چهارمین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب ایرانی به همت ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی ۲۱ تا ۲۴ آبان ماه برگزار میشود.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گیاهان دارویی نقش کلیدی در بهداشت جهانی داشته و در دهههای اخیر توجه زیادی برای احیای مجدد گیاهان دارویی و الحاق و استفاده آنها در سیستم طب مدرن شده است. در طی دهههای گذشته گسترش وسیعی در طیف درمانهای گیاهی صورت گرفته که رشد سریع تقاضا برای داروهای گیاهی و گیاهان دارویی در دنیا را به دنبال داشته است.
در همین زمینه ستاد توسعه علوم و فناوریهای گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری چند سالی است که با برگزاری جشنواره گیاهان دارویی قصد احیای این صنعت مهم در کشور را دارد که با این جشنواره هم مردم دوباره با این صنعت آشتی میکنند و هم توجه مسئولین به این محصولات بیشتر میشود.
ابوالقاسم تنهایی مدیرعامل شرکت تولیدکننده این محصول در خصوص جایگاه فناوری در گیاهان دارویی دنیا میگوید: در جهان امروز (البته به معنای کشورهای پیشرفته و یا کشورهایی که از مدیریت صحیح و کارآمد برخوردار هستند)، هر مقولهای که ارزش انسانی، اجتماعی، اقتصادی، پزشکی و سلامت و ... داشته باشد، فناوری در تولید گیاهان دارویی را بهعنوان یک پروژه ملی تعریف کرده است و طبیعتاً در خط پروژه که عبارت است از تحقیق، مطالعه، آزمایش، آنالیز و ... از این فناوریها استفاده میکنند. با مقدمه فوق، گیاهان دارویی، در دیگر کشورها اگر سرفصل فعالیت دنیای پیشرفته نباشد، در جایگاه یک تا پنجم اهمیت اقتصادی قرار دارد.
به گفته تنهایی، بهترین و پیشرفتهترین امکانات آزمایشگاهی گیاهان دارویی در امریکا، ایتالیا، اسرائیل، و ... با ظرفیت بالای فناوری، در حد دخل و تصرف جابجایی عناصر و پروتئین، وجود دارد و دانشگاههایی در این زمینه تشکیل شده و نخبههایی پرورش یافتهاند.
این فعال عرصه گیاهان دارویی، جایگاه ایران در این عرصه را جایگاه متناسب با توانمندیهای و پتانسیلهای موجود در کشور نمیداند و بیان میکند: متأسفانه در بسیاری از موارد ما جایگاهی کمتر از ۵ درصد داریم، علیرغم اینکه خود را مالک علم گیاهان دارویی میدانیم و زمانی از ارکان اصلی علم گیاهان دارویی جهان بودهایم، اما در حال حاضر به جایگاه اصلی خود هنوز نرسیدهایم.
وی معتقد است که تنها راه خروج از ورطه خام فروشی گیاهان دارویی در کشور، خواست، همدلی، وفاق و عزم ملی است و باید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این حوزه ورود کند، با توجه به معضلات موجود در این حوزه، هیچ حرکتی بدون عزم ملی، میسر نیست.
تنهایی، درباره عرصه گیاهان دارویی ادامه میدهد: اگر روزی به این عزم و تفاهم ملی رسیدیم، زیرساختها، دانشگاهها و آزمایشگاهها و ... را تأمین کردیم در این حوزه، آنوقت میتوانیم این ادعا را بکنیم که چاههای نفت رو پلمپ کنید. زیرا پتانسیل و وسعت و تنوع گیاهان دارویی ایران بزرگ سه تا چهار برابر فروش نفت ارزآوری خواهد داشت.
تنهایی میگوید: اگر صنعت گیاهان دارویی و طب سنتی هنوز نفسی میکشد، مدیون تذکرهای مکرر مقام معظم رهبری و عزم فولادین بخش خصوصی است که با کمترین امکانات تمام تلاش خود را میکنند و بعضی در این زمینه موفق شدند و بعضی از پا در آمدند.
این فعال عرصه فرآورده گیاهی کشورمان، گسترش بازاریابی و تجاریسازی این عرصه را در گرو تغییر زاویه دید و تحول در مسئولیان و به خصوص وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بهعنوان مهمترین متولیان این حوزه میداند، و تصریح میکند: فقط صادرات چند بطری عرقیات و برخی محصولات دارویی برای ایران بسیار کم است و اگر به صورت درست و مناسبی تضمین برگشت سرمایه در این صنعت وجود داشته باشد بازار بسیار خوبی در جهان (اروپا، آسیا، امریکا، افریقا و غیره) به دست خواهیم آورد که این بازار هم در حوزه تجاریسازی و هم در حوزه سرمایهگذاری اتفاق میافتد.
گفتنی است، چهارمین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب ایرانی (سنتی) به همت ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی، ۲۱ تا ۲۴ آبان ماه ۹۷ در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) تهران برگزار میشود.