رییس دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران یکی از عوامل موفقیت ایران را خوباوری دانست و گفت: کشور در حوزه کیفی و کمی نظام آموزش عالی، نسبت به چهل سال گذشته پیشرفتهای قابل توجهی داشته است.
محمدرضا زالی رییس دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در مورد مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی طی چهل سال گذشته اظهار کرد: کشور در حوزه کیفی و کمی نظام آموزش عالی، نسبت به چهل سال گذشته پیشرفتهای قابل توجهی داشته است. همزمان با تغییرات نظام آموزش عالی جهان تحولات چشمگیری را به ویژه طی ۱۵ سال اخیر در آموزش عالی و دانشگاههای کشور شاهد هستیم.
وی با بیان اینکه رشتههای جدید تامین کننده نیاز جامعه و صنعت در دانشگاه تعریف و اجرا شده است، عنوان کرد: بین رشتهای کارآفرینی یکی از همین رشتهها است که در دنیا خیلی مورد توجه قرار گرفته و ابتدا در آموزش عالی کشور در قالب آیین نامه «کاراد» منجر به تاسیس مراکز کارآفرینی در دانشگاههای کشور شد. در حال حاضر تقریبا همه دانشگاههای معتبر کشور، مراکز کارآفرینی دارند و پس از تجربه آن، رشتهای به نام «کارآفرینی» را راه اندازی کردند.
به گفته زالی، این رشته در حال حاضر در بیش از بیست دانشگاه کشور اعم از دانشگاههای دولتی، آزاد و پیام نور ارائه میشود.
وی بیان کرد: یکی از مسائل مهم تبدیل دانشگاههای آموزش محور (که عمدتا برای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بوده اند) به پژوهش محور است همچنین طی ۲۰ سال اخیر با توجه به اهمیت پیدا کردن تولید دانش و فناوری در کشور، نوشتن مقالات علمی و ISI بسیار جدی گرفته میشود.
دانشگاه تهران در صدد تحقق نسل سوم دانشگاهها وی با اشاره به اینکه تقریبا از ۱۰ سال گذشته توجه به نسل سوم دانشگاهها به نام دانشگاههای کارآفرین، در دنیا مطرح شده است، افزود: به طور ویژه طی ۵ سال گذشته در ایران و از جمله دانشگاه تهران تحقق نسل سوم دانشگاهها مطرح شده و جزو برنامههای استراتژیک دانشگاهها است.
رییس دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران ادامه داد: در این برنامه استراتژیک، دانشگاه تهران به دنبال اجرا کردن سه هدف است که هدف اول، ایجاد دانشگاه کارآفرین و یا حرکت به سوی آن است؛ دانشگاه کارآفرین دانشگاهی است که نه تنها در آن آموزش و پژوهش انجام میشود، بلکه پژوهش ها، تولیدات، نوآوریها به محصولات، تکنولوژی ها، دانش فنی تبدیل میشود و به درد صنعت و جامعه میخورد؛ به عبارت دیگر در این دانشگاه، کسب و کارها و شرکتهای دانش بنیان براساس فناوریهایی که در دانشگاه به دست میآید، شکل میگیرد.
باور به «ما میتوانیم» وی نمره پیشرفت علمی و آموزشی کشور را طی سالهای پیروزی انقلاب اسلامی هفده و نیم اعلام کرد و درباره رمز موفقیتهای به دست آمده تاکنون گفت: عوامل زیادی در این بحث تاثیر گذار بودند که یکی از آنها، ایجاد باورهای معطوف به باور «ما میتوانیم» است.
زالی با اشاره به خودباوری در دانشگاههای کشور اظهار داشت: نوآوریها و تولیدات علمی که در دانشگاههای مختلف جهان انجام میشود را ما هم میتوانیم در دانشگاههای خود انجام دهیم و در این زمینه اگر از آنها جلوتر نباشیم عقب هم نیستیم؛ البته این بدان معنی نیست که مراودات بین المللی کاهش پیدا کند.
به دنبال توسعه کارآفرینیهای دانشگاهی باشیم رییس دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران درخصوص پیشنهاداتی برای پیشرفت سریعتر کشور اظهار کرد: لازمه تسریع پیشرفت علمی کشور و توسعه پایدار همانطور که کشور در تعریف رشتههای جدید و بین رشته ایها حرکتهای خوبی را انجام داده است، به کار گیری استراتژیهای کارآفرین محوراست.
وی ادامه داد: به طور مثال یکی از راهکارها و استراتژیهای پیشرفت این است که در دانشگاهها ما باید به دنبال توسعه کارآفرینیهای دانشگاهی باشیم. یکی از رمزهای موفقیت و پیشرفت علمی کشور برای سالهای آتی حتما باید به توسعه کارآفرینی دانشگاهی ایران معطوف شود یعنی نوآوریهایی که ما در دانشگاه به دست میآوریم باید به صنعت و در صنعت به محصول، تکنولوژی و دانش برطرف کننده مشکل جامعه، تبدیل شود.