استاد دانشگاه صنعتی کرمانشاه گفت: به کارگیری و فعالسازی جریان اقتصاد میتواند تولید را فعال کند و تنها مدیریت صحیح است که میتواند ارابه اشتغال را به حرکت دربیاورد.
فرزاد امیری، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی کرمانشاه و مسئول کارگروه تدوین سند ملی اقتصاد مقاومتی استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو در کرمانشاه، گفت: ظرفیتها و قابلیتهای وسیعی در استان کرمانشاه موجود است که میتواند سه فاز تولید، اشتغال و صادرات را به عنوان الگوی مناسب توسعه صنعتی به حرکت در بیاورد.
امیری با اشاره به اینکه باید تبیین درستی از یک الگو داشته باشیم، افزود: میتوانیم محورهای تولید و اشتغال را به عنوان پتانسیلها و نهادههای اولیه برای توسعه کشور در نظر بگیریم که طبیعتا از فاز تولید و اشتغال به فاز صادرات خواهیم رسید.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی کرمانشاه با بیان اینکه باید به یک ایران اسلامی پایدار در افق ۱۴۰۴ برسیم و نیز از وضعیت موجود گذر کنیم، اضافه کرد: برای نیل به موفقیت و بهبود شاخصهای رشد بویژه در شرایط حساس کنونی میبایست در قالب یک مدل جامع برنامه مدونی برای تولید، اشتغال و صادرات در قالب مزیتهای استانی و بر پایه نگاه سیستمی به الگوی موفق توسعه داشته باشیم و بر همین اساس مزیتهای استانی را تقویت و ترتیبی اتخاذ کنیم تا امکان هم افزایی استانهای مجاور تحت عنوان زیست بوم اقتصادی فراهم شود. این بدان معناست که تولیدات هر استان میتواند مکمل نیازهای استانهای دیگر بوده و سبد اشتغال را به جهت تقویت نهادههای تولید در بخشهای مختلف تقویت کند و از ایجاد سربار در تولید یا تولید ناقص جلوگیری کند.
وی عنوان کرد: در فاز تولید و اشتغال باید ابتدا توصیف درستی از قبیل عوامل مختلف، چون عوامل فنی، عوامل فرهنگی و... از وضع موجود ایجاد شود؛ سپس آسیب شناسی صورت پذیرد که چرا باوجود همه این پتانسیلها به موفقیت دست پیدا نکرده ایم؟ گام بعدی، برآورد ظرفیتهای تولید و اشتغال در شرایط بهینه است و در نهایت طراحی اهداف، راهبرد ها، سیاست ها، برنامهها و طرحهای اجرایی است.
امیری همچنین در فاز صادرات نیز به داشتن الگوی مناسب اشاره کرد و گفت: فاز صادرات نیز نیازمند توصیف از وضع موجود، تحلیل عملکرد و آسیب شناسی و در نهایت ارتقای صادرات از طریق طراحی استراتژی و الگوی سیاستها، راهبردها و برنامهها و طرحهای اجرایی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی کرمانشاه با اشاره به شاخصهها و عوامل فنی به عنوان یکی از عوامل مهم این حوزه جهت توسعه صنعتی در استان بیان داشت: وضعیت عوامل فنی در استان از نقطه نظرهای مختلف نظیر وجود منطقه ویژه اقتصادی، وجود مناطق آزاد اقتصادی، وجود تصفیه خانههای پساب صنعتی، وجود متخصصین صنعتی، وجود ریل راه آهن و خدمات ترابری و لاجستیک و در نهایت وجود ترابری هوایی میتواند مورد بررسی قرار گیرد.
مسئول تدوین کارگروه سند ملی اقتصاد مقاومتی در استان کرمانشاه با اشاره به وضعیت صادرات در استان گفت: با توجه به اینکه ۳۳۰ کیلومتر مرز مشترک و مستعد با کشور پرتقاضه عراق داریم و همچنین در مجاورت پنج استان فعال کشور با توجه به برد اقتصادی هستیم؛ اما این سوال مطرح است؛ چرا وضعیت صادرات باید منفعل باشد؟! به عبارتی دیگر میتوان گفت این منطقه حدودا بالغ بر ۱۵۰ میلیون جمعیت بالقوه را میتواند سرویس دهد و در برد خدمات فنی خود قرار دهد. در کنار اینها عمدتا صادرات استانهای دیگر از مرز پرویز خان و مرز خسروی انجام میشود
وی با اشاره به اینکه گمرک این استان فعال هستند و صادرات و واردات را انجام میدهند، بیان داشت: در شهرستان قصر شیرین دو گمرک رسمی وجود دارد؛ یکی پرویرخان و دیگری خسروی است؛ این درحالی است که پرویزخان جزو بازارچههای مرزی کشور شناخته میشود.
امیری همچنین با اشاره به بازارچه مرزی شوشمی در شهرستان پاوه و بازارچه مرزی شیخ صلاح در ثلاث باباجانی و بازار چه مرزی سومار در شهرستان گیلان غرب گفت: برای همه اینها ظرفیت و قابلیت بسیار وسیعی را برای عرضه کالا به عنوان محور صادرات میتوان در نظر گرفت که یقینا کمک کننده به توسعه صنعتی و توسعه اشتغال خواهد بود؛ اما متاسفانه از این ظرفیتها استفاده نشده و همچنان زیر سوال است.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی با اشاره به زیرساختهای فیزیکی استان گفت: پروازهای داخلی و خارجی، بزرگراه ها، شاهراهها و قابلیتهای ترابری و لاجستیک و همچنین پایانههای باربری خوبی داریم که به صورت خاص میتوان به بزرگراه کربلا از تهران به مرز خسروی اشاره کرد.
مسئول کارگروه تدوین سند ملی اقتصاد مقاومتی بیان داشت: در کنار همه اینها چهار فصل بودن استان کرمانشاه با توجه به شهرهای مختلف این استان، آن را در بین استانها سرآمد کرده است...
وی در ادامه خاطرنشان کرد: با بررسی نتایح حاصل از مطالعات انجام شده در خصوص تدوین سند ملی اقتصاد مقاومتی استان مزیتهای صادراتی استان به ترتیب، اهمیت صنایع پالایشگاهی، زراعت، صنایع غذایی و آشامیدنی، باغداری، پرورش آبزیان، دامپروری، صنایع شیمیایی، استخراح معادن، خدمات گردشگری تعیین شود.
مسئول کار گروه تدوین سند ملی اقتصاد مقاومتی در استان کرمانشاه با اشاره به راه کارهای موجود برای حل مشکلات استان و توجه مسئولین به این امر گفت: آنچه مشخص است پتانسیل بالای استان با اتکا به منابع خدادادی، طبیعت بکر و قابلیتهای منطقهای مردمان کوشای این مرز و بوم است که شایسته توجه و تاکید است. همچنین به کار گیری و فعال سازی جریان اقتصاد منطقه بر پایه مزیتهای خاص منطقه میتواند حلقه اول یعنی تولید را فعال کرده و در ادامه با مدیریت صحیح و هدفمند نیروی انسانی در بخشهای تولیدی ارابه اشتغال استان را که مدتهاست دچار افت و رکودی فاحش شده است جان و حرکتی تازه ببخشد.
امیری گفت: این هم افزایی با توجه به قابلیتهای صادراتی استان میتواند موجب سنگینی کفه صادرات نسبت به واردات شود و در نهایت موجب رشد و بالندگی استان و ایران همیشه سرفراز شود؛ البته اگر حلقه مدیریت و مدیران استانی طرحی نو دراندازند و خونی تازه به کالبد بی جان تولید استان بدمند.