در دانشگاه ها پذیرش می شوند، غیربومی هستند که از خانه های خود مهاجرت می کنند و اگر نسبت به معیشت آنها غفلت شود، به اهداف مان در آموزش عالی نخواهیم رسید.
فراهانی افزود: حوزه سلامت هم بسیار حساس است؛ اگر دانشجویان از سلامت جسمی برخوردار نباشند، مشکلات زیادی را ایجاد میکنند. در حال حاضر شش درصد دانشجویان علوم پزشکی با آسیب های اجتماعی روبرو هستند، که این نشان می دهد که به معیشت آنها توجه نشده است.
فراهانی ادامه داد: رفتن خوابگاه ها از دولتی به سمت خودگردان و خصوصی نیز میزان آسیب های اجتماعی را افزایش داده؛ معتقدم خوابگاه های ما خوابگاههای پاک نیستند، چون آسیب های اجتماعی از دخانیات گرفته تا سایر موارد در خوابگاه ها دیده می شود، اما این موارد در خوابگاه های دولتی نسبت به خوابگاه های خودگردان کمتر است.
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت بهداشت گفت: در قانون اساسی ما توجهی به معیشت دانشجو نشده است تا امکانی فراهم کند که دانشجو بتواند در فضای مناسب به تحصیل خود ادامه دهد. چون منابع دولت محدود است امکان انجام این کار وجود ندارد. هفته خوابگاه ها نیز به این دلیل راهاندازی شده که مسئولان دانشگاه ها، مردم و دولت به معیشت دانشجویان کمک کنند و در این راه ما به کمک خیرین برای رسیدن به اهداف نیاز داریم.
فراهانی خاطرنشان کرد: یک میلیون دانشجو در خوابگاه های دانشگاه ها ساکن هستند و 85 هزار نفر آن دانشجویان علوم پزشکی را تشکیل می دهند.
وی از ایجاد 8 خوابگاه دانشجویی در یک سال اخیر خبر داد و گفت: 8 خوابگاه دانشجویی با ظرفیت 2800 نفر و متراژ 24 هزار و 920 متر در سال گذشته به بهرهبرداری رسیده و همچنین از سند خوابگاه استاندارد رونمایی شده است و قرار شد براساس این سند 20 خوابگاه جدید با استانداردهای مناسب ساخته شود که هم سرانه خوابگاه را بهتر کند و هم کیفیت را افزایش دهد.
وی ادامه داد: از این 20 خوابگاه ساخت دو خوابگاه آغاز شده و بقیه نیز در مراحل آغاز ساخت هستند.
معاون فرهنگی وزارت بهداشت در خصوص شوراهای صنفی در دانشگاه ها گفت: علی رغم مخالفت هایی که در دانشگاه ها با ایجاد شورای صنفی شده و به آنها نگاه های سیاسی دارند، اما آئین نامه آن را ابلاغ کردیم و در بیشتر دانشگاه ها شورای صنفی تشکیل شده است. همچنین طرح شهردار خوابگاه ها به همه دانشگاه ها ابلاغ شده که 20 درصد خوابگاه ها باید شهردار داشته باشند و دانشجویان به کمک دوستان خود فضای خوابگاه را اداره کنند.
فراهانی با اشاره به اجرا شدن طرح همتایاران سلامت گفت: طرح همتایاران سلامت برای کمک به مشاوران خوابگاه ها و دانشگاه راه اندازی شده تا حس تعامل را در بین دانشجویان ایجاد کند؛ اولین گروه در دانشگاه کردستان کار خود را آغاز کرده است.
وی از ایجاد کانون های سلامت رفتار و اخلاق حرفه ای هم که به نوعی بهبود دهنده فضای خوابگاهی است، خبر داد و گفت: این کانون ها با آئین نامه های ابلاغ شده در دانشگاه ها ایجاد و با استقبال خوبی مواجه شده است.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت از ساخت شش خوابگاه توسط بنیاد 15 خرداد در دانشگاه علوم پزشکی خبر داد و گفت: ظرفیت هر کدام از این خوابگاه 150 نفر با متراژ 18 هزار متر مربع است.
فراهانی یادآور شد: برای احداث 26 مورد خوابگاه 80 میلیارد تومان هزینه نیاز است؛ که همه این مبلغ قرار است توسط خیرین تامین شود.
وی در خصوص خوابگاههای متاهلی هم گفت: حداقل فضای متاهلی که ما باید برای دانشجویان ایجاد کنیم 60 متر مربع است؛ که سه دانشجوی مجرد را پوشش خواهد داد. در برنامه ششم توسعه ماده ای آمده که دولت هر ساله باید منابعی را برای ایجاد خوابگاه های متاهلی اختصاص دهد و حتی وزارتخانه هایی که در این زمینه متولی هستند، با فروش اموال غیر استفاده خود بتوانند آن را در اختیار صندوق رفاه برای ایجاد خوابگاه های متاهلی قرار دهند.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت از افزایش 15 درصدی وام های ودیعه مسکن دانشجویان خبر داد و گفت: این وام ها 15 درصد افزایش خواهد یافت، اما چون منابع در اختیار وزارت بهداشت نسبت به وزارت علوم عادلانه نبوده، پس از تامین منابع، این کار انجام می شود.
فراهانی اضافه کرد: وام شهریه دانشجویان 800 هزار تومان است و ماهیانه 80 هزار تومان به هر دانشجو تعلق می گیرد.
وی در مورد رتبه بندی خوابگاه ها نیز گفت: خوابگاه های علوم پزشکی به چهار رتبه تقسیم خواهند شد؛ رتبه چهار خوابگاه های ضعیف هستند که قابلیت ارتقا دارند و تا پایان سال این رتبه بندی اعلام می شود. در مجموع اعلام می کنم که وضعیت خوابگاههای ما اصلا مناسب نیست و ممکن است یک خوابگاه استاندارد را هم در میان خوابگاه هایمان نداشته باشیم.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت در خصوص افزایش کیفیت غذای دانشجوی گفت: متاسفانه در مورد غذاهای دانشجویی با کمبود اعتبار مواجه هستیم و سرانه ای که اختصاص می دهند، خیلی پایین تر از هزینه هاست؛ بنابراین نوسانی بین کیفیت غذاها در دانشگاه ها ایجاد شده است و طراحی هایی صورت گرفته که کیفیت و کمیت غذاها را تغییر خواهد داد، اما اگر کیفیت بخواهد به وضعیت استاندارد برسد، نیاز به منابع مالی دارد. در لایحه امسال هم آنچه که پیش بینی شده نمی تواند این کیفیت را محقق کند، اما با الگویی که به دانشگاه ها داده ایم، قدری از مشکلات تغذیه دانشجویان اصلاح خواهد شد.
وی در خصوص صنعتی شدن غذاهای دانشجویی گفت: متاسفانه در مورد صنعتی شدن غذای دانشجویی فقط حرف زده شده، بدون اینکه اقدامی صورت گیرد.
فراهانی در خصوص وضعیت سیاسی دانشگاه ها در چند سال اخیر گفت: در ابتدای کار این دولت رخوت و سستی در فضای سیاسی دانشگاه ها ایجاد شد؛ اکنون هم وضعیت مطلوب و راضی کننده نیست؛ چه در دانشگاه های علوم پزشکی و چه در دانشگاه های وزارت علوم. افرادی در دانشگاه هستند که تک صدایی را می پسندند و اجازه نمی دهند که فضا در دانشگاه به صورت گفتمانی ایجاد شود.
فراهانی ادامه داد: در چند سال اخیر سعی کردیم که این فضا را تغییر دهیم، اما برخی افراد نگاه های امنیتی به این موضوع دارند؛ باید این تفهیم شود که مشارکت دانشجویان در فضای سیاسی به امنیت کشور کمک می کند.
معاون فرهنگی وزارت بهداشت گفت: خوشبختانه نسبت به دو سال قبل فضای سیاسی دانشگاه ها کمی بهتر شده، اما هنوز با ایده آل ها فاصله داریم.
فراهانی در خصوص دانشجویان ستاره دار وزارت بهداشت گفت: در دانشگاه های علوم پزشکی از زمانی که من در این جا مشغول به کار شدند دو تا سه دانشجوی ستاره دار بودند که مشکل آنها را حل کرده ایم.
وی در خصوص برگزاری برنامه هایی که از شورای نظارت در دانشگاه مجوز نمی گیرند و با برگزاری آنها مخالفت می شود، گفت: شوراها و هیئت های نظارت در دانشگاه ها به گونه ای رفتار می کنند که انگار حاکمیت یک حقی به آنها داده که به هر کسی که دل شان می خواهد مجوز بدهند و یا مجوز ندهند؛ ما با این قضیه مخالف هستیم، به شوراها نیز تذکر دادیم که فضا را باز نگه دارند و باید به برنامه هایی که درخواست مجوز می شود، مجوز بدهند.
معاون فرهنگی وزارت بهداشت همچنین در خصوص آئین نامه انضباطی گفت: آئین نامه انضباطی توسط وزارت علوم بازخوانی شده و تغییراتی در آن ایجاد شده، اما مشکلی برای دانشگاه های علوم پزشکی ایجاد شد که موارد خاص در این آئین نامه در نظر گرفته نشده بود، بنابراین اعتراضاتی نسبت به این نامه از طرف وزارت بهداشت صورت گرفت و در نهایت این آئین نامه اصلاح و به دانشگاه ها ابلاغ شد.
فراهانی در خصوص آمارهای مربوط به اعتیاد، افسردگی و آسیب های اجتماعی گفت: آمار جدیدی از ستاد مبارزه با مواد مخدر نداریم و طبق اخرین آمار در سال 92 این عدد 6.1 اعلام شد؛ اما باید بگوییم که مشکلات و آسیب های اجتماعی همواره در خوابگاه ها وجود دارد و قابل انکار نیست. در حوزه افسردگی تستی را برای دانشجویان آماده کرده ایم که از هر 200 هزار نفر دانشجوی علوم پزشکی این تست گرفته می شود و پس از استخراج آمار آن که در خرداد ماه انجام می شود، در این حوزه فعالیت هایی را صورت خواهیم داد.
معاون فرهنگی وزیر بهداشت ادامه داد: در دانشگاه های علوم پزشکی مواردی در خصوص عرفان های کاذب نداشتیم و ممکن است یک یا دو نفر از دانشجویان در بیرون از دانشگاه اسیر این مسائل شده باشند، اما در مجموع در داخل دانشگاه همچنین مواردی مشاهده نشده است.
وی در خصوص سند اسلامی شدن دانشگاه ها گفت: این سند که چند سال قبل بررسی و ابلاغ شد را به دانشگاه ها ابلاغ کردیم، اما اجرای این سند نیاز به منابع مالی دارد که این منابع به وزارت بهداشت اختصاص پیدا نکرده است.
فراهانی در خصوص افزایش خوابگاه های دانشجویی در حوزه علوم پزشکی گفت: به دلیل ناهماهنگی هایی که سازمان سنجش با وزارت بهداشت در اعلام ظرفیت ها دارد، در طول این سال ها هر چه تلاش کرده ایم نتوانستیم 10 درصد هم به ظرفیت خوابگاه ها اضافه کنیم.