محققان موسسه فناوری ایتالیا موفق به ساخت نخستین روبات نرمی شدهاند که از اصول فیزیکی حرکت آب در گیاه پیروی میکند و همانند یک پیچک دور شاخه میپیچد و بالا میرود.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، محققان موسسه فناوری ایتالیا موفق به ساخت نخستین ربات نرمی شدهاند که از اصول فیزیکی حرکت آب در گیاه پیروی میکند و همانند یک پیچک دور شاخه میپیچد و بالا میرود.
محققان با ساخت این ربات نرم قصد دارند در آینده ابزارهای پوشیدنی همانند مچبند یا زانوبندهای نرمی تولید کنند که قالب دست یا زانوی کاربر را به خود میگیرد. این تیم تحقیقاتی با رهبری باربارا مازولای موفق به ساخت این ربات شده است.
مازولای جزو ۲۵ زن تاثیرگذار در حوزه رباتیک است که در سال ۲۰۱۵ توسط «روبوهاب» لیست شده است.
این تیم با الهام از حرکت گیاهان دست به طراحی این ربات جالب زدهاند. گیاهان برخلاف حیوانات از حرکت برای رشد خود بهره میبرند و به طور مرتب سعی میکنند برای سازگاری با محیط بیرون شکل خود را تغییر دهند. حتی اندامهای گیاهی که در معرض هوا قرار دارند، قادر به انجام حرکات پیچیدهای هستند؛ مانند بسته شدن برگها در گیاهان گوشتخوار یا رشد پیچک در بالا رفتن و پیچش روی تنه یا شاخه گیاهان یا درختان برای اینکه نور بیشتری از خورشید بگیرند.
محققان ایتالیایی با مطالعه روی مکانیسمهای طبیعی که در آن گیاهان آب را داخل سلولها، بافتها و اندامهای خود حرکت میدهند، همین مکانیسم را روی پیچک مصنوعی پیاده کردند. برای این کار ربات را از یک نوع لوله منعطف ساختند و درون آن را با مایعی پر کردند که با ذرات (یون) شارژ الکتریکی میشود.
با استفاده از یک باتری با ولتاژ ۳/۱ ولت این ذرات جذب میشوند و روی الکترودهای منعطف در بالای این پیچک مینشینند. همین جنبش ذرات باعث حرکت مایع درون پیچک مصنوعی میشود و ربات میتواند همانند یک پیچک حرکت کند.
محققان دریافتند که با استفاده از یک باتری معمولی و پارچههای انعطافپذیر میتوانند رباتهای نرمی را طراحی کنند که به راحتی با محیط اطراف خود سازگار میشوند و حتی امکان تعامل با اشیا یا موجودات زنده را نیز دارند. بر همین اساس نیز معتقدند که میتوان از این فناوری برای ساخت ابزار پوشیدنی و توسعه بازوهای رباتیک انعطافپذیر برای اکتشاف استفاده کرد.