اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، جمعی از دانشجویان دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی که امروز در اعتراض به مصوبه سازمان نظام پزشکی مبنی بر اینکه گرفتن مدرک این رشته منوط به سابقه کارشناسی و کارشناسی ارشد افراد است، مقابل وزارت بهداشت تجمع کردند، بیانیهای نوشتند که به شرح زیر است:
بسمه تعالی
جناب دکتر قاضی زاده هاشمی؛ وزیر محترم بهداشت؛
و
جناب دکتر لاریجانی، معاون محترم آموزشی وزارت بهداشت؛
با عرض سلام و تبریک روز پزشک
با تشکر از تدابیر و اهتمام پیوسته در جهت سامان دهی خدمات پزشکی و اعتلای وضعیت سلامت جامعه، احتراماً به استحضار می رساند، اخیراً بخشنامه ی جدیدی از سوی معاونت محترم نظارت و برنامه ریزی سازمان نظام پزشکی کشور منتشر شده است که مخالف رویه ی قانونی پیش از این بوده است و بواسطه ی آن حق بسیاری از دانش آموختگان و دانشجویان مقطع دکتری تخصصی ژنتیک وزارت بهداشت، تضییع گردیده است.
بر طبق بخشنامه یادشده، اعطای شماره نظام پزشکی به آن دسته از فارغ التحصیلان دوره دکتری تخصصی (PhD) رشته ژنتیک پزشکی وزارت بهداشت، که مقاطع تحصیلی قبلی (کارشناسی وکارشناسی ارشد) خود را در دانشگاه های تابعه وزارت علوم گذرانده اند، سلب شده است.
با در نظر گرفتن برخی از مستندات که در ادامه ایراد می گردد، غیر کارشناسانه بودن و عدم انطباق این بخشنامه با قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به محضر شریف عرض می گردد:
۱) بر اساس ماده ۴ از فصل سوم قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران، مصوب ۱۶/۰۸/۱۳۸۳ مجلس شورای اسلامی، کلیه اتباع ایرانی پزشک، دندانپزشک، دکتر داروساز و متخصصین و دکترای علوم آزمایشگاهی (حرفهای یا متخصص) تشخیص طبی و لیسانسیههای پروانهدار گروه پزشکی به استثناء گروه پرستاران میتوانند عضو سازمان باشند. بر طبق ماده ۳ و ۴ از آئین نامه تاسیس و اداره امورآزمایشگاه هاي تشخیص پزشکی، رشته ژنتیک پزشکی از رشته های دکترای علوم آزمایشگاهی تخصصی است و عضویت این افراد در قانون یاد شده به شفافیت ذکر شده است. از اینرو شرط بررسی مدارک قبلی فرد برای اعطای شماره نظام پزشکی به دارندگان دانشنامه دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی ،صراحتاٌ برخلاف قانون یاد شده است.
۲) بر اساس ماده ۱۰ برنامه آموزشی (کوریکولوم) دوره ی دکتری تخصصی رشته ژنتیک پزشکی مصوب شورای عالی برنامه ریزی آموزشی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مورخ ۱۷/۰۹/۱۳۸۸، فارغ التحصیلان گرایش های مختلف زیست شناسی از جمله ژنتیک، علوم سلولی و مولکولی و بیوشیمی حائز شرایط ورود به دوره دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی می باشند و بنابر ماده ۸ این آیین نامه، فارغ التحصیلان دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی، فارغ از رشته های مقاطع تحصیلی قبلی می توانند در نقش تاسیس و مدیریت آزمایشگاه تخصصی ژنتیک پزشکی و مشاوره ژنتیک ارائه خدمت نمایند. بخشنامه جدید سازمان نظام پزشکی و عدم تخصیص شماره نظام پزشکی ضمن مغایرت صریح با این آیین نامه، این حق را از فارغ التحصیلان فوق الذکر سلب می نماید.
۳) بر اساس ماده ۴۴، ذیل فصل دوازدهم از آیین نامه تاسیس و اداره ی امور آزمایشگاههای تشخیص پزشکی ابلاغیه ۲۳/۵/۱۳۹۲، به استناد قانون امور پزشکی و دارویی و سایر قوانین یاد شده، شرط دریافت مسوولیت فنی آزمایشگاه ژنتیک پزشکی را دارا بودن مدرک دکتری تخصصی در رشته های ژنتیک پزشکی، ژنتیک انسانی، سیتوژنتیک پزشکی و یا علوم زیستی (از خارج کشور با دارا بودن board certification) ذکر نموده است که از بین رشته های یاد شده، فقط دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی در داخل کشور، و توسط وزارت بهداشت ارائه می گردد. در واقع مطابق آیین نامه یاد شده، داشتن دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی شرط لازم و کافی برای تایید صلاحیت حرفه ای و فعالیت آزمایشگاهی و در نتیجه ی آن عضویت در سازمان نظام پزشکی می باشد. از اینرو رشته ی دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی یک رشته ی پروانه دار در مقطع دکتری می باشد و نه در مقطع کارشناسی، از اینرو صلاحیت حرفه ای فارغ التحصیلان با داشتن مدرک دکتری تخصصی شان تایید می گردد و نه مدرک کارشناسی شان.
۴) بر اساس قانون الحاق یک تبصره به ماده (۱) و اصلاح ماده (۳) قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و داروئی و خوردنی و آشامیدنی، مصوب ۱۰/۱۲/۱۳۷۹، مجلس شورای اسلامی، صلاحیت حرفه ای در امور پزشکی و تعیین پروانه دار بودن یک رشته دانشگاهی توسط وزارت بهداشت تعیین می گردد. از آنجا که مطابق آیین نامه تاسیس و اداره ی امور آزمایشگاههای تشخیص پزشکی ابلاغیه ۲۳/۵/۱۳۹۲ ، رشته ی ژنتیک پزشکی در مقطع دکتری تخصصی (و نه کارشناسی یا کارشناسی ارشد)، پروانه دار می باشد، از اینرو مطابق کوریکولوم دوره ی آموزشی دکتری ژنتیک پزشکی و آیین نامه تاسیس آزمایشگاه یاد شده، و بر اساس قانون یاد شده صلاحیت حرفه ای دانش آموختگان دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی توسط وزارت بهداشت تایید گردیده است و می توانند به عضویت سازمان پزشکی درآیند.
۵) دانشجویان دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی شاغل به تحصیل در وزارت بهداشت، براساس معیارهای مصوب و مشخص وزارت بهداشت، از طریق آزمون های چند مرحله ای و روش مند در دوره دکتری تخصصی گزینش شده اند. دانشجویان یاد شده این دوره را بر طبق کوریکولوم تحصیلی دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی مصوب شورای عالی علوم پزشکی وزارت بهداشت گذرانده اند، که در این کوریکولوم، صلاحیت فعالیت حرفه ای این دانشجویان با پایه ی زیست شناسی و رشته های مرتبط یاد شده، تایید گردیده است؛ اما در بخشنامه جدید نظام پزشکی، با فاقد صلاحیت دانستنِ این افراد، و نیز با ذکر الزام اینکه بایستی مقطع تحصیلی پایه ی دانشجویان یاد شده از وزارت بهداشت باشد، از اختصاص شماره نظام پزشکی به آن ها سر باز می زند. مطابق دلیل ذکر شده نامه سازمان محترم نظام پزشکی ضمن زیر سوال بردن دوره ی آموزشی دکتری تخصصی وزارت بهداشت، غیرمنطقی و مغایر آیین نامه یاد شده است.
۶) بر اساس جدول رشته های ارائه شده در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، دوره کارشناسی رشته ژنتیک پزشکی در دانشگاه های تابعه این وزارتخانه ارائه نمی گردد و مرتبط ترین رشته ها در مقطع کارشناسی(لیسانس) رشته های مجموعه زیست شناسی از جمله ژنتیک، سلولی و مولکولی و غیره می باشند که این مجموعه زیست شناسی در دانشگاه های تابعه وزارت علوم ارائه می گردند.
شایان ذکر است که بیشترین واحدهای درسی تئوری و آزمایشگاهی مرتبط با ژنتیک پزشکی در مقطع کارشناسی، در رشته ی زیست شناسی ارائه میگردد و نه در رشته های کارشناسی تابعه وزارت بهداشت! در شرایطی که رشته ی ژنتیک پزشکی در مقطع کارشناسی توسط وزارت بهداشت ارائه نمی گردد، از اینرو پذیرفته شدگان دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی غالباً دارای مدرک کارشناسی مجموعه زیست شناسی اند. از اینرو با اجرای بخشنامه ی جدید و با محروم سازی دانش آموختگان دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی یاد شده از مسیر خدمت رسانی در حوزه های تعیین شده توسط وزارت بهداشت، نظیر خدمات آزمایشگاهی، باعث هدر رفتن سرمایه های عظیم انسانی و مادی و معنوی که شامل عمر دانشجویان، آموزش های فراگرفته توسط ایشان، و هزینه هایی که صرف آموزش این فارغ التحصیلان شده است، می گردد، و همچنین موجبات سرخوردگی و اسباب مهاجرت نخبگان به خارج از مرزها را فراهم می آورد.
۷) شایان ذکر است برخلاف استدلال نادرست یاد شده توسط برخی، بایستی به عنوان مثال ذکر کرد که برای داشتن صلاحیت عضویت در کانون وکلای دادگستری و شرکت در آزمون وکالت، داشتن کارشناسی رشته حقوق شرط لازم و کافی می باشد، و فردی با داشتن کارشناسی ارشد و حتی دکتری حقوق، نمی تواند وارد آزمون وکالت گردد.
ضمن یادآوری این نکته که رشته ی ژنتیک پزشکی در مقطع کارشناسی ارائه نمی گردد و همچنین پروانه ی فعالیت حرفه ای به مقطع دکتری تخصصی آن اعطا می گردد(برخلاف رشته ی حقوق)، از اینرو مقایسه ی رشته ی ژنتیک پزشکی با حقوق، قیاس مع الفارق است و داشتن مدرک دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی، شرط لازم و کافی برای مدیریت و مسوولیت فنی آزمایشگاه ژنتیک و در نتیجه ی آن عضویت در سازمان نظام پزشکی است.
۸) بر اساس جدول ب، صفحه ۱۰ از برنامه آموزشی (کوریکولوم) دوره ی دکتری تخصصی رشته ژنتیک پزشکی، مصوب چهل و یکمین جلسه شورایعالی برنامه ریزی علوم پزشکی، دانشجویان این رشته، تعداد ۵۴۴ ساعت در قالب ۸ واحد درسی، کاروروزی تخصصی بیمارستانی می گذرانند. از اینرو استدلال عدم گذراندن دوره ی کاروزی و واحدهای بیمارستانی، برای دانشجویان دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی، محلی از اعراب ندارد!
۹) به استناد ماده ۲ آیین نامه تاسیس و اداره امور آزمایشگاههای پزشکی، ابلاغیه سال ۱۳۹۲، متخصصین ژنتیک پزشکی مسوول فنی آزمایشگاههای ژنتیک پزشکی، در آزمایشگاههای مربوطه، آزمایش را روی نمونه های حاصل از بدن انسان برای تشخیص و مراقبت و بررسی تاثیر درمان انجام می دهند. با ذکر این نکته که انجام فعالیت های بالینی و تفسیر نتایج آزمایش ها، بر عهده ی پزشک معالج می باشد، از اینرو متخصصان یاد شده هیچ گاه وارد عرصه ی بالین بیمار نگردیده و نتایج آزمایشگاه را نیز تفسیر نمی نمایند. از اینرو تعیین شرطِ داشتن مدارک قبلی در عرصه ی بالین برای این متخصصین، شرطی غیر منطقی و نا متناسب است.
۱۰) بر اساس ماده ۱ ، آیین نامه انتظامی رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفه ای شاغلان حرفه های پزشکی و وابسته مصوب ۳۰/۴/۱۳۷۸ هیئت وزیران و به استنادتبصره ماده (۲۴) قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران- مصوب ۱۳۷۴، فارغ التحصیلان رشته ی ژنتیک پزشکی جزء حرف پزشکی شمرده شده است و نیز صدور فعالیت حرفه ای آنها توسط وزارت بهداشت صورت می گیرد. با بررسی تمامی منابع و قوانین موجود در وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی مشخص می گردد، هیچ گونه مصوبه یا بخشنامه ای پیش از این، مبنی بر عدم تعلق شماره نظام پزشکی به رشته پروانه داری همچون دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی به علت سابقه تحصیل در رشته های تابعه وزارت علوم وجود نداشته است؛ کمااینکه تمامی فارغ التحصیلان پیش از این، که دارای مدرک پایه ی غیر وزارت بهداشت اند، از جمله زیست شناسی، که شامل بعضی از اعضای هیات علمی دانشگاههای علوم پزشکی کشور، و نیز مسوولان فنی آزمایشگاههای ژنتیک کشور، مطابق قوانین جاری کشور، دارای شماره نظام پزشکی می باشند.
با توجه به اینکه مجلس محترم از سال ۱۳۸۳، مصوبه ی جدیدی پیرامون موضوع یاد شده نداشته است، و دریافت شماره نظام پزشکی توسط افراد یاد شده، گواهی بر این موضوع است، بخشنامه یاد شده، با قوانین مصوب مجلس، دارای مغایرت است. همچنین دانشجویان و فارغ التحصیلان دوره دکتری تخصصی این رشته، در زمان شروع به تحصیل، با قوانین جاری همان سال، وارد این دوره گردیده اند، از اینرو، در صورت هرگونه تغییر در قوانین، نبایستی عطف به ماسبق گردد و شامل حال دانشجویان دکتری فعلی وزارت بهداشت نگردد.
براساس موارد یاد شده، بخش نامه جدید سازمان نظام پزشکی، در عین مغایرت با قوانین و آیین نامه های یاد شده، ضمن به کنار راندن تعداد زیادی از متخصصان ژنتیک پزشکی کشور از عرصه ی خدمت رسانی و نیز با هدر دادن سرمایه های انسانی و مادی و معنوی کشورعزیزمان ایران، حق مشروع و قانونی این دانشجویان و فارغ التحصیلان را تضیع می¬نماید و در نتیجه دلسردی، سرخوردگی و اعمال تبعیض بین دانشجویان وکلیه متخصصان ژنتیک پزشکی را در پی خواهد داشت. لذا از وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و معاونت آموزشی تقاضا داریم به موجب وظایف شرعی و قانونی که در مقابله با هر گونه بی¬عدالتی و تبعیض در جامعه دارند و خوشبختانه این ویژگی هم در سابقه مدیریتی آن اساتید ارجمند وجود دارد، نسبت به صدور نامه ای برای لغو بخشنامه مذکور به مجموعه نظام پزشکی اهتمام ورزیده تا دانشجویان و فارغ التحصیلان ژنتیک پزشکی بتوانند بر اساس شرایط و قوانینی که در بدو ورود به دوره تحصیلی خود تا هم اکنون داشته¬اند، کما کان با انگیزه و اعتقاد راسخ به تحصیل و جهاد علمی و خدمت رسانی در حوزه تخصص خود در این مسیر مقدس گام برداشته و جامعه هم از خدمات علمی آن ها بهره¬مند گردد.
البته دکتر جمشید حاجتی، دبیر شورای آموزش علوم پایه پزشکی نیز نامه ای در جهت حمایت از ما دانشجویان به معاونت اموزشی ارسال کرده اند تا با امضای دکتر لاریجانی به نظام پزشکی ارسال گردد که تا کنون این امر میسر نگردیده است.
با توجه به مستندات فوق نامه های اعتراضی و مستدل انجمن ژنتیک پزشکی، مدیران گروه های ژنتیک پزشکی دانشگاه های کشور، اساتید گروه های ژنتیک پزشکی دانشگاه های کشور و دانشجویان دوره دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی به وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی ارسال شده است.
و من الله توفیق الامور
جمعی از دانشجویان و دانش آموختگان مقاطع دکترای و ارشد ژنتیک پزشکی
مرداد ماه ۱۳۹۵، سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل
رونوشت ها؛
جناب آقای دکتر قاضی زاده هاشمی، وزیر محترم بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
جناب آقای دکتر لاریجانی، معاونت محترم آموزشی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
ریاست و اعضای محترم کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی
ریاست و اعضای محترم کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی
جناب آقای دکتر زالی، ریاست محترم سازمان نظام پزشکی کشور
جناب آقای دکتر جهانگیری، معاونت محترم نظارت و برنامه ریزی سازمان نظام پزشکی کشور
جناب آقای دکتر اکرمی، ریاست محترم انجمن ژنتیک پزشکی ایران
هیات ممتحنه و بورد ژنتیک پزشکی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی