اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو سید ضیا هاشمی سه شنبه در مراسم اختتامیه مسابقات مرحله کشوری پنجمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران که توسط جهاد دانشگاهی به میزبانی دانشگاه تهران برگزار شد گفت: قرآن و بیانات رهبر معظم انقلاب مسیر حرکت ما در دانشگاه ها را مشخص کرده است البته پیام هایی ضد این پیام ها نیز به ما می رسد که نباید از آنها تبعیت کنیم.
وی با بیان اینکه در هفته گذشته با حضور رئیس جمهور در دانشگاه تهران به مناسبت روز دانشجو شاهد برگزاری یک برنامه باشکوه بودیم افزود: به عنوان یکی از متولیان فرهنگی در عرصه دانشگاه افتخار می کنم که دانشجویان این سرزمین بدون لکنت زبان حرف های خود را به مقامات ارشد مطرح می کنند و مقامات ما نیز با صعه صدر شنوای این حرف ها هستند.
هاشمی تصریح کرد: رئیس جمهور در مراسم گرامی داشت روز دانشجو یک نمونه برجسته از مناظره و جدال احسن را به نمایش گذاشتند و نشان دادند که مسئولان تنها زبان نیستند و گوش شنوا، نگاه مهربانانه و سکوت نیز از حالت سکوت برخوردار هستند.
وی اضافه کرد: رئیس جمهور نشان داد که سرشت دانشگاه را می شناسد و نه تنها از کلام دانشجویان آزرده نمی شوند بلکه از آن نیز استقبال می کنند.
معاون فرهنگی وزارت علوم گفت: افتخار می کنیم که در این نظام و کشور بین رئیس جمهور و دانشجو زمینه ای برای برقراری ارتباط و گفت و گو در دانشگاه وجود دارد؛ البته متحریم که چرا عده ای این گفت و گو را برنمی تابند.
هاشمی با اشاره به اینکه در برهه ای قرار داریم که دانشجویان مرز آداب مناظره را رعایت کرده و نقدها را معدبانه مطرح می کنند افزود: بسیاری از مدیران باید آداب مناظره و گفت و گو را از دانشجویان فرا بگیرند. خوشحالیم که دانشگاه به محل مناظره، گفت و گو و مفاهمه تبدیل شده که البته این یک تاکتیک نیست بلکه یک ضرورت برای تحقق و رشد آرمان های انقلاب اسلامی است.
وی از آزادی بیان به عنوان یکی از آرمان های انقلاب اسلامی نام برد و بیان کرد: با این حال یادگیری مناظره یک ضرورت است البته افراط و تفریط و گذر کردن از مرزها نیز کاملا محتمل است ولی راهی نداریم که برای یادگیری مناظرات تمرین و شرایط را تحمل کنیم.
هاشمی با تاکید براینکه اگر به دنبال تحقق کرسی های آزاداندیشی هستیم باید به مناظره ها میدان داده و بستر برگزاری آن ها را فراهم کنیم بیان کرد: نباید به این مناظره ها با تنگ نظری نگاه کنیم واقعیت این است که اگر بحث ها و نقدها مطرح شوند به کسی برنمی خورد. باید بگذاریم که دانشگاه به جامعه اعتماد کند.
معاون فرهنگی وزارت علوم گفت: انسان ها معصوم نیستند و با این حال نباید خطاهای آنها را مبنا قرار دهیم و با اندک خطایی عرصه را محدود کنیم اگر این گونه باشد به آزاد اندیشی نمی رسیم.
عباس صالحی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم با تاکید براینکه باید زمینه برای گفت و گو در قالب یک مدل منطقی در کشور فراهم شود تا به مجادلات روی نیاوریم گفت: جان مایه توسعه اجتماعی تولید علم است و اگر بخواهیم به طرف یک توسعه اجتماعی حرکت کنیم تولید علم مجری این روند است.
صالحی با تاکید براینکه مسئله تولید علم را باید در کشور جدی بگیریم افزود: تولید علم از طریق مناظرات، گلت و گو که می تواند منجر به مسئله یابی و حل مسئله شود محقق می شود.
وی با اشاره به نامه تعداد محدودی از دلسوزان نظام به رهبر معظم انقلاب در دوران اصلاحات با توجه به هیجانات سیاسی که بر کشور حاکم بود تصریح کرد: ما تصور نمی کردیم که نامه غیررسمی مان از جانب رهبر معظم انقلاب به صورت رسمی پاسخ داده شود در واقع معظم له در پاسخ به این نامه فرمودند که اگر می خواهیم مدیریت هیجانی نداشته و به طرف یک جریان توسعه همه جانبه حرکت کنیم به تمرین گفت و گو نیاز داریم.
وی با بیان اینکه اگر می خواهیم جامعه درگیر دعواهای روزمره نشود به تمرین گفت و گو نیازمندیم تا هم آستانه تحمل ما بالا رود و هم منطق گفت و گو را دریابیم افزود: در این راستا نیازمند یک مدل منطقی برای انجام گفت و گو با هم هستیم.
وی با تاکید براینکه محیط دانشگاه باید یک محیط عقلانی باشد تا یک محیط هیجانی اضافه کرد: تحقق این مهم نیازمند حرکت به سمت گفت و گوهای عالمانه است و ما نیازمند به این شرایط هستیم چون دانشجویان آینده سازان جامعه ما هستند.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: در بعد معرفتی نیز منطق گفت و گو را کمتر بلدیم و با این حال اگر می خواهیم جامعه درگیر دعواهای روزمره نشود به تمرین گفت و گو نیازمندیم.
سرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه تهران نیز در این مراسم گفت: بعد از برگزاری 5 دوره مناظرات دانشجویی و اندوختن تجربیات ارزشمند از این مسابقات ضرورت دارد که گامی فراتر برداشته و نسبت به برگزاری بین المللی این مسابقات اقدام شود.
سرسنگی بیان کرد: با ارتقای این مناظرات از سطح ملی به سطح بین المللی می توانیم ایده ها و ارزش های انقلاب اسلامی را به دیگر تمدن ها و فرهنگ ها معرفی کنیم و این مناظرات بستر خوبی برای تحقق این مهم است.
وی افزود: دانشگاه تهران این آمادگی را دارد تا با همکاری جهاد دانشگاهی نسبت به برگزاری مناظرات دانشجویی در سطح بین المللی اقدام نماید البته با توجه به برنامه سوم دانشگاه تهران اولویت اول این دانشگاه گسترش روابط بین المللی است که برگزاری بین المللی این مناظره ها نیز می تواند در چارچوب این اولویت پیگیری شود.
وی اضافه کرد: تبدیل دانشگاه تهران به یک دانشگاه کارآفرین و هم چنین توجه به اخلاق حرفه ای از دیگر اولویت های برنامه سوم دانشگاه تهران محسوب می شود.
کاظمی دبیر پنجمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویی نیز در این مراسم گفت: این دوره از مسابقات با حضور 440 تیم از سراسر کشور آغاز و امروز مرحله نهایی این مسابقات جهت معرفی تیم های برتر برگزار شد.
وی بیان کرد: سال گذشته 170 تیم از سراسر کشور در این مسابقات شرکت کرده بودند که امسال با افزایش این تیم ها به 440 تیم با رشد خوبی مواجه بودیم.
وی اضافه کرد: حضور دانشجویان پسر در این مسابقات نسبت به دانشجویان دختر بیشتر بوده و از طرفی حضور دانشجویان رشته های علوم انسانی در مقایسه با سال های گذشته نسبت به حضور دانشجویان فنی و علوم پایه از شیب سعودی بیشتری برخوردار بوده است البته این افزایش حضور شاید به دلیل خلا مسابقات تخصصی در بین دانشجویان رشته های علوم انسانی باشد.
کاظمی گفت: از 1433 نفر دانشجوی رشته های علوم پزشکی 50 درصد آنها به مرحله منطقه ای راه یافته بودند.
وی با بیان اینکه در جریان این مسابقات 500 مناظره دانشجویی در دانشگاه های مختلف برگزار شد گفت: ثبت نام مرحله جدید این مسابقات تا دو ماه آینده شروع می شود و پیش بینی می کنیم که بین 4 تا 5 هزار دانشجو در این مسابقات شرکت کنند.
در ادامه خطیبی رئیس جهاد دانشگاهی کشور نیز با بیان اینکه شاخص های اقتصادی کشور شاخص های مناسبی نیست بیان کرد: امید در جوانان در حال کم رنگ شدن است که این مسئله نتیجه ای جز مهاجرت و دیگر آسیب ها را به دنبال ندارد.
وی با اشاره به اینکه نبود وفاق ملی موجب شده است که با گردش سیاسیون برنامه های کشور تغییر کند افزود: شرط تحقق پیشرفت کشور این است که بتوانیم برنامه ریزی جامع بلند مدت براساس اولویت ها و مصالح اجتماعی تدوین کنیم اما متاسفانه این مسئله محقق نشده و علت آن هم عدم وفاق ملی است.
وی بر ضرورت تمرین گفت و گو و بحث کردن بر پایه اصول علمی و اخلاقی در دانشگاه ها تاکید کرد و افزود: اگر قرار است که دانشجویان به عنوان مسئولان آینده کشور بتوانند نقش خود را به خوبی ایفا کنند باید بستر گفت و گو و بحث کردن در دانشگاه ها فراهم شود.