اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمد قاسمی، معاون پژوهشهای اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس امروز در همایش سالانه اقتصاد مقاومتی در محل دانشگاه علم و صنعت ایران، با اشاره به اینکه در حوزه نظری نگاه تکاملی به سیاستهای اقتصاد مقاومتی وجود دارد، اظهار داشت: اقدامات دولت را میتوان دستهبندی کرد؛ در سال ۹۳ مجموعهای از اهداف و سیاستها تهیه و ابلاغ شد، اما ضعف عمده این سند پروژه محور بودن موضوعات بود که فرض شده بود میتوان به اهداف دست یافت. پس از آن مسئولان به این نتیجه رسیدند که از این طریق نمیتوان به اهداف رسید.
قاسمی با اشاره به اینکه سیاستهای اقتصاد مقاومتی باید در سطح الگوی اقتصادی کشور مدنظر قرار گیرد، تصریح کرد: ۱۲ برنامه ملی در سال ۹۴ تهیه و ابلاغ شد که هر برنامه تعدادی طرح و هر طرح مجموعهای از پروژهها را شامل میشود. ضعف عمده در سطح نظری با ارائه چنین مباحثی رفع شد و اکنون این ۱۲ برنامه ملی در دستور کار سیاستی دولت قرار دارد.
معاون پژوهشهای اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به تشکیل دبیرخانه در مجلس به منظور پایش و رصد اقدامات سیاست اقتصاد مقاومتی یادآور شد: سعی شده ۲۴ بند این سیاستها پوشش داده شود.
به گفته این کارشناس مسائل اقتصادی، نوع نگاه دولت به اجرا بسیار حائز اهمیت است که در این بخش دو نگاه میتوان ارائه کرد؛ نگاه حداقلی و حداکثری به موضوعات.
وی با تعریف نگاه حداقلی افزود: یکسری نقاطی که فکر میکنیم برای کشور مشکل ایجاد میکند، شناسایی و در دستور کار قرار میگیرد؛ اما نگاه حداکثری به تمامی ابعاد پرداخته و شوکهای اقتصادی و بیرونی که به اقتصاد کشور ضربه میزند را محور قرار خواهد داد.
قاسمی تاکید کرد: بودجه و برنامه توسعهای مسیر خود را میرود و حالا یکسری کارها به دستگاهها تحمیل شده و اسم آن را اقتصاد مقاومتی میگذاریم. اکنون نگاه حداقلی مبنا بوده و بودجه سالهای ۹۴، ۹۵ و ۹۶ مسیر خود را رفته است.
این کارشناس اقتصادی به کاهش درآمدهای نفت و کاهش سطح اتکای بودجه به نفت اشاره کرد و گفت: کاهش اتکا به نفت انتخاب نبوده، بلکه تحمیل است. برنامه ششم تاسفبرانگیز است، زیرا همچنان نگاه حداقلی در آن دیده میشود.
معاون پژوهشهای اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به موضوع امنیت غذایی در سیاستهای اقتصاد مقاومتی که بارها شکست خورده است، تصریح کرد: نگاههای متفاوتی در این زمینه وجود دارد. یک نگاه این است که با بالا بردن قیمت تضمینی و تشویق کشاورزان به تولید، انبارها را پر کنیم، اما باید دانست که پول این گندمها باید از نفت تامین شود، بنابراین این نگاه شکست خورده است.
وی به ارزیابی ۱۲ برنامه ملی اقتصاد مقاومتی دولت پرداخت و یادآور شد: ربز پروژهها در برنامههای اقتصاد مقاومتی سنخیتی با هم نداشته و هم سطح نیست، بنابراین این موضع از ضعفهای آن به شمار میآید. در سیاستهای اقتصاد مقاومتی قرار است با نگاه به آینده برنامههای فعلی را تنظیم کنیم و اسم این نگاه هویتسازی برای آینده است.