اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست «از برجام چه خبر؟!» با سخنرانی حجت الاسلام رسایی، نماینده مجلس نهم با موضوع بررسی دستاوردهای برجام به همت بسیج دانشجویی در پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور (دانشگاه شهید بهشتی) برگزار شد.
رسایی سخنان خود را با توضیحاتی از چگونگی و چرایی شروع مذاکرات آغاز کرد و گفت: نگاه خوشبینانهای در دولت جدید حاکم بود؛همچنین در طیف اصلاحطلبان؛ که اگر ما روال خود را تغییر دهیم، آمریکاییها واقعاً به دنبال یک مذاکره و نتیجه هستند. در متن توافقنامه ژنو میزان تعهدهایی که ما به غربیها دادیم با آن چیزی که آنها دادند، از نظر کمی و کیفی فاصله زیادی دارد.
وی ادامه داد: حتی بعد از توافق ژنو ،متن توافقنامه را به صورت رسمی منتشر نمیکردند تا اینکه طرف آمریکایی آن را منتشر نمود. از تیر۹۲ تا آذر ۹۲مذاکرات محرمانه بود و هیچ گزارشی بهصورت رسمی منتشر نمیشد. ما در این روزها تقریبا در یکسالگی توافق ژنو هستیم. در آن زمان، ۱۰۰ روز از شروع بکار دولت روحانی میگذشت و ایشان میخواست با مذاکره طبق قولی که در وعده های انتخاباتی خود داده بود، در ۱۰۰روز اول گشایشی را در زندگی مردم ایجاد کند، به همین دلیل با دستپاچگی به سمت امضای توافقنامهی ژنو رفت.
نماینده مرم تهران در مجلس نهم افزود: تمامی تحریمها علیه ما از چهار جهت بوده است: تحریمهای شورای امنیت، تحریمهای دولت آمریکا، تحریمهای سنای آمریکا و تحریمهای اتحادیه اروپا، که این تحریمها به چهار دلیل نقض حقوق بشر، دفاع از تروریسم، سلاح هستهای، و صنایع موشکی علیه ما وضع شده است. آیا با توافقنامه ژنو مطابق با آن چیزی که آقایان گفته بودند کلیهی این تحریمها برداشته میشد؟ نه در متن توافقنامه ژنو و نه لوزان و نه در متن توافقنامه برجام هرگز چنین چیزی وجود نداشته است. نهایت چیزی که گفته شده، این است که اگر ایران به تعهداتش عمل کند و اگر راستی آزمایی بشود و با آن راستی آزمایی به یقین برسد، تحریمهایی که فقط و فقط مربوط به هستهای هست، تعلیق خواهد شد.
رسایی در واکنش به پلاکارد یکی از حاضرین در سالن که بر روی آن نوشته شده بود «کاسبان تحریم» گفت: بله، یک عده کاسب تحریم بودند و با تحریم، کاسبی میکردند؛ همانهایی که با وعده رفع تحریم مردم را به دنبال خودشان کشیدند. رهبر انقلاب در موافقتنامه مشروط خودشان تصریح کرده بودند که برجام باشد با شرط اینکه کلیه تحریمها برداشته شود. به گروه مذاکرهکننده قبلی هم گفته بودند در قبال آن ۲۰ درصد اورانیوم غنیشده کلیه تحریمها برداشته شود، اما متأسفانه در حال حاضر پاسخی دربارهی چراییِ پابرجا بودن تحریمها نیست. دادهها و ستانده های برجام برابر نیست –یک سال از توافق برجام گذشت و اتفاقی نیفتاده است و البته قرار نیست بیفتد.
وی ادامه داد: این حرف که با برجام جلوی حمله نظامی گرفته میشد، واقعاً حرف غیر مستند و غیرعقلانیای است. برعکس، برجام و انتخاب روحانی در سال ۹۲، محصولی مطابق خواست غربیها برای حمله نظامی است، چون طرف غربی میگوید ما میخواستیم حمله نظامی بکنیم دیدیم آن چیزی که میخواهیم با حمله نظامی و تلفات به دست بیاوریم با انتخاب آقای روحانی و توافق برجام برای ما حاصل شد؛ ضمن اینکه بعد از برجام هم جمهوری اسلامی ایران بارها تهدید به حمله نظامی شده است و اخیراً یکی از مقامات آمریکایی گفت که برجام حمله نظامی را برای ما تسهیل کرد.
رسایی اضافه کرد: اگر به روحانی اجازه داده میشد خطوط قرمز را رد کند، اسراییل را به رسمیت هم میشناخت؛ این را با استدلال عرض میکنم. وقتی رئیسجمهوری که سابقه دبیر شورای امنیت ملی را به مدت ۱۲سال دارد(و حدود ۸ سال رئیس کمیسیون امنیت ملی بوده) در سازمان ملل در مصاحبهاش با رسانههای بیگانه، سه بار از لفظ "کشور اسراییل" استفاده میکند، دارد کُد میدهد. ورزشکار ما روی تشکِ مسابقه نمیرود و مسابقه نمیدهد چون میگوید ما شما را کشور نمیدانیم، اما رییس جمهور ما سه بار گفت کشور اسراییل. همه ما میدانیم این بار حقوقی دارد. وقتی خبرنگار خارجی از ظریف میپرسد شما هولوکاست را افسانه میدانید، ایشان میفرماید خیر و خبرنگار در مقابل میگوید این سخن رهبر شماست! ایشان میفرماید اشتباه ترجمه شده؛ رهبر به فارسی گفتند افسانه است؛ یعنی چه اشتباه ترجمه شده است؟ اینها همه کُد هستند.
نماینده دوره های هشتم و نهم مجلس در ادامه سخنان خود گفت: هاشمی میگوید رای روحانی تامین شده است. حالا اگر یک دولت دیگری بود و این دوستان از آن دولت خوششان نمیآمد و کسی این حرف را میزد، دوستان میگفتند: دلیل تقلب همین است که چند ماه قبل از انتخابات این حرف را میزنند.
وی در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان درخصوص فواید برجام اظهار داشت: واقعا ضرر کردیم؛ اما در لایههای مردم اگر کسی فکر میکرد مشکل این کشور مذاکره با امریکاست، دیگر میداند که اینطور نیست. و برای رهبری هم فهم عمومی مردم که مشکل درونی است، از برجام مهمتر است. مهمترین فایده برجام این است آن عدهای که فکر میکردند مشکل در انگلیسی صحبت کردن در مذاکرات است، به این نتیجه رسیدند که اینطور نیست و کسانی که به جریان غربگرا اعتماد داشتند اعتمادشان از دست رفته و به نظر بنده این اتفاق در بدنه مردم رخ داده است.
رسایی در ادامه درباره راهکار برون رفت از مشکلاتِ موجود گفت: راهکار؛ اعتماد و اتکا به خودمان و جوانهایمان میباشد. این تفکر که ما فقط در قورمهسبزی و آبگوشت بزباش با دنیا میتوانیم رقابت کنیم، از جانب هر حزب و شخصی که باشد، واقعا ضعف است. نگاه وادادگی و ناامیدی، آن چیزی است که غربیها میخواهند. فرقی هم ندارد چپ، راست، اصواگرا یا اصلاح طلب بگوید؛ هرکه بگوید باطل است.
نماینده دوره های هشتم و نهم مجلس گفت: موضوع و مسئله ما با نظام سلطه این است که در مقابل آنها خاضع نیستیم و تن به خواستههایشان نمی دهیم؛ اصلا موضوع بمب اتمی نیست. اگر موضوع بمب باشد پاکستان هم بمب اتم دارد، چرا تحریمش نمیکنند؛ پاکستان هم جمهوری اسلامی است، بعلاوه زرادخانه اتمی هم داردو همهی دنیا هم میدانند که NPT را هم امضا نکرده است. یعنی هیچ تعهدی هم به دنیا نداده است. از طرفی موضوع حقوق بشر هم نیست؛ خانم ها در عربستان حق رأی و حق رانندگی ندارند، چرا کسی نمی گوید حقوق بشر در عربستان نقض میشود؟
وی در پاسخ به دانشجویی که بیان کرد شما که در این مدت کوتاه که از برجام گذشته است، انتظار نتیجه ملموس دارید، بفرمایید انقلاب بهمن ۵۷ چه نتایجی در طول سی و اندی سال داشته است؟ گفت: مگر کشور در طول این سالیان دست چه کسی بوده است؟ هشت سال میرحسین موسوی نخست وزیر و همه کاره بوده است، درحالیکه رییس مجلس هم هاشمی بوده. ۸ سال بعد هاشمی رییس جمهور شد و ۸ سال بعد از آن هم خاتمی. اگر این آقایان خدماتی نداشتهاند، چرا طرفداریشان را میکنید؟! البته نظر بنده چیز دیگری است، همه دولتها در جمهوری اسلامی خدمات داشته اند، مضرات هم داشته اند؛ منتها میزان خدمت و ضعفهایشان کم و زیاد بوده و هرچه به آرمان های امام(ره) نزدیکتر بوده اند، خدماتشان بیشتر بوده است.
گفتنی است، درحاشیه این برنامه از «آبهویجگیری فردو» رونمایی به عمل آمد.