محققان کشور در اقدامی فناورانه تحریک سلولهای عصبی در نواحی عمقی مغز با کمک روشهای غیرتهاجمی را آغاز کردند تا پس از انجام موفقیت آمیز این طرح از عوارض جانبی جراحی در امان باشیم.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تحریک نواحی عمیق مغز از فناوریهایی است که محققان در مراکز علمی مختلف مشغول آزمایش آن بر روی موش زنده هستند. در این روش با اعمال میدانهای الکتریکی و مغناطیسی متمرکز از خارج مغز سلولهای عصبی یک ناحیه بدون تحریک سایر بخشها تحریک میشود. البته روشهای متداولی که در حال حاضر به این منظور انجام میشود روشهای تهاجمی است که عوارضی را به همراه دارد.
پژوهشگران به دنبال آن هستند با توسعه روشهای غیرتهاجمی این مشکل را رفع کنند؛ بنابراین با توجه به اهمیت این موضوع که باعث پیشگیری از انجام عمل جراحی میشود محققان کشور نیز در طرحی پژوهشی با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی معاونت علمی به این موضوع ورود پیدا کردند تا از قافله علم و فناوری محققان دنیا در این حوزه عقب نمانیم.
این طرح پژوهشی با عنوان «روشهای غیرتهاجمی تحریک نواحی عمقی مغز با استفاده از میدانهای الکتریکی و مغناطیسی متمرکز» توسط محققان دانشگاه تهران در حال انجام است. بررسی روشهای گوناگون تحریک نواحی عمیق مغز بدون ایجاد عوارض جانبی و با استفاده از عبور همزمان چندین جریان الکتریکی سینوسی با فرکانسهای مختلف و ایجاد تداخل سازنده میان آنها در نواحی عمقی مغز در این پژوهش مورد بررسی قرار میگیرد.
به گفته محمود شاه آبادی مجری این طرح پژوهشی، در این روش چندین سیگنال الکتریکی فرکانس بالا به مغز اعمال میشود. در این صورت اگر دو سیگنال با اختلاف فرکانسی در محدوده باند عبور غشای سلول عصبی قرار گیرند آنگاه سلول عصبی با فرکانسی مرتبط با فرکانس پوش سیگنال تداخلی، تحریک میشود. با اجرای کامل این طرح مطالعاتی پژوهشی میتوان گامهای نخستین تحریک غیرتهاجمی سلولهای عصبی در نواحی عمقی مغز را برنامه ریزی کرد که خود میتواند مقدمهای برای ابداع روشهای جدید بدون الزام بازگشت به روشهای تهاجمی متداول باشد.
تحریک عمیق مغز از روشهایی است که برای درمان بیماریهای مغزی مورد استفاده قرار میگیرد. سالها تلاش و پیشرفت دانش پزشکی اثبات کرده که روشهای تهاجمی قدیمی همچون شوک الکتریکی برای تحریک مغز میتواند در درمان برخی بیماریها موثر باشد. اما در این روشها نیاز به عمل جراحی و کاشت الکترود است. پس تحریک عمقی با روشهای نوین و بدون عمل جراحی میتواند راهکاری در این زمینه باشد که عوارض پیشین را ندارد.