گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، یکی از سیاستهای کلی که رهبر معظم انقلاب در سالهای اخیر ابلاغ فرمودهاند، «سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی» است که در اواخر سال ۱۳۹۲ ابلاغ شد و همه دستگاههای اجرایی کشور مکلف به تلاش در راستای مقاومسازی اقتصاد کشور با هدف مقابله با تهدیدات اقتصادی بیگانگان و همچنین مقابله با شوکها و تکانههای اقتصادی شدهاند. در این راستا، علاوه بر تلاش مسئولان اجرایی، تلاشهای علمی و گفتمانسازی در راستای اقتصاد مقاومتی، از جمله تهیه مطالب علمی از سوی دانشگاهیان، اقدامی مؤثر در راستای منویات رهبر انقلاب در این زمینه است.
کتاب «اقتصاد مقاومتی؛ تفسیر جهاد کبیر»، در همین راستا توسط اکبر ابدالیمحمدی مدرس دانشگاه، کارشناس صنعت و عضو انجمن مدرسان اقتصاد مقاومتی کشور تألیف و توسط انتشارات جهاد دانشگاهی روانه بازار شده است.
این کتاب با نگاهی فرهنگی، تاریخی و مصداقی به بررسی ابعاد اقتصاد مقاومتی پرداخته که در نوع خود جالب توجه است. مزیت اصلی این کتاب این است که به دور از مشهورات جامعه و برداشتهای نادرست حسی برخی از نخبگان، در فضای واقعی به اقتصاد مقاومتی پرداخته است. حضور همزمان نگارنده در دانشگاه و بخش صنعت و عضویت در انجمن اقتصاد مقاومتی کشور باعث طرح شدن مسائل کاربردی و واقعی در ارتباط با اقتصاد مقاومتی و تولید ملی شده است و این کتاب از بیان مسائل کلی و غیر واقعی فاصله گرفته است. ذکر مصدایق کاربردی و مثالهای فراوان موجود در این کتاب می تواند برای روحانیون و مبلغین بسیار جالب و جذاب باشد.
با توجه به فقدان الگوهای عملی و امروزی برای اقتصاد مقاومتی، پرداختن به سیره عملی علما و نقل اقدامات مکتوب و عملی آنها برای حمایت از تولید ملی و مبارزه با نفوذ اقتصادی دشمن میتواند الگویی اثر بخش برای روحانیون و آحاد جامعه باشد. بررسی نقش مخرب سازمانهای بینالمللی مثل سازمان تجارت جهانی، بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در توسعه کشورها با ذکر مصادیق از دیگر موارد خواندنی این کتاب است.
در بخشی از این کتاب به نقل از سیدمحمدکاظم طباطبایی یزدی، صاحب کتاب «عروه» آمده است: نوکری فرنگی که موجب تقویت شوکت ایشان است و پولی که از این راه بدست می آید، حرام است.
همچنین در بخش دیگری از کتاب به نقل از مؤسسه مطالعاتی واشنگتن آمده است: فرمول «اقتصاد مقاومتی» که [آیتالله] خامنهای، رهبر ایران پیشنهاد کرده است برای تحرکِ بخشِ غیرنفتی ایران، راه بسیار بهتری جهت ایجاد فرصتهای شغلی است که به شدت در ایران مورد نیاز است. همچنین براساس اعلام مؤسسه تحقيقاتي وان ديوايس انگلیس، ۷۳ درصدی مردم ایران به کالای خارجی گرایش دارند.
در بخش دیگری از کتاب «اقتصاد مقاومتی؛ تفسیر جهاد کبیر» به نقل از آنتونی پارسونز سفیر اسبق انگلیس در ایران آمده است که خطاب به بازرگانان انگلیسی میگوید: در ایران به میزان حداقل ممکن سرمایهگذاری نمائید و صنایعی را انتخاب کنید که قطعات آن از انگلستان وارد شود؛ مانند صنایع مونتاژ که در واقع سوارکردن قطعات صادراتی انگلیسی در ایران است. ایران یکی از بهترین بازارهایی است که شما (بازرگانان انگلیسی) میتوانید برای مصرف کالاهای خود در جهان سوم پیدا کنید.
این کتاب مطالبی در مورد جنگ اقتصادی، تحریم، نفوذ اقتصادی، سیره علما در حمایت از تولید، تحلیل وضعیت تولید ملی، اقدامات امیرکبیر در حمایت از تولید ملی، پاسخ به شبهات در مورد اقتصاد مقاومتی و اسنادی از نفوذ اقتصادی در ایران ارائه شده است.
همچنین کتاب «اقتصاد مقاومتی؛ تفسیر جهاد کبیر» محتوای لازم برای مبلغین اقتصاد مقاومتی را ارائه میدهد. این کتاب از کاغذ پارس که تولید داخلی است تهیه شده و برای تهیه آن هیچ درختی قطع نشده بلکه از تفاله نیشکر استفاده شده است.
این کتاب در ۹ فصل تهیه شده و عناوین فصول آن به شرح زیر است:
فصل اول: جنگ اقتصادی
فصل دوم: تحریم های اقتصادی
فصل سوم: نفوذ اقتصادی
فصل چهارم: درباره اقتصاد مقاومتی
فصل پنجم: نفی سلطه اقتصادی اجانب
فصل ششم: سیره علما در حمایت از تولید ملی
فصل هفتم: مبارزه امیرکبیر با سلطه اقتصادی اجانب در ایران
فصل هشتم: پاسخ به چند شبهه در مورد اقتصاد مقاومتی
فصل نهم: اسناد و مصادیقی از نفوذ اقتصادی
فصل اول تا سوم این کتاب به موضوع جنگ اقتصادی پرداخته و موضوع تحریم اقتصادی و نفوذ اقتصادی به خوبی بحث شده است و مصادیق و مثالهای فراوان داخلی و خارجی در این زمینه ذکر شده است. فصل چهارم این کتاب علاوه بر آسیبشناسی فرهنگی موضوع اقتصاد مقاومتی، در مورد تولید ملی و مسائل و مشکلات آن به تفصیل و به صورت کاربردی جذاب عنوان شده است.
فصل پنجم و ششم کتاب به نقش علما و سیره اقتصادی آنها در مبارزه با نفوذ اقتصادی دشمن پرداخته که تا کنون کمتر مطرح شده است. ذکر مصادیق عملی از سیره علما و بیان اقدامات آنها از نقاط قوت این کتاب است.در فصل هفتم کتاب به اقدامات امیرکبیر برای رونق اقتصاد کشور و حمایت از تولید و مبارزه با نفوذ اقتصادی انگلیس و روسیه در بازار ایران اشاره شده است.
فصل هشتم کتاب به شبهات مطرح در خصوص اقتصاد مقاومتی که در بین مردم و نخبگان کشور مطرح شده پرداخته است. این شبهات و پاسخ به آنها حاصل تجربه سه ساله نگارنده در تبلیغ و گفتمانسازی اقتصاد مقاومتی و تحقیق و پژوهش در عرصه واقعی تولید است. خود این شبهات تبدیل به یک مانع فرهنگی برای محقق شدن اقتصاد مقاومتی هستند که اگر مبلغین به آنها اشراف داشته باشند بخشی از مشکلات گفتمانی در این زمینه حل می شود.فصل پایانی کتاب هم اسنادی از نفوذ اقتصادی در ایران را قبل و بعد از انقلاب به تصویر کشیده است.
یادآور میشود کتاب «اقتصاد مقاومتی؛ تفسیر جهاد کبیر» به قلم اکبر ابدالیمحمدی، توسط انتشارات جهاد دانشگاهی واحد قم، در قطع وزیری و در ۴۶۱ صفحه منتشر شده است.